Δευτέρα, 01 Απριλίου 2013 15:57

Ορειβατικό καταφύγιο ανάγκης στα «Μουζιά» του Ταϋγέτου

Στάση ορειβατών στα "Μουζιά", μέχρι τα οποία φτάνει το δάσος της Βασιλικής Στάση ορειβατών στα "Μουζιά", μέχρι τα οποία φτάνει το δάσος της Βασιλικής

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Επιτέλους μπήκε στο πρόγραμμα η δημιουργία ορειβατικού καταφυγίου στο Μεσσηνιακό Ταΰγετο. Ο Νομός μας μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιήσει το μοναδικό προνόμιο, το ότι στα όριά του βρίσκεται η ψηλότερη...

...κορφή της Πελοποννήσου. Ως εκ τούτου είναι μικρός ο αριθμός των επισκεπτών που ανεβαίνουν στην κορφή μέσω της Μεσσηνίας.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου υιοθέτησε αίτημα του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας και ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Αλευράς, ενέταξε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013 τη δημιουργία καταφυγίου ανάγκης, στην τοποθεσία «Μουζιά», με το ποσό των 20.000 ευρώ.
Θα είναι ένα ξύλινο καταφύγιο, το οποίο δεν θα διαθέτει τις υποδομές ενός κανονικού ορειβατικού καταφυγίου, θα εξυπηρετεί ωστόσο τις ανάγκες των ορειβατών για διανυκτέρευση και ξεκούραση.
Τα «Μουζιά» βρίσκονται ψηλότερα από το δάσος της Βασιλικής και από την τοποθεσία αυτή ξεκινάει η εκπληκτική διαδρομή για την κορφή του Προφήτη Ηλία, από την κορυφογραμμή που αποτελεί το όριο Μεσσηνίας και Λακωνίας και από την οποία η θέα είναι απίστευτή τόσο προς τον κάμπο της Λακωνίας όσο και προς το Μεσσηνιακό Κόλπο.
Πάντως στο σχεδιασμό του Ορειβατικού Συλλόγου είναι η δημιουργία μεγάλου ορειβατικού καταφυγίου με όλες τις υποδομές στον Άγιο Δημήτριο της Βασιλικής, σε γη που έχει προσφέρει στο Σύλλογο γυναίκα η οποία κατάγεται από την περιοχή. Το συγκεκριμένο έργο όμως, επειδή έχει υψηλό προϋπολογισμό, έχει παραπεμφθεί για το μέλλον.
Σημειώνεται ότι στη Λακωνία υπάρχει ορειβατικό καταφύγιο κάτω από την κορυφή του Ταϋγέτου, όπως επίσης ορειβατικό καταφύγιο υπάρχει στον Πάρνωνα αλλά και ένα ακόμη στον Ταΰγετο. Η Λακωνία λοιπόν, με τα τρία ορειβατικά καταφύγια και τα συντηρημένα μονοπάτια της, προσελκύει κάθε χρόνο πολλαπλάσιους φυσιολάτρες επισκέπτες απ’ ότι η Μεσσηνία.
Στ.Μ.