Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 02:34

Καθολικό αίτημα, εκτός της περιφερειακής αρχής, η παύση του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Δημήτρης Τζεμπετζής

Δημήτρης Τζεμπετζής

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την παύση του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής στο Σώμα, Δημήτρη Τζεμπετζή, η παράταξη του οποίου ονομάζεται Ελληνική Αυγή. Ο λόγος είναι ότι το κόμμα που τον στήριξε, η Χρυσή Αυγή, είναι, με δικαστική απόφαση, εγκληματική οργάνωση. Ωστόσο ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, είπε ότι η νομοθεσία δεν δίνει τέτοια αρμοδιότητα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ανέφερε για τον Δημήτρη Τζεμπετζή ότι είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων, ενώ σχολίασε ότι τις περισσότερες φορές έχει ψηφίσει προτάσεις της αντιπολίτευσης και όχι της περιφερειακής αρχής και διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση,  “τότε δεν μύριζαν οι ψήφοι τις οποίες έριχνε ο κ. Τζεμπετζής;”...

Τελικά αποφασίστηκε το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο περιφερειάρχης κ. Νίκας μεταξύ άλλων σημείωσε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με τέτοιους τρόπους γιατί αφήνουν “ουρές”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Επικαλέστηκε μάλιστα “μια κομμουνίστρια πάνω από 90 χρονών, πρόσωπο γενικά σεβαστό”, που όπως είπε, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας πριν από χρόνια, ανέφερε ότι με τις διώξεις και τις φυλακίσεις οι κομμουνιστές πήγαν μπροστά και ότι η μάχη πρέπει να δίνεται με όπλα τη μόρφωση, την παιδεία και τις ιδέες. 

Επίσης ο κ. Νίκας σημείωσε ότι δεν επιτρέπει το θεσμικό πλαίσιο να αποφασίζει το Περιφερειακό Συμβούλιο να εκδιώκει τον οποιονδήποτε, όπως είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο γιατί μια άλλη πλειοψηφία σε μια άλλη περίοδο θα μπορούσε να εκδιώξει όποιον δεν της αρέσει. 

Πάντως από τις μειοψηφίες το αίτημα ναι μεν είναι η αποχώρηση του εκπροσώπου της Ελληνικής Αυγής Δημήτρη Τζεμπετζή όμως δεν υπάρχει κοινή πρόταση για το πως μπορεί να γίνει αυτό. Ο Παναγιώτης Κάτσαρης, που πρώτος έθεσε το αίτημα, από την “Ανταρσία στο Μωριά”, ζήτησε την παύση του περιφερειακού συμβούλου που εκλέχτηκε με τη στήριξη της Χρυσής Αυγής. Ο Θανάσης Πετράκος, της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” ζήτησε πολιτική απόφαση που θα προτρέπει τον περιφερειακό σύμβουλο να παραιτηθεί αλλά επίσης ζήτησε να διερευνηθεί δυνατότητα που δίνει η νομοθεσία για παύση. Ο Πέτρος Τατούλης, από την πλευρά του, ανέφερε ότι πρέπει να τεθεί το θέμα στον υπουργό Εσωτερικών και να βρει εκείνος τον τρόπο για την αποπομπή των στελεχών της Χρυσής Αυγής από τα συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα, ενώ παρόμοια άποψη διατύπωσε και ο Γιώργος Δέδες.

Στ.Μ.