Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 14:43

Πριν με τον Σουφλιά τώρα με τον Λαλιώτη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου…

Πριν με τον Σουφλιά τώρα με τον Λαλιώτη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου…

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ 
Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, ο Παναγιώτης Νίκας, ως δήμαρχος Καλαμάτας τότε, εκθείαζε στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Γιώργο Σουφλιά, λέγοντας ότι ως υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ είχε φτιάξει έναν καλό νόμο για τα δημόσια έργα, που έβαζε κόφτη στις υπερβολικές εκπτώσεις. Χθες, ως περιφερειάρχης Πελοποννήσου πλέον, με έδρα στην Τρίπολη, άφησε τον Γιώργο Σουφλιά και αναφέρθηκε έμμεσα στον Αρκά Κώστα Λαλιώτη, λέγοντας ότι για να μην υπάρξουν υπερβολικές εκπτώσεις, οι οποίες φαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις οδηγούν και σε έκπτωση του αντικειμένου ή της ποιότητας των έργων, πρέπει να γίνει νέος νόμος για τα δημόσια έργα, με “μαθηματικό τύπο”. Η ανάθεση έργων βάσει μαθηματικού τύπου, ο οποίος άφηνε έξω τις προσφορές με υπερβολικές εκπτώσεις, ήταν νόμος του Κώστα Λαλιώτη (και της Βάσως Παπανδρέου)… Και τον κατάργησε μετά ο Γιώργος Σουφλιάς...

Σε δηλώσεις που έκανε για τα έργα, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στην Τρίπολη, ο περιφερειάρχης ανήγγειλε εκπτώσεις εργολάβων σε περιπτώσεις που δεν υλοποιούν το συμβατικό αντικείμενο που τους έχει ανατεθεί. Ειδικότερα ο κ. Νίκας δήλωσε: “Η ανοχή μας για την μη υλοποίηση από τον εργολήπτη του συνόλου του συμβατικού του αντικειμένου έχει τελειώσει και αυτό σύντομα θα φανεί στην πράξη, σε διάφορα έργα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες (...).

Νομίζω ότι πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο παραγωγής των δημοσίων έργων και να ελεγχθεί το ζήτημα των μεγάλων εκπτώσεων, καθώς οδηγεί σε μη ποιοτικά έργα ή σε πολύ μεγάλη πίεση των υπηρεσιών, οι οποίες προκειμένου να ολοκληρωθεί κάποιο έργο, επιτρέπουν να μην γίνονται κάποια πράγματα ή δίνουν συνεχόμενες παρατάσεις.

Αυτό που ήδη κάνω από την πλευρά μου, είναι να καλώ κάθε εργολάβο με τον οποίον εκ του νόμου υπογράφω σύμβαση και να του επισημαίνω όλα αυτά τα ζητήματα. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκπτώσεων σε ορισμένα έργα.

Η ανοχή μας για την μη υλοποίηση από τον εργολήπτη του συνόλου του συμβατικού του αντικειμένου έχει τελειώσει και αυτό σύντομα θα φανεί στην πράξη, σε διάφορα έργα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, γιατί οποιεσδήποτε αποφάσεις των επιτροπών αξιολόγησης θα φέρουν μια σειρά δικαστικών διενέξεων. Πρέπει να αλλάξει ο νόμος και να πάμε, με βελτιώσεις, στον μαθηματικό τύπο” κατέληξε ο περιφερειάρχης”.

Στ.Μ.