Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020 11:53

Έξω οι Δήμοι από την κεντρική αναπτυξιακή εταιρία της Πελοποννήσου

Έξω οι Δήμοι από την κεντρική αναπτυξιακή εταιρία της Πελοποννήσου

ΚΛΕΙΝΕΙ Η "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Α.Ε" ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η "ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ"
Το κλείσιμο της κεντρικής αναπτυξιακής εταιρίας “Πελοπόννησος Α.Ε.” και την αντικατάστασή της, προσωρινά, από την “Αναπτυξιακή Μεσσηνίας”, αποφάσισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, κάτι όμως που αφήνει απ' έξω τους Δήμους της Περιφέρειας. Ο λόγος είναι ότι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, που έχει το 50% των μετοχών της “Πελοπόννησος Α.Ε.”, δεν αποδέχτηκε να συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με χρήματα, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα της κεντρικής αναπτυξιακής εταιρίας, υποστηρίζοντας ότι το έλλειμμα αυτό δημιουργήθηκε χωρίς καμία ευθύνη των Δήμων…

Όπως δήλωσε στην Kalamata Journal ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Γιάννης Χριστόπουλος, ο οποίος είναι μέλος στη διοίκηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μην συμμετέχει με χρήματα στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της αναπτυξιακής εταιρίας, επειδή η ΠΕΔ δεν είχε καμία συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων που προκάλεσαν το έλλειμμα. 

Ο κ. Χριστόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, ανέφερε ότι η ΠΕΔ ζητά να συνεχιστεί η λειτουργία της “Πελοπόννησος Α.Ε.” και η κάλυψη του ελλείμματος να γίνει από την Περιφέρεια, με την έκδοση προνομιούχων μετοχών, χωρίς να αλλοιώνεται το 50-50 μεταξύ ΠΕΔ και Περιφέρειας στο μετοχικό κεφάλαιο. 

Ωστόσο ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας απέρριψε την απόφαση της ΠΕΔ και σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου σημειώνονται τα εξής: 

“Μετά τη συνεδρίαση της ΠΕΔ, ο μοναδικός πλέον δρόμος που απομένει για την ‘Πελοπόννησος’ Α.Ε. είναι η εκκαθάρισή της εν λειτουργία και το κλείσιμό της”.

Στην πιο πάνω δήλωση προέβη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια θα προχωρήσει σε ίδρυση και λειτουργία άλλης κεντρικής αναπτυξιακής. Μέχρι τότε, πρόσθεσε, “το βάρος θα αναλάβει προσωρινά η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας”.

Ο Π. Νίκας πάντως, σημείωσε ωστόσο πως “όσον αφορά τους εργαζόμενους στην ‘Πελοπόννησος’ Α.Ε. δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για την εργασία τους”.