Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2012 16:14

Ο Πέτρος Τατούλης έκανε τον απολογισμό του και έβαλε άριστα…

Παναγιώτης Αλευράς, Πέτρος Τατούλης, Ντίνα Νικολάκου Παναγιώτης Αλευράς, Πέτρος Τατούλης, Ντίνα Νικολάκου

ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
«Χαιρόμαστε, γιατί αυτά που είχαμε δεσμευτεί πριν από τις εκλογές τα κάνουμε πραγματικότητα». Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, επισκέφθηκε σήμερα την Καλαμάτα και έκανε τον απολογισμό του έργου του, τον οποίο φυσικά περιέγραψε ως άκρως επιτυχημένο…

Ο Πέτρος Τατούλης, πλαισιωμένος από τη θεματική αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου και τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, ξεκίνησε τον απολογισμό του μιλώντας για τα δύο βασικότερα έργα υποδομής της Πελοποννήσου και της Μεσσηνίας, την Ολυμπία Οδό και το Παραδείσια - Τσακώνα του αυτοκινητόδρομου Τρίπολης - Καλαμάτας.
Για την Ολυμπία Οδό υπογράμμισε ότι επικαιροποιήθηκε, σε ημερίδα για την ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πάτρα, η κοινή πορεία των Περιφερειών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, για την υλοποίηση του έργου όπως ακριβώς προβλέπει η σύμβαση που έχει εγκριθεί από τη Βουλή, δηλαδή για να φτάσει ο δρόμος μέχρι την Τσακώνα. Ο κ. Τατούλης επανέλαβε ότι σε περίπτωση «κουρέματος» του έργου, η Περιφέρεια θα προσφύγει στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Για το Παραδείσια - Τσακώνα ο περιφερειάρχης δήλωσε πως η πληροφόρηση που έχει είναι πολύ θετική και εκτίμησε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο θα εγκρίνει τη συμπληρωματική σύμβαση, ώστε να δοθεί η παράκαμψη που έχει κατασκευαστεί στο σημείο όπου θα γίνει η μεγάλη γέφυρα. Εφόσον η απόφαση είναι θετική, σημείωσε ο κ. Τατούλης, θα χρειαστούν 15-20 ημέρες για να δοθεί το συγκεκριμένο τμήμα στην κυκλοφορία, με την προϋπόθεση ότι θα είναι καλός και ο καιρός. Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχει ακόμη εκκρεμότητα όσον αφορά την ηλεκτροδότηση του δρόμου από τη ΔΕΗ, ζήτημα για το οποίο τόνισε ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις από την Περιφέρεια.
Κατά τα άλλα, ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί μεγάλη σύσκεψη στην Τρίπολη, για την αξιοποίηση του συνόλου του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου, με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Σημείωσε ότι ο σιδηρόδρομος θα εξυπηρετεί πρωτίστως τουριστικά δρομολόγια, αλλά οπωσδήποτε θα γίνεται μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων.
Ακόμη, ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι υπέγραψε για την ένταξη στο ΕΣΠΑ του δρόμου Γαργαλιάνων - Βάλτας, με 2,027 εκατ. ευρώ, ενώ σημείωσε ότι ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την ένταξη επίσης στο ΕΣΠΑ του δρόμου Γαργαλιάνων - Ρωμανού, ώστε αυτός να ολοκληρωθεί. Μέσα στον Ιανουάριο, πρόσθεσε, θα είναι έτοιμα τα τεχνικά δελτία, προκειμένου να ενταχθεί και ο δρόμος Φιλιατρών - Γαργαλιάνων, με την παράκαμψη των Φιλιατρών, ενώ επίσης μέσα στον Ιανουάριο θα είναι έτοιμες οι μελέτες και οι εγκρίσεις και για το «έργο σημαία», όπως το αποκαλεί, το δρόμο Μεσσήνης - Εύας - Βαλύρας, Λάμπαινας - Αρσινόης - Αρχαίας Μεσσήνης, υπογειοποίηση της Αρκαδικής πύλης στην Αρχαία Μεσσήνη.
Επιπλέον, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι είναι θετικές οι εξελίξεις όσον αφορά τα έργα του λεγόμενου Ταμείου Μολυβιάτη, σημειώνοντας ότι στη Μεσσηνία θα γίνουν έργα 8 - 9 εκατ. ευρώ.
Πρόσθεσε ότι έχουν εγκριθεί 3 εκατ. ευρώ για έργα στο εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ξεμπλέξει το έργο Τζάνε - Καλαμάκι, το οποίο έχει «κολλήσει» λόγω ενστάσεων των ενδιαφερόμενων εργολάβων. Το έργο στην είσοδο της Κορώνης ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνεται στις αρχές του χρόνου, ενώ για το δρόμο Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη σημείωσε ότι ολοκληρώνεται ο φάκελος για να υποβληθεί στο υπουργείο Υποδομών και να το εντάξει αυτό στο τομεακό του ΕΣΠΑ.
Κατά τα άλλα, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε έργα που γίνονται στον τομέα της υγείας, στον τομέα του πολιτισμού, την προετοιμασία για το πρόγραμμα Leader, το έργο για την αντιδιαβρωτική προστασία του συνόλου της ακτογραμμής από τη Μικρά Μαντίνεια μέχρι τις Κιτριές, τη διαγωνιστική διαδικασία για την ολική διαχείριση των απορριμμάτων, τις ενέργειες για την πραγματοποίηση αεροπορικών δρομολογίων στην Καλαμάτα από εταιρίες χαμηλού κόστους, κ.ά.
Στ.Μ.