Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 20:27

Υπάρχουν μαύρες σελίδες στη διαχείριση Νίκα στο Δήμο Καλαμάτας, λέει ο Τατούλης και αναμένει εξηγήσεις

ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ 
Για “μείζον θέμα με μαύρες σελίδες” μίλησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, αναφερόμενος σε ενέργειες και πράξεις του δημάρχου Καλαμάτας και υποψήφιου περιφερειάρχη της Νέας Δημοκρατίας, Παναγιώτη Νίκα, σε ό,τι αφορά τα σκουπίδια. “Ξέρουν οι πολίτες της Καλαμάτας ότι πλήρωσαν 7.000.000 ευρώ έναν εργολάβο παραβάτη του ποινικού δικαίου;” διερωτήθηκε ο Πέτρος Τατούλης, αναφερόμενος στις συμβάσεις που υπέγραψε στο παρελθόν ο δήμαρχος με εργολάβο που μετέφερε τα σκουπίδια σε άγνωστους προορισμούς…

“Δεν μπορώ να πω τι συμβαίνει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας”, είπε ο Πέτρος Τατούλης για τη διαχείριση Νίκα σε ό,τι αφορά τα σκουπίδια, υπαινισσόμενος πάντως ότι κάτι σάπιο θα συμβαίνει…

“Νομίζω ότι είναι θέμα που πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις. Εγώ έκπληκτος άκουσα κάποιον δημοτικό σύμβουλο να λέει ότι από το 2011 μέχρι το 2013 διατέθηκαν 7.000.000 ευρώ για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Ξέρουν οι πολίτες της Καλαμάτας ότι πλήρωσαν 7.000.000 ένα εργολάβο παραβάτη του ποινικού δικαίου; Και όχι μόνον αυτό, ακούγεται και γράφεται από διάφορους -που δεν ξέρω κατά πόσο είναι αληθή ή όχι- ότι υπήρξαν και συμβάσεις οι οποίες έγιναν με ανάθεση. Περιμένουμε λοιπόν τη δικαιοσύνη”, πρόσθεσε ο Πέτρος Τατούλης και συνέχισε: “Ξέρετε ότι υπήρξε ανωμοτί κατάθεση, το καταλαβαίνετε τι σημαίνει ανωμοτί κατάθεση. Την υπόθεση έχει αναλάβει ο εισαγγελέας διαφθοράς ο κ. Πεπόνης και μάλιστα τελευταία  διάβασα ότι ζητήθηκε ο φάκελος από το Εφετείο της Πάτρας και το επιχείρημα ήταν ότι δεν μπορούσαν να στείλουν δέκα χαρτοκιβώτια με το προανακριτικό και ανακριτικό υλικό”.

Ο κ. Τατούλης ουσιαστικά προειδοποίησε τον κ. Νίκα να είναι προσεκτικός όταν υπαινίσσεται αδιαφάνεια στη λειτουργία της περιφερειακής αρχής γιατί θα παίρνει απαντήσεις και συγκεκριμένα σημείωσε: “Εκείνο που θα ήθελα λίγο να σχολιάσω είναι ότι όταν λες ότι θα έρθεις σε μια άλλη δομή για να επιβάλεις τη διαφάνεια, θα πρέπει να είσαι πάρα πολύ προσεκτικός για το δικό σου παρελθόν και για τους δικούς σου χειρισμούς. Υπάρχει και άλλο ζήτημα. Ξέρετε ότι υπήρξε διεθνής διαγωνισμός με ανάδοχο τον Αλέκτωρα. Υπάρχουν τέσσερις προγραμματικές συμβάσεις με ανάθεση. Εάν εμείς κάναμε αναθέσεις στην Περιφέρεια θα είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν. Τέσσερις αναθέσεις με σημαντικά ποσά σε έναν ανάδοχο. Αυτά τα λέω γιατί νομίζω ότι θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις. Και νομίζω ότι είναι είναι ένα μείζον θέμα με μαύρες σελίδες γιατί άλλη εικόνα είχατε εσείς, άλλη εικόνα οι πολίτες και άλλη εικόνα είχα εγώ. Και εκπλήσσομαι πάρα πολύ για όλη αυτή τη διαδρομή αυτού του προβλήματος”.

Επιπλέον ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι έχει πληροφορίες πως ο Δήμος εναποθέτει σκουπίδια στην αποκατεστημένη χωματερή στη Μαραθόλακκα, τονίζοντας: “Θεωρώ ότι συνεχίζουν να διαθέτουν τα αδεματοποίητα σκουπίδια μέσα στο χώρο του ΧΑΔΑ, μέσα στο χώρο του αποκατεστημένου ΧΑΔΑ. Όταν θα έχω πιο εμπεριστατωμένες πληροφορίες θα σας ενημερώσω”. Πρόσθεσε ότι “εμείς εξαρχής θέλαμε να διευκολύνουμε το Δήμο Καλαμάτας, γιατί ξέραμε πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα. Μην ξεχνάτε ότι εάν σήμερα η Καλαμάτα δεν έχει σκουπίδια οφείλεται σε εμάς. Η δημοτική αρχή δεν έκανε απολύτως τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Εάν εμείς δεν είχαμε την ευαισθησία αλλά να πάρουμε και την ευθύνη επάνω μας, της κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η Καλαμάτα θα ήταν αυτή τη στιγμή και για πολύ χρόνο στο παρελθόν και στο μέλλον, μέχρι που να αρχίσει να λειτουργεί το έργο μας, ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Κατέρρευσε μύθος της διαχείρισης, αυτός ήταν και ο λόγος που άλλαξε στάση η δημοτική αρχή απέναντι στο έργο, γιατί κατάλαβαν ότι οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο”.

Ο Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε επίσης στη ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, τονίζοντας ότι το έργο καθυστέρησε δύο χρόνια επειδή το πολέμησε και ο Παναγιώτης Νίκας, ως δήμαχος Καλαμάτας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου στο παρελθόν. “Φανταστείτε ότι εκείνη την περίοδο η ΠΕΔ και ο πρόεδρός της ήταν πολέμιοι του ΣΔΙΤ. Φανταστείτε ότι το 2015 είχαμε επίσκεψη του κ. δημάρχου Καλαμάτας με τον αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος τον κ. Τσιρώνη όπου εγκωμιαζότανε η διαχείριση στη ΧΑΔΑ της Μαραθόλακκας. Δύο χρόνια χάσαμε από αυτή την ιστορία. Με αυτή την έντονη επιθετικότητα. Δεν θέλω να επαναλάβω τις φράσεις, αυτές εν καιρώ θα ξανάρθουν στο δημόσιο διάλογο”.

Ο Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε στον Παναγιώτη Νίκα και για το θέμα των προγραμμάτων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης σημειώνοντας ότι “δεχθήκαμε αντιδράσεις εκείνη την περίοδο από τους αιθεροβάμονες που θεωρούσαν ότι πρόγραμμα είναι δικό τους (σ.σ. της Καλαμάτας) με κύριο στόχο να αποκλειστεί η δεύτερη ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Άργους-Ναυπλίου). Αυτό συνιστά ατόπημα. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι εκείνο που ενδιαφέρει είναι η ισομερής ανάπτυξη όλης της περιφέρειας και γι’ αυτό φροντίζει η περιφερειακή αρχή”.

Τέλος, ο Πέτρος Τατούλης προειδοποίησε ότι η πολιτική αντιπαράθεση θα έχει ένταση και ειδικότερα σημείωσε: “Πολλές φορές ακούω την έκκληση για πολιτικό πολιτισμό στην πολιτική αντιπαράθεση. Αυτά είναι λόγια και κουβέντες ανθρώπων που δεν έχουν καμία απολύτως πολιτική εμπειρία και δεν έχουν καταλάβει ποτέ, λόγω της παράδοσης που έχουν στο μυαλό τους αλλά και της δικής τους παρουσίας, ότι ο πολιτικός διάλογος, η πολιτική αντιπαράθεση, είναι ένα σημαντικο κομμάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να μη στηρίζονται στις υποβολές των κομματικών μηχανισμών αλλά θα έχουν το κριτήριο της αξιολόγησης των προγραμμάτων, των απόψεων, των συμπεριφορών και των προτάσεων. Είπα λοιπόν ότι υπάρχουν μαύρα σημάδια τα οποία ασφαλώς και θα τα δούμε στο μέλλον”.

Στ.Μ.