Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2014 00:00

Οι Έλληνες διακρίνονται στο επιχειρείν λέει ο Πρέσβης των ΗΠΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ Ε.ΑΛΕΙΦΕΡΗ 
Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι το ανθρώπινο κεφάλαιό της, είπε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κατά την επίσκεψή του στην αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένη Αλειεφέρη. Σημείωσε επίσης ότι πριν την επίσκεψή του επικοινώνησε μαζί του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και του εξέφρασε τη χαρά του που θα ερχόταν στη Μεσσηνία…

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ Ε.ΑΛΕΙΦΕΡΗ 
Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι το ανθρώπινο κεφάλαιό της, είπε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κατά την επίσκεψή του στην αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένη Αλειεφέρη. Σημείωσε επίσης ότι πριν την επίσκεψή του επικοινώνησε μαζί του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και του εξέφρασε τη χαρά του που θα ερχόταν στη Μεσσηνία…

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ,  David Pearce, ανέφερε στην Ελένη Αλειφέρη ότι οι Έλληνες διακρίνονται στο επιχειρείν και σχετικά επεσήμανε ότι σε επιχειρηματικό συνέδριο που έγινε πέρσι στην Καλιφόρνια, από τους 20.000 συμμετέχοντες οι 3.500 ήταν Έλληνες. Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης του μίλησε για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μεσσηνίας και επιπλέον τον ενημέρωσε για την προοπτική να γίνει η Καλαμάτα τουριστική διαστημική πύλη, στο πλαίσιο προγράμματος του καθηγητή στις ΗΠΑ και συνεργάτη της NASA Περικλή Παπαδόπουλου.
Ειδικότερα, η Ελένη Αλειφέρη μεταξύ άλλων ανέφερε στον Πρέσβη: «Θεωρούμε και αισθανόμαστε ότι η δική σας παρουσία δίνει ιδιαίτερη δύναμη και δυναμική για την αντιμετώπιση των αντίξοων συνθηκών που αντιμετωπίζουμε ως χώρα. Έχουμε κοινούς αγώνες για την ελευθερία. Οι Έλληνες έχουν προκόψει στην πατρίδα σας και φυσικά αυτό ισχύει για πάρα πολλούς Πελοποννήσιους και Μεσσήνιους.
Είμαστε φιλόξενος όμορφος τόπος και ασφαλής. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες στον τομέα της ανάπτυξης, του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας. Είμαστε σ’ αυτόν τον δρόμο της εξωστρέφειας για την προβολή και προώθηση του τόπου μας.
Είμαστε βέβαιοι ότι από την εδώ παρουσία σας θα είστε ο καλύτερος πρεσβευτής της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου για τη φυσική ομορφιά και το τουριστικό προϊόν που προσφέρει.
Όλοι μας πιστεύουμε ότι η Ελλάδα, πέρα από την αναγνώριση που έχει παγκοσμίως στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού, αξίζει να έχει μια καλύτερη θέση στο οικονομικό γίγνεσθαι και είναι ένα στοίχημα για εμάς να μπορέσει ν’ ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες και να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει.
Η Μεσσηνία είναι ένας τόπος που έχει εξαιρετικές δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης και, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουμε ένα μοντέλο που βασίζεται στο συνδυασμό της πολιτιστικής και τουριστικής δραστηριότητας. Έχουμε τουρισμό σε όλα τα επίπεδα (π.χ. συνεδριακό) και στον τομέα αυτό έχουν αυξηθεί οι ιδιωτικές επενδύσεις. Τον τομέα αυτό βεβαίως ευνοούν οι κλιματικές συνθήκες που είναι θαυμάσιες, τον περισσότερο καιρό έχουμε ηλιοφάνεια. Το τουριστικό προϊόν συνδυάζεται επίσης με τα πολύ καλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα. Είμαστε δε σε διαρκή προσπάθεια περαιτέρω αξιοποίησης τυποποίησης και εξαγωγής.
Για εμάς είναι μια κατεύθυνση να επανέλθουμε στον πρωτογενή τομέα. Στη Μεσσηνία δραστηριοποιούνται και εκπαιδευτικά ιδρύματα που ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή και το ιστορικό – πολιτιστικό προϊόν. Πιστεύουμε ότι σ’ αυτό θα συμβάλλετε και εσείς κ. Πρέσβη.
Είναι θέματα ταυτότητας του λαού μας.
Είμαστε πύλη εισόδου για την Ευρώπη. Είμαστε όμως και πύλη Διαστήματος με τον Περικλή Παπαδόπουλο. Η Μεσσηνία έχει επιλεγεί να γίνει διαστημική πύλη και είμαστε πολύ περήφανοι και πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό».
Ο Αμερικανός Πρέσβης κος David D. Pearce ανέφερε από την πλευρά του: «Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Η Μεσσηνία έχει ήδη έναν πρεσβευτή, τον πρωθυπουργό ο οποίος επικοινώνησε μαζί μου πριν έρθω εδώ και μου είπε ότι είναι χαρούμενος γι’ αυτή μου την επίσκεψη.
Είναι μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι εδώ και σ’ επίσημο και σε προσωπικό επίπεδο. Οι σχέσεις Ελλάδας και Αμερικής είναι σε πολύ καλό επίπεδο, αλλά θα προσπαθήσω να τις βελτιώσω ακόμη περισσότερο.
Δεν έχω ξαναέρθει στην περιοχή σας. Έχει πολλά χαρίσματα, ομορφιά, τουρισμό και μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά. Είναι πολλά τα πλεονεκτήματά σας στον τομέα της γεωργίας, του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας. Η αίσθησή μου είναι ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο. Η Ελλάδα έχει πολύ ταλαντούχους ανθρώπους.
Πρέπει να σας πω ότι πέρυσι έγινε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ ένα επιχειρηματικό πρόγραμμα και το παρακολούθησαν 20.000 άτομα. Μέσα σ’ αυτά ήταν 3.500 Έλληνες, αριθμός πολύ μεγάλος. Αυτό δείχνει το ενδιαφέρον των Ελλήνων για την επιχειρηματικότητα»
Στο τέλος η κ. Αλειφέρη πρόσφερε στον κ. Pearce παραδοσιακά προϊόντα του τόπου, καθώς και υλικό τουριστικής προβολής της Μεσσηνίας. Ο Πρέσβης δήλωσε ότι γνωρίζει για τα προϊόντα του τόπου και κυρίως για τις ελιές Καλαμών, των οποίων η σύζυγός του είναι λάτρης. Επίσης χάρισε στην αντιπεριφερειάρχη ένα λεύκωμα ζωγράφου που κατάγεται από την ιδιαίτερη πατρίδα του.