Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 00:00

Σε εκκρεμότητα όλοι οι παράγοντες που προκαλούν πλημμύρες και ζημιές

Σε εκκρεμότητα όλοι οι παράγοντες που προκαλούν πλημμύρες και ζημιές

ΠΑΜΙΣΟΣ, ΑΡΙΣ, ΝΕΔΟΝΤΑΣ, ΕΘΝΙΚΗ 
Όλοι εκείνοι οι παράγοντες οι οποίοι σε δυνατές μπόρες προκαλούν πλημμύρες και καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας δεν έχουν αντιμετωπιστεί ριζικά οπότε στα επόμενα δυνατά καιρικά φαινόμενα πιθανότατα θα αντιμετωπίσουμε τις ίδιες καταστάσεις…

ΠΑΜΙΣΟΣ, ΑΡΙΣ, ΝΕΔΟΝΤΑΣ, ΕΘΝΙΚΗ 
Όλοι εκείνοι οι παράγοντες οι οποίοι σε δυνατές μπόρες προκαλούν πλημμύρες και καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας δεν έχουν αντιμετωπιστεί ριζικά οπότε στα επόμενα δυνατά καιρικά φαινόμενα πιθανότατα θα αντιμετωπίσουμε τις ίδιες καταστάσεις…

Σε αυτό το συμπέρασμα μας οδήγησε η συζήτηση που έγινε στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, στο Διοικητήριο της Καλαμάτας, υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη, για το σχεδιασμό δράσεων αντιμετώπισης κινδύνων από πλημμύρες, χιονοπτώσεις και παγετό.
Μόνο στον Άρι έχει γίνει ένας καθαρισμός, από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, όμως ένα μεγάλο κομμάτι του ποταμού εξακολουθεί να είναι ακάθαρτο και επικίνδυνο να δημιουργήσει τα πολύ σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε και πέρσι.
Όπως ανέφερε ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας, Παναγιώτης Γιαννακέας, στον Άρι έχουν καθαριστεί 4 χιλιόμετρα, από την εκβολή μέχρι τη γέφυρα του Ασπροχώματος. Στο πρόγραμμα είναι ο καθαρισμός 3,5 χιλιομέτρων ακόμη, από τη γέφυρα μέχρι τη Μικρομάνη. Ο καθαρισμός αυτός θα γίνει στο πλαίσιο εργολαβίας, που θα δημοπρατηθεί την Τρίτη και ο Παναγιώτης Γιαννακέας κάλεσε τους εργολήπτες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον ώστε να γίνει το σημαντικό αυτό έργο. Στο πλαίσιο της ίδιας εργολαβίας, πρόσθεσε ο διευθυντής, θα καθαριστούν τμήματα μεταξύ του Άρι και της Λιγδούς, καθώς και διάφορα κανάλια που προκαλούν προβλήματα, όπως του Κουτελάκη.
Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για τον Πάμισο, όπως τόνισε και ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης, Νίκος Φύκιρης. Όπως προέκυψε ωστόσο από τις αναφορές του Παναγιώτη Γιαννακέα, στον Πάμισο δεν προβλέπεται να γίνουν παρεμβάσεις, παρά μόνο συνέστησε στους Δήμους και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους να προβούν οι ίδιοι σε παρεμβάσεις, να ανεβάζουν το φράγμα του Άρι όποτε κρίνεται αναγκαίο κ.λπ
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, σύμφωνα με όσα είπε ο Παναγιώτης Γιαννακέας, υπάρχει στον Πάμισο, περίπου 100 μέτρα μετά το φράγμα, όπου σχηματίζεται ένας μαίανδρος και εάν σπάσει το ανάχωμα θα πλημμυρίσει το στρατιωτικό αεροδρόμιο, κάτι που συνέβη το 1998. Ο διευθυντής τόνισε ότι είναι απαραίτητο να γίνει έργο στη συγκεκριμένη περιοχή για την αντιμετώπιση του κινδύνου.
Σε ό,τι αφορά το Νέδοντα, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Ανδρέας Καραγιάννης, είπε ότι ακόμη δεν έχει εγκριθεί, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η μελέτη περιβαλλοντικών όρων για τις παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν στο καλυμμένο τμήμα του χειμάρρου ώστε να αποκατασταθεί η παροχετευτικότητα. Η μελέτη, τόνισε, έχει κατατεθεί από το 2009. Ο αντιδήμαρχος σημείωσε ότι εφόσον η μελέτη εγκριθεί τότε είτε ο Δήμος είτε η ΔΕΥΑΚ θα προβούν σε παρεμβάσεις στο πλαίσιο των οικονομικών τους δυνατοτήτων, με προτεραιότητα την κατασκευή τοιχίων για την ένωση των υποστυλωμάτων, τα οποία έχουν την ευθύνη για τη μείωση της παροχετευτικότητας.
Ακόμη, ο Παναγιώτης Γιαννακέας συνέστησε προσοχή για τα τμήματα της Εθνικής Οδού, στο Ασπρόχωμα, στη Θουρία, στη Σπερχογεία και στο Νοσοκομείο, τα οποία τις περισσότερες φορές πλημμυρίζουν. Τόνισε ότι στα σημεία αυτά αφενός δεν έχει κατασκευαστεί σωστά ο δρόμος και αφετέρου έχουν γίνει παρεμβάσεις από ιδιοκτήτες που προκαλούν αυτά τα μεγάλα προβλήματα των πλημμυρών.
Στ.Μ.