Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2017 18:20

“Προεόρτια” νέων προβλημάτων με τη μεταφορά των μαθητών;

ΤΑΧΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 
Υπό νομική διερεύνηση βρίσκεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μεταφορά των μαθητών, κατά τη νέα διετία, σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, διότι ένας από τους όρους ενδέχεται να επηρεάζει το αποτέλεσμα υπέρ συγκεκριμένων διαγωνιζομένων. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος όρος, σύμφωνα με την Περιφέρεια, δεν έχει περιληφθεί στην προκήρυξη των ανάλογων διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου. Το ενδεχόμενο ακύρωσης του διαγωνισμού στη Μεσσηνία, ώστε να αλλάξουν οι όροι, προκάλεσε την αντίδραση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Καλαμάτας, που ανακοίνωσαν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Από την πλευρά της η Περιφέρεια Πελοποννήσου έκρινε την αντίδραση του Συνδέσμου, ενώ ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη, ως αθέμιτη παρέμβαση και με αυστηρότητα σχολιάζει ότι δεν μπορεί «να αξιολογείται "κατά το δοκούν" η ποιότητα των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών»…

Σε ανακοίνωση που δημοσίευσε το Σάββατο στον Τύπο ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ταξί Μεσσηνίας, με τις υπογραφές του προέδρου Παν. Παπαδόπουλου και του γραμματέα Αθ. Φωτόπουλου, σημειώνονται σχετικά τα εξής: «Το Δ.Σ. του συνδέσμου μας χαιρετίζει το διαγωνισμό μεταφοράς μαθητών που διενεργεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου για το Νομό Μεσσηνίας που αφορά τη χρονική περίοδο 2017-2018 και 2018-2019.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε κάθε φορέα και εμπλεκόμενο πως ο εν λόγω διαγωνισμός είναι καθ’ όλα έγκυρος και πληροί όλες τις εκ του νόμου προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

Για το λόγο αυτό θα θέλαμε να συγχαρούμε τους αρμοδίους υπαλλήλους της Π.Ε. Μεσσηνίας, καθώς και προσωπικά την Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Ελένη Αλειφέρη.

Κάθε προσπάθεια ακύρωσης του διαγωνισμού αυτού, όπως πληροφορούμεθα ότι καταβάλλεται από κακοήθεις, θα είναι μεγάλο σκάνδαλο, καθώς θα είναι αναιτιολόγητη και θα εξυπηρετεί αλλότριους σκοπούς.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το σωματείο μας επιφυλάσσεται για την προσφυγή του στην ελληνική Δικαιοσύνη, προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντα των μελών του, αλλά και τη διατήρηση της νομιμότητας.

Περιμένουμε με αγωνία την ομαλή διενέργεια του διαγωνισμού την προγραμματισμένη ημερομηνία και είμεθα δεκτικοί σε οιαδήποτε απάντηση και διευκρίνιση από τους αρμοδίους».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Από την πλευρά της η Περιφέρεια Πελοποννήσου αμέσως απάντησε τα εξής με δική της ανακοίνωση: «Η Περιφερειακή Αρχή και τα συλλογικά όργανα της Περιφέρειας Πελοποννήσου τηρούν απαρέγκλιτα τη νομιμότητα με βασικό γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι την εξυπηρέτηση των συντεχνιακών συμφερόντων.

Στο πλαίσιο αυτό, εντύπωση μας προκάλεσε η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ταξί Καλαμάτας, που δημοσιεύτηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης Μεσσηνίας, και αποτελεί πρόδηλη προσπάθεια παρέμβασης σε διαγωνιστική διαδικασία για την μεταφορά μαθητών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι επιχειρούμενες "απειλές" ή "προειδοποιήσεις" από συμμετέχοντες στο διαγωνισμό και υποψήφιους αναδόχους προσβάλλουν κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας, συμμετοχικής διαδικασίας και αθέμιτου ανταγωνισμού, κανόνων βασικών που συνθέτουν ένα διεθνή, ανοικτό, μειοδοτικό διαγωνισμό.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για μία σαφή και οργανωμένη προσπάθεια "ελέγχου" του διαγωνισμού και χειραγώγησης των μελών της οικονομικής επιτροπής και της Περιφερειακής Αρχής, παραβιάζοντας παράλληλα κάθε έννοια διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, θυμίζοντας εποχές που έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Ως Περιφερειακή Αρχή θα συνεχίσουμε αμερόληπτα να εργαζόμαστε σκληρά για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την τήρηση της νομιμότητας, αγνοώντας παντελώς συντεχνιακά συμφέροντα κα αλλότριους σκοπούς, που αναμφίβολα εξυπηρετούν τέτοιες ανακοινώσεις, οι οποίες δημοσιεύονται κατά  την χρονική στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός.

Η ωμή παρέμβασή τους στην εσωτερική λειτουργία ενός αυτοτελούς θεσμικού φορέα είναι απαράδεκτη. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί πρότυπο σεβασμού αυτού του βασικότατου κανόνα δημοκρατικής λειτουργίας και δεν πρόκειται ούτε να επιτρέψει παρεμβάσεις και υποδείξεις στο έργο της, ούτε να αξιολογείται "κατά το δοκούν" η ποιότητα των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών της.

Η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας έχει αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα κατά το παρελθόν με το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών, τα οποία ακόμα και σήμερα η Περιφερειακή αρχή προσπαθεί να επιλύσει. Το δεδομένο αυτό θα πρέπει να το συνυπολογίζει το Δ.Σ. του Συνδέσμου κατά τη λήψη αποφάσεων, οι οποίες πιθανών να μην υπερασπίζονται με ορθό τρόπο τα συμφέροντα των μελών τους.

Τους καλούμε άμεσα να ανασκευάσουν το "ατυχές" δημόσιο κάλεσμά τους, γιατί εκθέτει το σωματείο τους ανεπανόρθωτα στη συνείδηση των πολιτών».

Εξελίξεις για το θέμα αναμένεται ότι θα υπάρχουν τη Δευτέρα το μεσημέρι, που θα συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας και πιθανόν θα λάβει σχετικές αποφάσεις. 
Στ.Μ.