Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2018 14:54

Ευχαριστίες Τατούλη στη σημερινή κυβέρνηση για την υποστήριξη ίδρυσης της πρώτης περιφερειακής τράπεζας

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ 
Τη σημερινή κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον αντιπρόεδρο της και υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκη, καθώς και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας (και σήμερα υπουργό Εσωτερικών) Αλέξη Χαρίτση, ευχαριστεί ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, για την υποστήριξή τους στο σχεδιασμό του για την ίδρυση περιφερειακής τράπεζας στην Πελοπόννησο. Αντίθετα ο Πέτρος Τατούλης σημειώνει ότι η κυβέρνηση του 2012 δεν υποστήριξε τον ίδιο σχεδιασμό. Σε ανακοίνωση της Περιφέρειας σημειώνεται ότι ξεκινάει η συγκρότηση του φακέλου για την υποβολή αίτησης έκδοσης της τραπεζικής άδειας, καθώς επίσης τονίζεται ότι η επιδιώκεται η έκδοση της άδειας να γίνει το συντομότερο δυνατό…

Ειδικότερα, από την Περιφέρεια ανακοινώθηκε ότι “μια ακόμα πολιτική πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, για την  ίδρυση της πρώτης Περιφερειακής Τράπεζας, θα αποτελέσει το εθνικό μοντέλο για τη δημιουργία περιφερειακών τραπεζών στη χώρα, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Δραγασάκη με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ιδρύματος των Sparkassen για τη Διεθνή Συνεργασία κ. Niclaus Bergmann την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018.
Κατά τη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε η πιλοτική δημιουργία της πρώτης Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου, η οποία θα αποτελέσει τον οδηγό για την κατάρτιση εθνικού πλαισίου για τη δημιουργία αντίστοιχων Περιφερειακών Τραπεζών στη χώρα με πρωτοβουλία των Περιφερειών, διαδικασίες οι οποίες θα εξελίσσονται παράλληλα. Τονίστηκε δε εκατέρωθεν ιδιαίτερα η πρωτοβουλία και η πολιτική επιμονή του Περιφερειάρχη, αλλά και η εξαιρετικά υπεύθυνη και συνεπής προετοιμασία υπό την καθοδήγησή του, η οποία ήταν αυτή που άνοιξε το δρόμο για αυτό το νέο πολιτικό δεδομένο στη χώρα.   
Τα ανωτέρω επιβεβαιώθηκαν και κατά τη συνάντηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ιδρύματος των Sparkassen για τη Διεθνή Συνεργασία κ. Niclaus Bergmann, το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ιδρύματος των Sparkassen κ. Harald Felzen, τον Οικονομικό Σύμβουλο της Γερμανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα κ. Bessey και τους συνεργάτες του Περιφερειάρχη κ.κ. Παναγιώτη Θεοφανόπουλο και Δημήτριο Κοκκίνη, την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018 στην Αθήνα.
"Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας επιβεβαιώνει τόσο τη διορατικότητα, όσο και τον πολιτικό σχεδιασμό μας για την ενίσχυση της περιφερειακής μας οικονομίας, προσφέροντας στους πολίτες νέα υγιή χρηματοδοτικά εργαλεία" δήλωσε ο Πέτρος Τατούλης και σημείωσε ότι "παράλληλα η Πελοπόννησος αναδεικνύει και μια νέα πολιτική πρόταση για τη λειτουργία των τραπεζών στη χώρα, ειδικά μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συστημικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα αυξημένα".
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε πεπεισμένος ότι "θα πετύχουμε το μεγάλο αυτό στόχο, τον οποίο είχαμε προσπαθήσει και το 2012, χωρίς ωστόσο η τότε Κυβέρνηση να τον έχει υποστηρίξει. Σήμερα οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες, ώστε να διαθέσουμε στην υπηρεσία των πολιτών και των επιχειρήσεων της Πελοποννήσου, ειδικά των μικρομεσαίων, ένα αξιόπιστο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους χρηματοπιστωτικό εργαλείο".
Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018 ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τη Διεύθυνση Εποπτείας Τραπεζών της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη αδειοδότησης της Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου, ούτως ώστε να καθοριστεί ο οδικός χάρτης ενεργειών συγκρότησης του φακέλου για την υποβολή αίτησης τραπεζικής άδειας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής επιβεβαιώθηκε το άριστο κλίμα συνεργασίας και έγινε κατανομή εργασιών προκειμένου η άδεια να δοθεί στο συντομότερο χρονικό διάστημα και αμέσως μετά η Περιφερειακή Τράπεζα Πελοποννήσου να ξεκινήσει τη λειτουργία της.
Ο κ. Τατούλης τόνισε επίσης την ιδιαίτερα σημαντική υποστήριξη της προσπάθειας αυτής από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Δραγασάκη, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος στήριζε την πρωτοβουλία αυτή και από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και του συνόλου της Κυβέρνησης, την Τράπεζα της Ελλάδος, τα Επιμελητήρια και τους Εμπορικούς Συλλόγους της Πελοποννήσου”.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκη με τους εκπροσώπους του Γερμανικού ομίλου περιφερειακών τραπεζών, σε ανακοίνωση του υπουργείου στο τέλος της εβδομάδας επισημαίνονται τα εξής: “Συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ιδρύματος των Γερμανικών Ταμιευτηρίων για τη Διεθνή Συνεργασία (Sparkassenstiftung für internationale Kooperation), Niclaus Bergmann, είχε την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.
Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, Έλενα Παπαδοπούλου καθώς και ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα, Jens Plötner.
O Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι στη νέα φάση που βρίσκεται η Ελλάδα, μετά το τέλος των μνημονίων, βασικές προτεραιότητες είναι η υλοποίηση της Αναπτυξιακής Στρατηγικής και ο σχεδιασμός της νέας προγραμματικής  περιόδου, ο οποίος θα έχει ορίζοντα δεκαετίας, 2020-2030. Ο κ. Δραγασάκης τόνισε τη σημασία της χρηματοδότησης της ανάπτυξης και πιο συγκεκριμένα τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Ο επικεφαλής των Sparkassen, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, την είσοδο της Ελλάδας σε αναπτυξιακή τροχιά και τη σταθεροποίηση των συστημικών τραπεζών. Στη συνέχεια παρουσίασε τη γερμανική εμπειρία, τονίζοντας το θετικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι περιφερειακές τράπεζες, τόσο στην αντιμετώπιση κρίσεων, όσο και στη περιφερειακή ανάπτυξη. Εξήγησε ότι τα γερμανικά ταμιευτήρια δεν ενδιαφέρονται να επεκταθούν τα ίδια στην Ελλάδα, όμως είναι έτοιμα να προσφέρουν εμπειρία και τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά.
Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε η συνεργασία των δύο πλευρών για τη δημιουργία ενός συστήματος περιφερειακών τραπεζών στην Ελλάδα, που θα αποτελείται τόσο από συνεταιριστικές τράπεζες, όσο και από τραπεζικά ιδρύματα που θα προκύψουν από πρωτοβουλία των Περιφερειών της χώρας, με τα Γερμανικά Ταμιευτήρια να παρέχουν τη σχετική τεχνογνωσία.
Τέλος, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα σε πρακτικό επίπεδο, με τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα αναλάβει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, την εκπόνηση μελέτης και θα επεξεργαστεί το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του συστήματος περιφερειακών τραπεζών”.