Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013 19:23

Ο Τατούλης προανήγγειλε προσφυγή στο ΣτΕ αν παραβιαστούν οι "κόκκινες γραμμές"…!

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ
Και όμως, μπορεί να συμβεί και αυτό: Η Περιφέρεια Πελοποννήσου να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του ίδιου της του έργου, την ολική διαχείριση των απορριμμάτων! Όπως δεσμεύτηκε ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, που νωρίτερα επισκέφθηκε την Καλλιρρόη,…

(φωτογραφίες)

…εάν η μελέτη περιβαλλοντικών όρων για την ολική διαχείριση των απορριμμάτων παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές», τότε πρώτη η Περιφέρεια θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας!
Ο περιφερειάρχης στις τέσσερις το απόγευμα επισκέφθηκε την Καλλιρρόη, όπου τον περίμεναν αρκετές δεκάδες κάτοικοι, με μαύρες σημαίες, που διαμαρτύρονταν για το σχεδιασμό της ολικής διαχείρισης απορριμμάτων, ο οποίος προβλέπει την εγκατάσταση εργοστασίου επεξεργασίας στα όρια του χωριού.
Ο Πέτρος Τατούλης, συνοδευόμενος από τη θεματική αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά και περιφερειακούς συμβούλους, ξεναγήθηκε στο χώρο που προτείνεται για την εγκατάσταση του εργοστασίου, από τον πρόεδρο της Καλλιρρόης, Αντώνη Διαγούπη και το δήμαρχο Οιχαλίας, Φίλιππο Μπάμπη.
Μετά την ξενάγησή του ο Πέτρος Τατούλης επέστρεψε στο χωριό όπου μίλησε στους κατοίκους.
Είπε ότι η Περιφέρεια δεν έχει καμία δουλειά με τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και μεταφόρτωσης των σκουπιδιών. Η εκπόνηση της σχετικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων τόνισε ότι είναι ευθύνη της προσωρινής αναδόχου του έργου, που είναι η ΤΕΡΝΑ.
Ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι η μελέτη έχει κατατεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο την ερχόμενη Παρασκευή ή τη Δευτέρα θα τη θέσει σε δημόσια διαβούλευση για 62 ημέρες. Όπως ανέφερε ο κ. Τατούλης, εάν η μελέτη αυτή δεν ανταποκρίνεται στις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η Περιφέρεια, τότε πρώτη εκείνη θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωσή της. Οι «κόκκινες γραμμές» επεσήμανε ότι είναι αυτές που έχει περιγράψει και ο περιφερειακός σύμβουλος, Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, δηλαδή να μην υπάρχει κανένα θέμα με την αρχαιολογική υπηρεσία, να μην υπάρχει κανένα θέμα με τη δασική υπηρεσία, να μην υπάρχει κάποιο ζήτημα με τον υδροφόρο ορίζοντα, όπως επίσης και με τη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο.
Κατά τα άλλα ο περιφερειάρχης υποστήριξε ότι ούτε κρύβεται ούτε φοβάται κανέναν, αντίθετα είναι αποφασισμένος να λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών, το οποίο τόνισε ότι αποτελεί ντροπή για την Πελοπόννησο και επιπλέον απειλεί με την επιβολή προστίμου στην Περιφέρεια ύψους 50.000.000 ευρώ, συν 15.000 ευρώ την ημέρα για τις ανεξέλεγκτες χωματερές.
Ακόμη σημείωσε ότι όταν η μελέτη της ΤΕΡΝΑ βγει σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι σύμβουλοι της Περιφέρειας θα την εξετάσουν σε βάθος και θα τοποθετηθούν σχετικά, ενώ κάλεσε και την επιτροπή αγώνα της Καλλιρρόης και το Δήμο Οιχαλίας να βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την Περιφέρεια για το ζήτημα αυτό.
Πάντως η τοποθέτηση του περιφερειάρχη δεν ικανοποίησε την πλειοψηφία των διαμαρτυρόμενων, οι οποίοι έκλεισαν το δρόμο μόλις ο Πέτρος Τατούλης ολοκλήρωσε όσα είχε να τους πει.
Ο πρόεδρος της Καλλιρρόης, Αντώνης Διαγούπης, δήλωσε ότι «ο περιφερειάρχης δεν μας κάλυψε με τις απαντήσεις που έδωσε. Περιμέναμε σαφείς εξηγήσεις αλλά εκείνος ήταν γενικόλογος και σκοπός του ήταν να μας καθησυχάσει για να αποφευχθούν άσχημες εξελίξεις. Εμείς δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα σταματήσουμε τις συζητήσεις με την Περιφέρεια και θα κινηθούμε νομικά, ενώ θα ζητήσουμε τεχνοκρατική υποστήριξη. Ο αγώνας μας θα κριθεί στις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις και στη δικαιοσύνη».
Στ.Μ.