Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020 01:16

Εκτός από τα πυρηνελαιουργεία και στα ελαιοτριβεία λέει η Περιφέρεια ότι θα κάνει αυστηρούς ελέγχους

Μετά τα πυρηνελαιουργεία η Περιφέρεια Πελοποννήσου λέει ότι θα κάνει αυστηρούς ελέγχους και στα ελαιοτριβεία, επαναλαμβάνοντας ότι κάποια φέρεται ότι λειτουργούν ως τριφασικά, ρυπαίνοντας το περιβάλλον με λιόζουμα, ενώ έχουν επιδοτηθεί για να γίνουν διφασικά. Η Περιφέρεια λέει επίσης ότι θα συνεργαστεί και με το Λιμενικό Σώμα, προκειμένου να ελέγχεται εάν ρυπαίνεται η θάλασσα από λιόζουμα…

Ειδικότερα σε σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου σημειώνονται τα εξής: “Αυστηροί έλεγχοι θα γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου στα ελαιοτριβεία ως προς την συμμόρφωσή τους στην άδεια λειτουργίας τους, ιδιαίτερα σε όσα από αυτά έχουν επιδοτηθεί να μετατραπούν σε διφασικά, καθώς ορισμένα φέρεται ότι έχουν επανέλθει σε τριφασική λειτουργία.

Αυτό αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, σε σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, η οποία έγινε την Τρίτη 27 Οκτωβρίου.

Οπως τόνισε ο περιφερειάρχης ειδικότερα, τα ελαιοτριβεία θα ελέγχονται αν λειτουργούν όπως έχουν επιδοτηθεί -ως διφασικά δηλαδή-, ενώ έλεγχοι θα γίνονται ακόμα και κατά την παράδοση του πυρήνα στα πυρηνελαιουργεία.

Παράλληλα, θα υπάρχει συνεργασία και με το Λιμενικό Σώμα προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον, δήλωσε ο περιφερειάρχης σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

“Προτάσσουμε πάντα την δημόσια υγεία. Εχουμε συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, δεν θα ανοίξει κανένα πυρηνελαιουργείο χωρίς να διαθέτει τις απαιτούμενες από τον νόμο προϋποθέσεις”.

Τέλος, ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι η Περιφέρεια εργάζεται και για την προώθηση της διαδικασίας για χρήση του πυρήνα της ελιάς ως εδαφοβελτιωτικό – “επισήμως ως Περιφέρεια ζητούμε από το υπουργείο Περιβάλλοντος να ορίσει τις προδιαγραφές για την εν λόγω χρήση” τόνισε ο Π. Νίκας”.