Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017 16:12

Υπέγραψαν για το Κέντρο Κοινότητας, ένα μηχανισμό διαχείρισης της φτώχιας…

Δημήτρης Καφαντάρης, δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Πέτρος Τατούλης, περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Κατσίβελας, δήμαρχος Τριφυλίας και Παναγιώτης Νίκας, δήμαρχος Καλαμάτας Δημήτρης Καφαντάρης, δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Πέτρος Τατούλης, περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Κατσίβελας, δήμαρχος Τριφυλίας και Παναγιώτης Νίκας, δήμαρχος Καλαμάτας

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ 
Την προγραμματική σύμβαση για την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας Μεσσηνίας, έναν μηχανισμό «για την κοινωνική ένταξη και την προώθηση στην απασχόληση ευπαθών ατόμων και ομάδων του πληθυσμού», υπέγραψαν το μεσημέρι, στο Διοικητήριο της Καλαμάτας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης και οι δήμαρχοι του Νομού, Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος και Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας. Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης και συμφώνησαν επαυξάνοντας οι δήμαρχοι, με τη συνεργασία αυτή για τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας επιτυγχάνεται η ενοποίηση προνοιακών δομών που θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας αυτού του προγράμματος προς το συμφέρον των ωφελούμενων. Επιπλέον ο κ. Τατούλης υπογράμμισε ότι με τη συνεργασία αυτή αναδεικνύεται μια ακόμη φορά ότι μόνο η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει τον αξιόπιστο και αποτελεσματικό πυλώνα για την έξοδο της χώρας από την κρίση στην οποία βρίσκεται…

Το Κέντρο Κοινότητας θα έχει έδρα στο Δήμο Καλαμάτας, στο νέο Δημαρχείο (κτίριο παλιάς Καρδιολογικής Κλινικής που είναι έτοιμο) και θα διαθέτει και κινητή μονάδα που θα παρέχει υπηρεσίες σε ολόκληρο το Νομό. Το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας και της κινητής μονάδας, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, «θα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ολοκληρωμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών για την κοινωνική ένταξη και την προώθηση στην απασχόληση ευπαθών ατόμων και ομάδων του πληθυσμού, όπως ΑμεΑ, δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, μετανάστες, ρομά, άνεργοι ωφελούμενοι προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, κ.λπ.».

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης, για την εφαρμογή του προγράμματος του Κέντρου Κοινότητας στη Μεσσηνία υπάρχει μια απόλυτη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των δημάρχων του Νομού. Τόνισε ότι για την υλοποίηση του προγράμματος η Περιφέρεια ακολούθησε έναν καινοτόμο σχεδιασμό, ο οποίος στάθηκε απέναντι στην οριζόντια λογική της κυβέρνησης, όπως σημείωσε.

Επίσης ο περιφερειάρχης είπε ότι σε επόμενη φάση του προγράμματος θα διευρυνθεί το αντικείμενο του Κέντρου Κοινότητας και ειδικότερα θα ενταχθούν δράσεις για την οικογενειακή στήριξη, για τη στήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς και για τη στήριξη των ηλικιωμένων ατόμων.

Με το πρόγραμμα αυτό, συνέχισε ο κ. Τατούλης, θα δημιουργηθεί στην επιτελική δομή μια ακριβή εικόνα για τα κοινωνικά προβλήματα στην περιοχή και θα δοθεί η δυνατότητα για μια εξατομικευμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Επιπλέον είπε ότι θα εμπλουτιστεί το μητρώο και με τους δυνητικά ωφελούμενους.

Το στοίχημα, τόνισε τέλος ο κ. Τατούλης, είναι να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του προγράμματος ώστε να συνεχιστεί και όταν ολοκληρωθεί η χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ και να μην επαναληφθεί ότι έχει συμβεί με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Επίσης σχολίασε ότι με την εφαρμογή του προγράμματος αυτού σύμφωνα με το σχεδιασμό της Περιφέρειας, οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης δείχνουν ότι δεν τα περιμένουν όλα από το κράτος και την κυβέρνηση αλλά ότι έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν τις δυνατότητες που τους παρέχονται.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, τόνισε ότι ο Δήμος του θα συνεργαστεί για την επιτυχία του προγράμματος, για να υποστηριχθούν οι άνθρωποι της φτώχιας, για να πιάσουν τόπο χρήματα τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον σχολίασε ότι δεν επιτρέπεται, εφτά χρόνια μετά την έναρξη του Καλλικράτη, να μην έχει δοθεί ακόμη στους Δήμους της περιφέρειας να λειτουργήσουν τις δικές τους υπηρεσίες πρόνοιας και να είναι ακόμη υπεύθυνος για την εξυπηρέτηση ολόκληρου του Νομού ο Δήμος Καλαμάτας.

Ο δήμαρχος Οιχαλίας, Αριστείδης Σταθόπουλος, μίλησε από την πλευρά του για αγαστή συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους του Νομού, η οποία πρόσθεσε ότι δίνει λύσεις στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, έναν τομέα για τον οποίο σχολίασε ότι το κράτος παίρνει χαμηλό βαθμό.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «όλοι μαζί μπορούμε».

Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, είπε ότι η κοινωνική ευαισθησία των Δήμων και της Περιφέρειας αποτελεί μια ελπίδα για τη διαχείριση των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός σε όλη τη χώρα.

Τέλος, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, σημείωσε ότι με τη συνεργασία αυτή καλύπτονται κενά στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, τα οποία ανέφερε ότι έχουν δημιουργηθεί από τη μη στελέχωση των προνοιακών υπηρεσιών των περιφερειακών Δήμων. Τέλος ανέφερε ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο πεδίο για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των δύο βαθμίδων αυτοδιοίκησης, των Δήμων και της Περιφέρειας.
Στ.Μ.