Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 18:11

Απεργούν και στη Μεσσηνία οι υπάλληλοι του πρώην υπουργείου Πολιτισμού

Απεργούν και στη Μεσσηνία οι υπάλληλοι του πρώην υπουργείου Πολιτισμού

«ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗ»
«Να σταματήσει η πολιτική που οδηγεί σε πλήρη απαξίωση του πολιτισμού και καταργεί τα εργασιακά δικαιώματα και την έννοια του κοινωνικού κράτους». Με αυτό το αίτημα κατεβαίνουν σε απεργία αύριο, Πέμπτη, οι μόνιμοι, οι αορίστου χρόνου και οι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού…

Στους εργαζόμενους του υπουργείου σήμανε συναγερμός όταν δημοσιοποιήθηκε το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου, το οποίο προβλέπει μεγάλο «κούρεμα» οργανικών θέσεων, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για τις απολύσεις.
Υπάρχουν όμως και πολλά ακόμη,  σημαντικά, αιτήματα των εργαζομένων, όπως η ρύθμιση του ζητήματος που έχει προκύψει με τους συμβασιούχους που προσλήφθηκαν σε έργα αλλά η πρόσληψή τους θεωρείται άκυρη, με αποτέλεσμα να είναι και απλήρωτοι ενώ έχουν εργαστεί για μήνες!
Στο πλαίσιο της απεργίας θα πραγματοποιηθούν απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και την Πάτρα.
Τα αιτήματα των αρχαιολόγων και των άλλων εργαζόμενων στο υπουργείο Πολιτισμού είναι:

ü       Αυτόνομο υπουργείο Πολιτισμού με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, προκειμένου οι Υπηρεσίες του να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες τόσο της προστασίας-ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

ü      Απόσυρση του προσχεδίου οργανογραμμάτος της γενικής γραμματείας Πολιτισμού, που εκπονήθηκε από την Επιτροπή Αξιολόγησης Δομών του ΥΔΜΗΔ, και  ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & όλων των αρμοδιοτήτων, κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με τακτικό προσωπικό, άμεση πρόσληψη των 192 συναδέλφων που έχουν ΦΕΚ διορισμού από τον Δεκέμβριο του 2010.

ü      Διασφάλιση του Ενιαίου Φορέα Προστασίας των Μνημείων, δηλαδή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, και διασφάλιση της συνταγματικής επιταγής για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Άμεση απόσυρση των διατάξεων του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, με τις οποίες παρακάμπτεται ευθέως η Αρχαιολογική Νομοθεσία (Ν.3028/02) στις περιπτώσεις ύπαρξης αρχαιοτήτων εντός μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων (άρθρο 5) και συστήνεται Τμήμα Αρχαιολογικών Αδειών (!) στο Υπουργείο Ανάπτυξης (άρθρο 12).

ü      Αρση των θεσμικών κωλυμάτων στην εκτέλεση των έργων του ΕΣΠΑ στον πολιτισμό.  Εξαίρεση των προσλήψεων του ΙΔΟΧ προσωπικού στα έργα πολιτισμού από την υποχρέωση της έκδοσης ΠΥΣ 33/2006 και άμεση παράταση των συμβάσεων του προσωπικού, καθώς –παρά την ύπαρξη των σχετικών πιστώσεων– πολλοί από τους 5.000 εργαζόμενους στα 400 έργα σε μνημεία, που εκτελεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία με αυτεπιστασία σε όλη τη χώρα, παραμένουν απλήρωτοι για μήνες και τα έργα απειλούνται με κλείσιμο, λόγω των θεσμικών κωλυμάτων εκ μέρους του Υπουργείου ΔΜΗΔ και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

ü      Αξιοπρεπή εργασία και μισθός για όλους τους εργαζόμενους καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος ισότιμα στους μόνιμους, αορίστου χρόνου & ΙΔΟΧ εργαζόμενους όλων των κλάδων που απασχολούνται σε έργα ανασκαφών και αναστηλώσεων. Υπογραφή κλαδικής σύμβασης των έκτακτων αρχαιολόγων με αξιοπρεπείς αμοιβές. Άμεση αποζημίωση για οδοιπορικά και υπερωρίες των υπαλλήλων του πολιτισμού & αποζημίωση για την εργασία τα Σαββατοκύριακα, ώστε να λειτουργούν χωρίς προβλήματα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι. Μισθολογική και βαθμολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας σε αρχαιολογικά έργα για όλους τους υπαλλήλους.

ü      Άρση των μαζικών απολύσεων του προσωπικού των αρχαιολογικών ερευνών στο μετρό Θεσσαλονίκης, με άμεση έναρξη των εργασιών στα υπόλοιπα ανασκαφικά μέτωπα και  ολοκλήρωση της καταγραφής και δημοσίευσης των ευρημάτων & ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ του σταθμού Βενιζέλου, προκειμένου να συμπεριλάβει το μοναδικό ιστορικό σταυροδρόμι της βυζαντινής Θεσσαλονίκης.