Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014 00:00

Δισεκατομμύρια ευρώ μπορούν να ‘ρθουν Καλαμάτα για τη Διαστημική Πύλη…

Ντίνα Νικολάκου, Πέτρος Τατούλης, Περικλής Παπαδόπουλος Ντίνα Νικολάκου, Πέτρος Τατούλης, Περικλής Παπαδόπουλος

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΛΕΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 
Η Περιφέρεια προσδοκά να κατευθυνθεί στην Καλαμάτα ένα σημαντικό ποσό από τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ του προγράμματος Galileo, για την ανάπτυξη της διαστημικής επιστήμης, μέσω της δημιουργίας της Διαστημικής Πύλης…

ΛΕΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 
Η Περιφέρεια προσδοκά να κατευθυνθεί στην Καλαμάτα ένα σημαντικό ποσό από τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ του προγράμματος Galileo, για την ανάπτυξη της διαστημικής επιστήμης, μέσω της δημιουργίας της Διαστημικής Πύλης…

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, μετά τη συνάντησή του με τον Μελιγαλαίο καθηγητή αεροδιαστημικής μηχανικής στις ΗΠΑ, Περικλή Παπαδόπουλο, ο οποίος είναι ο εμπνευστής της ιδέας της δημιουργίας Διαστημικής Πύλης στην Καλαμάτα, την οποία και προσπαθεί να προωθήσει.
Όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας, «ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανακοίνωσε ότι στις αμέσως επόμενες ημέρες θα ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος, πράξη που διεκδικεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η οποία θα αποτελέσει το σημαντικότερο σταθμό για τη διεκδίκηση εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για λογαριασμό της χώρας, μεγάλου τμήματος χρηματοδότησης από τα 20 δις ευρώ του προγράμματος Gallileo της Ε.Ε. για την ανάπτυξη της διαστημικής επιστήμης».
Επίσης ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι έτοιμη, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, για ένα εγχείρημα που θα προσφέρει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, στρατηγικής σημαασίας, στη χώρα», ενώ αναφέρθηκε στη συνεργασία με το Von Karman Institute του ΝΑΤΟ, μαζί με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπου ήδη φοιτούν οι υπότροφοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την έρευνα στους μικροδορυφόρους και τόνισε ότι «αν πετύχουμε το στόχο της διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα θα προσδώσουμε άλλο τόνο αισιοδοξίας στην Περιφέρειά μας και στη χώρα».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανακοίνωσε τέλος ότι θα υπάρξει ειδική παρουσίαση των προοπτικών επενδύσεων και ανάπτυξης του διαστημικού τουρισμού στο συνέδριο του συνδέσμου Βρετανών τουριστικών πρακτόρων ΑΒΤΑ που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2015 στην Πελοπόννησο.
Ο κ. Περικλής Παπαδόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για το ενεργό και συνεπές ενδιαφέρον του για τη διαστημική πύλη της Καλαμάτας, μετέφερε τη βαθιά εκτίμηση των επικεφαλής του Von Karman Institute για τη συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τόνισε το ιδιαίτερα αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον για τους μικροδορυφόρους μετά την επιτυχή εκτόξευση των Λ-sat μικροδορυφόρων, όπως χαρακτηριστικά η Google που σκοπεύει να επενδύσει σε 700 μικροδορυφόρους».
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση του περιφερειάρχη με τον Περικλή Παπαδόπουλο συμμετείχε και η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου.