Παρασκευή, 11 Μαϊος 2018 10:59

Δρόμος στο Δάσος της Βασιλικής χωρίς τις άδειες που επιβάλλει η νομοθεσία

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει δημοπρατήσει το δρόμο Μηλέας-Παναγίας Γιάτρισσας, ο οποίος “ακουμπάει” το Δάσος της Βασιλικής και διασχίζει δασικές εκτάσεις, χωρίς να έχει καν ζητήσει άδεια έγκρισης παρέμβασης, όπως επιβάλλει η δασική νομοθεσία! Αυτό υποστηρίζει η περιφερειακή σύμβουλος, Δήμητρα Λυμπεροπούλου, εκπρόσωπος της παράταξης “Πελοπόννησος Οικολογική”. Επίσης διατυπώνει τον προβληματισμό της εάν το συγκεκριμένο έργο έχει πράγματι προτεραιότητα σε σχέση με άλλες ανάγκες σε υποδομές στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας και της Λακωνίας...

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της παράταξης και της Δήμητρας Λυμπεροπούλου αποκαλύπτεται ότι δεν έχει ζητηθεί καν η συγκεκριμένη άδεια, όπως επίσης ότι και στο παρελθόν έγιναν παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο δρόμο χωρίς άδειες, αναγκάζοντας τη Δασική Υπηρεσία να προχωρήσει ακόμη και σε κατασχέσεις μηχανημάτων,  ενώ η υπόθεση έχει φτάσει στα δικαστήρια και επιπροσθέτως έχει φέρει σε αντιπαράθεση υπαλλήλους Υπηρεσιών.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: “Πρόσφατα η περιφέρεια Πελοποννήσου, εφόσον ολοκληρώθηκαν η μελέτη, προχώρησε στη ηλεκτρονική δημοπράτηση του έργου βελτίωσης - συντήρησης της ορεινής οδού Μηλέα - Παναγία Γιάτρισσα, προϋπολογισμού 3.545.000 ευρώ.

Το έργο θα αποτελέσει μια ολοκληρωμένη οδική σύνδεση μεταξύ των  δυο Περιφερειακών Ενοτήτων Λακωνίας και Μεσσηνίας διαμέσου του Ταϋγέτου και θα διευκολύνει την προστασία της περιοχής του περίφημου δάσους της Βασιλικής από πυρκαγιές.

Σε μια εποχή όμως οικονομικής κρίσης και μειωμένων προϋπολογισμών και χρηματοδοτήσεων πρέπει να υπάρχει απόλυτη αξιολόγηση και ιεράρχηση των έργων υποδομής και το κάθε ευρώ που δαπανάται θα πρέπει να αποδίδει την μέγιστη δυνατή προστιθέμενη αξία.

Εμείς εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για το αν το συγκεκριμένο έργο τηρεί τα κριτήρια εκείνα ώστε να προηγηθεί άλλων έργων υποδομής ειδικά σε περιοχές όπως η Μεσσηνία και η Λακωνία που έχουν αρκετά προβλήματα.

Σύμφωνα όμως με έρευνα μας και αποκλειστικές αλλά και ασφαλείς

πληροφορίες μας καταγγέλλουμε το γεγονός ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου ΟΧΙ μόνο δεν έχει εξασφαλίσει ΑΔΕΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ εφόσον το έργο υλοποιείται σχεδόν εξολοκλήρου εντός δασικών εκτάσεων αλλά ούτε καν την έχει αιτηθεί στην αρμόδια δασική υπηρεσία.

Θεωρούμε αδιανόητη τη στάση αυτή της περιφερειακής αρχής η οποία οφείλει να αποτελεί υπόδειγμα καλής λειτουργίας και να μην απαξιώνει υπηρεσίες και διαδικασίες αλλά και να θέτει σε κίνδυνο την εργασιακή ειρήνη των υπαλλήλων της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση μας τον Ιούνιο στις δικαστικές αίθουσες

υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη της περιφέρειας Πελοποννήσου και εργολάβοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για παλαιότερες επεμβάσεις στο ίδιο έργο ενώ η δασική υπηρεσία κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της είχε προβεί ακόμα και σε κατασχέσεις μηχανημάτων.

Το πάθημα ελπίζουμε να γίνει μάθημα για την περιφερειακή αρχή διότι το συγκεκριμένο γεγονός δεν αποτελεί απλά μια αμέλεια της περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά προκαλεί ερωτηματικά όπως :

-Ποιο είναι το μήνυμα που περνά στους πολίτες της Πελοποννήσου η

περιφερειακή αρχή όταν η ίδια δεν τηρεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες;

-Σε ποια «πράσινη» και «αειφόρα» Πελοπόννησο αναφέρεται η περιφερειακή αρχή όταν γράφει στα «παλαιότερα των υποδημάτων της» την δασική νομοθεσία και όσα αυτή προβλέπει;

Περιμένουμε από την περιφερειακή αρχή ξεκάθαρες απαντήσεις για το θέμα αυτό και κυρίως να συμμορφωθεί με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ανεξάρτητα από το αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με την κατασκευή του έργου αυτού, ΟΛΟΙ οφείλουμε να συμφωνούμε σε ένα και μόνο,  στην ΤΗΡΗΣΗ της ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ”.