Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 12:52

Έκκληση Πετράκου-Δρούγκα στην περιφερειακή αρχή για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ 
Με έκκλησή τους σε ανοιχτή επιστολή οι εκπρόσωποι της περιφερειακής παράταξης “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου”, Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας, καλούν την περιφερειακή αρχή να τηρήσει την απόφαση που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο και η συζήτηση για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων να γίνει από το Σώμα και όχι από την Οικονομική Επιτροπή. Επιπλέον δε τονίζουν ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ήδη πάρει απόφαση κατά των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων και δεν μπορεί για το ίδιο θέμα να πάρει απόφαση η Οικονομική Επιτροπή, ενώ υπογραμμίζουν ότι οι συγκεκριμένες απαλλοτριώσεις αποτελούν “αρπαγή χωραφιών” σε μια υπόθεση “σκάνδαλο” με “πλαστά συμβόλαια”...

Ειδικότερα η ανοιχτή επιστολή των Θανάση Πετράκου και Δημοσθένη Δρούγκα προς την περιφερειακή αρχή έχει ως εξής: “Την Παρασκευή 6/12/2019 αποφασίσατε  να συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή και να λάβει απόφαση για τις αναγκαστικές Απαλλοτριώσεις των Ακινήτων ώστε να κατασκευαστούν οι ΜΕΑ –ΧΥΤΥ της Αρκαδίας και Λακωνίας.

Η απόφαση σας αυτή αν δεν ανακληθεί σημαίνει ότι: «γράφετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας» την πρόσφατη  απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου το οποίο μεταξύ των άλλων αποφάσισε στις 20 /11/2019 να καλέσει: « τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής να μην ληφθεί η απόφαση για το θέμα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων από την Οικονομική Επιτροπή αλλά να  παραπεμφθεί με απόφαση της τελευταίας το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο, όπως έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 176 του Ν. 3852/2010 που ορίζει ότι: «Η οικονομική επιτροπή, με ειδική απόφαση που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της, μπορεί να παραπέμπει συγκεκριμένο θέμα της αρμοδιότητάς της στο περιφερειακό συμβούλιο για τη λήψη απόφασης, εφόσον κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται από την ιδιαίτερη σοβαρότητά του» . 

Η  απόφαση τόνιζε  επίσης ότι: «με δεδομένο ότι ήδη έχει ληφθεί αρνητική απόφαση από  το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν νομιμοποιείται ηθικά και πολιτικά η Οικονομική Επιτροπή να αποφασίσει διαφορετικά  για το συγκεκριμένο θέμα.»

κ. Περιφερειάρχη κ. και κ. συνάδελφοι 

Σήμερα σας επισημαίνουμε  επιπλέον ότι:

1.Η  απόφαση αυτή του ΠΕΣΥΠ όπως και  κάθε απόφαση του είναι εκτελεστή,  εκτός και αν έχει ακυρωθεί, συνεπώς ως μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου είστε δεσμευμένοι  να εφαρμόσετε την απόφαση του.

  1. Το ΠΕΣΥΠ έχει λάβει αρνητική απόφαση τουλάχιστον για τις αναγκαστικές Απαλλοτριώσεις της ΜΕΑ –ΧΥΤΥ  της Λακωνίας πριν καταστεί νόμος του κράτους η τροπολογία που μετέφερε την αρμοδιότητα από το ΠΕΣΥ στην Οικονομική Επιτροπή.
  2. Η οποιαδήποτε  τροπολογία –νόμος συνεπώς  και αυτή δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ .
  3. Παρά την ψήφιση της τροπολογίας δεν έχει εξαιρεθεί από τις αρμοδιότητες των Περιφερειακών Συμβουλίων η αρμοδιότητα  της κήρυξης απαλλοτριώσεων.

Συνεπώς την μόνη απόφαση που δικαιούστε να πάρετε σήμερα είναι:

Να  παραπέμψετε   το συγκεκριμένο θέμα της Η.Δ. των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων  των Ακινήτων ώστε να κατασκευαστούν οι ΜΕΑ –ΧΥΤΥ της Αρκαδίας και Λακωνίας στο περιφερειακό συμβούλιο για τη λήψη απόφασης. 

Σας καλούμε να μην αυτοαναιρεθείτε , να μην υποβαθμίσετε τον θεσμό που κληθήκατε με την ψήφο του λαού να υπηρετήσετε,  και να μην αναιρέσετε την λαϊκή βούληση και την ψήφο των πολιτών .

Τέλος πέραν του σεβασμού στην απόφαση του ΠΕ.ΣΥ.Π. οφείλουμε να τονίσουμε για μια ακόμη φορά ότι πρέπει ως Περιφερειακή Αρχή να μην συνεχίσετε να στηρίζετε την απαράδεκτη και πρωτοφανή απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε συμπαιγνία με την Περιφερειακή Αρχή Τατούλη να αρπάξει τα χωράφια των ανθρώπων με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις υπέρ της ΤΕΡΝΑ ΑΕ ώστε να ξεπεραστεί το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε με τα πλαστά συμβόλαια.  

     Εμείς, η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»,  θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή και για τη τήρηση της νομιμότητας και για να αποτρέψουμε με τη βοήθεια των ενεργών πολιτών να υλοποιηθεί το αντιπεριβαλλοντικό και αντιοικονομικό έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με Σ.Δ.Ι.Τ.   

Θανάσης Πετράκος

Δημοσθένης Δρούγκας