Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 11:20

Τις προτάσεις τους κατέθεσαν στον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης τα Επιμελητήρια

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Το φαινόμενο της ερημοποίησης της υπαίθρου και πώς αυτό μπορεί να ανατραπεί βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την Τετάρτη (23/10)...

Ενισχύοντας τη συνεργασία τους με το υπουργείο σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του και αφορούν στον αγροτικό και επιχειρηματικό κόσμο, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων, Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, Αργολίδας Φώτης Δαμούλος, Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής, Κορινθίας Παναγιώτης Πιτσάκης και Λακωνίας Ιωάννης Παναρίτης, κατέθεσαν στον υπουργό σειρά από προτάσεις για τον σχεδιασμό πολιτικών προώθησης της Περιφερειακής Ανάπτυξης, της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας.

Στόχος, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των αγροτικών περιοχών και η διαφοροποίηση του Πρωτογενούς τομέα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον εμπορικό και εξαγωγικό προσανατολισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου.  

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ερημοποίησης της υπαίθρου, επί τάπητος τέθηκαν τα πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, ενώ συζητήθηκαν κίνητρα και εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης νέων αγροτών για την ενεργοποίηση της υπαίθρου.

Επιγραμματικά, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων αναφέρθηκαν στις υποδομές, στη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση των αγροτικών περιοχών, σε καλλιεργητικές πρακτικές ανανέωσης γερασμένων καλλιεργειών, στη διαχείριση υδάτινων πόρων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε δράσεις ενημέρωσης και διάχυσης πληροφόρησης προς τον πρωτογενή τομέα και στη διασύνδεση με τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα, στην ποιοτική γεωργία με την ανάδειξη και προβολή των ΠΟΠ και ΠΓΕ τοπικών προϊόντων, σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και χρηματοδοτικά εργαλεία στον αγροδιατροφικό κλάδο. 

Συζητήθηκε, επίσης, η στενότερη σχέση αγροτών - Επιμελητηρίων με τη δημιουργία Αγροτικού Τμήματος στα Επιμελητήρια της Περιφέρειας.

Από την πλευρά του, ο Μ. Βορίδης δεσμεύτηκε για την άμεση αντιμετώπιση των θεσμικών θεμάτων και έδωσε την υπόσχεση για πιο στενή σχέση του ΥΠΑΑΤ με τα Επιμελητήρια.