Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021 22:01

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας για τους βιασμούς και τις κακοποιήσεις: “Είναι σύμφυτα με την ανθρώπινη φύση”

“Τα φαινόμενα της απανθρωπιάς, της αντιμετώπισης του άλλου ως αντικείμενου εκμετάλλευσης υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, γιατί είναι σύμφυτα με την ανθρώπινη φύση”, υποστήριξε το βράδυ, σε παρέμβαση του στη συζήτηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα γεγονότα σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμών που καταγγέλλονται το τελευταίο διάστημα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας. Μάλιστα επικαλέστηκε και τη λατινική έκφραση “homo homini lupus (ο άνθρωπος για τον άνθρωπο είναι λύκος) αλλά και τον Κεμάλ του Χατζηδάκι και του Γκάτσου και συγκεκριμένα το κλείσιμο του τραγουδιού “αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ”...

Ο περιφερειάρχης καταδίκασε βέβαια αυτές τις πράξεις, μιλώντας για “βδελυρά και απαράδεκτα γεγονότα” για “αντικοινωνική και αλήτικη συμπεριφορά”. Ωστόσο μίλησε και για σκανδαλοθηρία, λάσπη, διασπορά ψευδών ειδήσεων, σημειώνοντας συγκεκριμένα: “Υπάρχει ένα όργιο φημών, υπάρχει μια σκανδαλοθηρία χωρίς προηγούμενο. Υπάρχουν σκάνδαλα, υπάρχει και σκανδαλοθηρία. Υπάρχουν συκοφαντίες, υπάρχουν πραγματικά γεγονότα, υπάρχει προφανώς λάσπη, τοξικότητα, διασπορά ψευδών ειδήσεων με προσπάθεια να καλύψουν αληθινές ειδήσεις, κατηγορίες που φτάνουν ακόμα μέχρι τον πρωθυπουργό της χώρας. Μαστροπεία ανηλίκων μαζί με αντιπολιτικό μίσος. Πρέπει να μπουν κάποια όρια σε όλα αυτά που δηλητηριάζουν τη ζωή μας και δεν μας βοηθούν ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που πραγματικά έχουμε”. 

Ο περιφερειάρχης κ. Νίκας, αναφερόμενος σε άλλες τοποθετήσεις, ότι η μόρφωση και η παιδεία ανυψώνουν την ποιότητα του ανθρώπου, σχολίασε ότι μορφωμένοι άνθρωποι, δακτυλοδεικτούμενοι για το έργο τους έκαναν αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα σημείωσε: “Προβληματίζομαι γιατί ακούγεται από παντού να έχουμε καλύτερη παιδεία, να μορφώσουμε τα παιδιά μας, να μορφώσουμε τους γονείς, οι γυναίκες μας να μην έχουν μια συμπεριφορά διαφορετική στα αγόρια από τα κορίτσια τους. Ναι αλλά σας λέγω ότι όλοι αυτοί που παρουσιάζονται -και δεν ξέρω τι θα πει η δικαιοσύνη για όλα αυτά-, δεν είναι μορφωμένοι άνθρωποι ή μάλλον στον τομέα τους δεν ήταν οι πλέον εξειδικευμένοι; Τι συμβαίνει, γιατί η ανθρώπινη φύση, γιατί ο άνθρωπος έχει μια συμπεριφορά ζώου κυριολεκτικά; Νομίζω ο νόμος θα βοηθήσει. Πιο αυστηρότερες ποινές. Νομίζω ότι πρέπει όλοι να σκύψουμε μέσα μας και να σκεφτούμε για τη ζωή μας και να σκεφτούμε για τους άλλους ότι η αγάπη διαχρονικά είναι η μεγαλύτερη αρχή που πρέπει να καθοδηγεί τους ανθρώπους”. 

Επιπλέον ο κ. Νίκας ανέφερε ότι “συμφωνώ ότι η εξουσία είναι αυτή που οδηγεί σε τέτοιες καταστάσεις. Εξουσία είτε πολιτική, είτε οικονομική που κλείνει στόματα και δίνει θέσεις, εκκλησιακή, καλλιτεχνική, κάθε είδους εξουσία, είτε την έχει άνδρας είτε την έχει γυναίκα. Έτσι είναι. Και στην εποχή μας, επειδή τις θέσεις εξουσίας τις έχουν περισσότερο άντρες συμβαίνει από αυτή την πλευρά να έχουμε και τις περισσότερες αντικοινωνικές συμπεριφορές. Μη νομίζετε όμως ότι και οι γυναίκες, κάποιες, όταν έχουν εξουσία δεν συμπεριφέρονται με αντικοινωνικό τρόπο”. 

Ο κ. Νίκας πρόσθεσε ότι τις θέσεις εξουσίας τις έχουν οι άντρες γιατί η κοινωνία είναι πατριαρχική, σε ό,τι αφορά όμως τον ίδιο είπε ότι μεγάλωσε σε μητριαρχικό περιβάλλον. 

Επίσης τόνισε ότι “εγώ κλείνω το γονυ ασφαλώς στα θύματα. Και η ιστορία με διδάσκει ότι πρέπει να είμαι απαισιόδοξος για την αλλαγή της συμπεριφοράς των ανθρώπων. Μόνο σε κοινωνικό επίπεδο μπορούμε να παρέμβουμε με αυστηρότερη νομοθεσία”.

Αναφέρθηκε, τέλος, ο περιφερειάρχης και στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, λέγοντας ότι έκανε λάθος πρόσθεσε όμως “δεν θέλω να κρίνω κανέναν. Λέγω όμως μετά λόγου γνώσεως ότι αυτή η γυναίκα γνωρίζει βαθιά το αντικείμενο και η συνεργασία που έχουμε είναι εξαιρετική και προωθήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με άριστο τρόπο”. 

Στ.Μ.