Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020 18:11

Νίκας για κλείσιμο σχολείων λόγω κορονοϊού: “Εκφράζω έντονο προβληματισμό”

Νίκας για κλείσιμο σχολείων λόγω κορονοϊού: “Εκφράζω έντονο προβληματισμό”

“ΣΕ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ” Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ 
“Σήμερα ήταν γεμάτες όλες οι καφετέριες της Τρίπολης” τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, νωρίτερα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό του για την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν τα σχολεία. Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι εφόσον έκλεισαν τα σχολεία θα πρέπει να υπάρχει εποπτεία των παιδιών, διαφορετικά, άφησε να εννοηθεί, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος της καθυστέρησης εξάπλωσης του κορονοϊού στον πληθυσμό. Ο περιφερειάρχης και όλοι οι περιφερειάρχες της χώρας είχαν σήμερα σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και όπως σημείωσε ο κ. Νίκας, ενημερώνοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο, είπε στον πρωθυπουργό ότι η Πελοπόννησος είναι “σε μέτριο επίπεδο σε θέματα υγείας” και πως στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας υπάρχουν σε λειτουργία μόνο 10-11 κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο κ. Νίκας διερωτήθηκε τι θα συμβεί σε περίπτωση έξαρσης του κορονοϊού και αύξησης των ασθενών που θα χρειαστούν να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ...

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των σχολείων ο κ. Νίκας τόνισε πως “εκφράζω έντονο προβληματισμό”, αναγνωρίζοντας όμως ότι “υπάρχουν επιχειρήματα πολύ σοβαρά από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και το υπουργείο Παιδείας” για τη συγκεκριμένη απόφαση. Πρόσθεσε ωστόσο πως “φοβάμαι ότι αν δεν υπάρξει η κατάλληλη εποπτεία στα παιδιά θα έχουμε προβλήματα. Σήμερα ήταν γεμάτες όλες οι καφετέριες της Τρίπολης”. 

Σε ό,τι αφορά τη διακοπή λειτουργίας των σχολείων ο κ. Νίκας ανέφερε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε στη σύσκεψη των περιφερειαρχών με τον πρωθυπουργό και πως ακόμη κανείς δεν γνωρίζει εάν τα σχολεία θα ανοίξουν μετά από τις 14 μέρες ή εάν θα παραταθεί το κλείσιμο ή ακόμη εάν θα ανοίξουν τα σχολεία με μειωμένο όμως ωράριο. 

ΜΕΤΡΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

“Το είπα και στον πρωθυπουργό, είμαστε σε μέτριο επίπεδο, για να μην πω κάτι άλλο, για τα θέματα υγείας. Και ας ακούγονται διθύραμβοι. Δεν έχουμε (νοσοκομείο) κέντρο αναφοράς (στην Περιφέρεια) και αυτό είναι κακό. Έχουμε 10-11 κλίνες όλες και όλες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Φανταστείτε να έχουμε αύξηση κρουσμάτων και το 5% ή το 2% να χρειαστεί ΜΕΘ…”. 

Επιπλέον ο περιφερειάρχης κ. Νίκας ενημέρωσε πως έθεσε στον πρωθυπουργό το αίτημα να εκπροσωπούνται στη διοίκηση των μονάδων υγείας και οι Περιφέρειες, επαναλαμβάνοντας τη άποψή ότι το πολιτικό σύστημα δεν θέλει την αυτοδιοίκηση να συμμετέχει στη διοίκηση για να διορίζουν κάποιοι όποιους θέλουν. Συγκεκριμένα ανέφερε: “Ο,τι και να λέμε δεν υπάρχει θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και του συστήματος υγείας. Τρέχουμε εμείς, δηλαδή έχουμε διαθέσει συνολικά ίσως και 25 εκτα. ευρω για τη στήριξη των μονάδων του ΕΣΥ αλλά δεν μετέχει η Περιφέρεια, το Περιφερειακό Συμβούλιο δια εκπροσώπων του στη διοίκηση των νοσοκομείων. Δεν μας θέλουν εκεί επειδή ο καθένας θέλει να διορίζει και καθένας θέλει να τοποθετεί. (...) Το είπα επισήμως και στον πρωθυπουργό και όλοι συμφώνησαν αυτό αυτό πρέπει να αλλάξει”. 

Στ.Μ.