Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014 15:36

Νέα αρχή στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Νέο ξεκίνημα κάνει το πρώην ΚΕΠΕΨΟ και νυν ΚΕΠΕΠΨΥ (Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας), μετά από μια δύσκολη περίοδο που πέρασε λόγω της οικονομικής κατάστασης. Ο νέος πρόεδρος του Κέντρου, Ευάγγελος Σιδερέας, άλλα μέλη του συμβουλίου και η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου…

…σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το πρωί μίλησαν για τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο αυτού του Κέντρου και τους πρώτους στόχους του νέου συμβουλίου.
Ο Ευάγγελος Σιδερέας είπε ότι δέχτηκε την πρόταση του περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, να αναλάβει την προεδρία του ΚΕΠΕΠΨΥ, έχοντας ήδη εμπειρία έξι ετών από τη συμμετοχή του στο συμβούλιο και «ελπίζοντας ότι με την προσπάθεια όλων μας το κέντρο θα τύχει της αναγνώρισης και της εμπιστοσύνης που του αξίζει, βάσει του τεράστιου έργου που προσφέρει στην κοινωνία όλης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και ειδικότερα στα παιδιά μας εδώ και μια 15ετία». Πρόσθεσε ότι «η τοποθέτησή μου στην προεδρία του Κέντρου αποτελεί και μια μεγάλη αναγνώριση του έργου που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια στην Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Καλαμάτας από τα εκάστοτε συμβούλια».
Ο Ευάγγελος Σιδερέας σημείωσε ότι το ΚΕΠΕΠΨΥ «ειδικεύεται σε θέματα πρωτογενούς πρόληψης σε διάφορες μορφές εξάρτησης, όπως είναι το διαδίκτυο, ο τζόγος και τα ναρκωτικά».
Ακολούθως παρουσίασε τις πρώτες αποφάσεις του συμβουλίου, που είναι οι εξής: «Άμεση προκήρυξη δύο θέσεων επιστημονικού προσωπικού που θα στελεχώσουν το Κέντρο –δεδομένου ότι η επιστημονική υπεύθυνη, Romana Maioli-Σπερώνη αποχωρεί με συνταξιοδότηση. Πρόσληψη, μέσα ΕΣΠΑ, ενός ατόμου για γραμματειακή υποστήριξη. Δημιουργία ιστοσελίδας του Κέντρου. Έκδοση μηνιαίου δελτίου Τύπου με τις δράσεις και τις παρεμβάσεις του κέντρου. Άνοιγμα του Κέντρου προς την τοπική κοινωνία και την είσοδο περισσότερων φορέων στη στελέχωσή του. Έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου που θα αναφέρει γενικές πληροφορίες για το Κέντρο».
Κλείνοντας ο Ευάγγελος Σιδερέας είπε ότι «αυτές είναι οι πρώτες από μια σειρά ενεργειών που επιβάλλεται να γίνουν έτσι ώστε το Κέντρο να μπει σε μια σωστή βάση και να μπορέσει να χτίσει πάνω εκεί προσφέροντας στην τοπική μας κοινωνία ακόμα περισσότερα».
Η Romana Maioli-Σπερώνη τόνισε ότι το Κέντρο εφαρμόζει βιωματικές δράσεις, οι οποίες είναι πλέον αποτελεσματικές και οι ομάδες στόχοι είναι οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, ο στρατός. Όπως σημείωσε, το 2013 υλοποιήθηκαν 306 δράσεις με 3.179 συμμετοχές. Η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου υπογράμμισε ότι οι δράσεις του Κέντρου δεν αναφέρονται αποκλειστικά στην πρόληψη κατά των ψυχοδραστικών ουσιών αλλά και στην πρόληψη κατά της εξάρτησης από το διαδίκτυο, τον τζόγο κ.λπ, που είναι και αυτές μάστιγες της σύγχρονης κοινωνίας.
Η Μαρία Οικονομάκου, αντιδήμαρχος Καλαμάτας, τόνισε ότι ο Δήμος στηρίζει το Κέντρο. Το ίδιο ανέφεραν ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Μεσσηνίας, αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, η εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλλιόπη Σπυροπούλου. Ακόμη μίλησαν το μέλος του Συμβουλίου του Κέντρου, Γιώργος Κουρέτας, που ευχαρίστησε θερμά τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου για τη στήριξή τους στο ΚΕΠΕΠΨΥ, ενώ στο έργο του Κέντρου αναφέρθηκε και η κοινωνική λειτουργός του, Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη.
Τέλος, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου τόνισε ότι η περιφερειακή αρχή στηρίζει απολύτως τη λειτουργία του ΚΕΠΕΠΨΥ γιατί έχει να διαδραματίσει έναν πάρα πολύ σοβαρό ρόλο, δεδομένου μάλιστα ότι η κρίση εντείνει τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα των πολιτών. Επίσης συνεχάρη και ευχαρίστησε τη Romana Mailio-Σπερώνη για το έργο της και σημείωσε ότι η Περιφέρεια θέλει να εντάξει το Κέντρο σε επιχορηγούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα ώστε να αντεπεξέλθει πληρέστερα στην αποστολή του.
Στ.Μ.