Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015 21:26

Ανησυχεί ο Τατούλης μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάξει το σχεδιασμό για τα σκουπίδια

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΣΥ 
Φαίνεται ότι ανησυχεί ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, μη τυχόν και η νέα κυβέρνηση αλλάξει τα σχέδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων. «Κανένας δεν μπορεί να παρέμβει στην Πελοπόννησο αγνοώντας την Περιφερειακή αρχή και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, ο οποίος…

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΣΥ 
Φαίνεται ότι ανησυχεί ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, μη τυχόν και η νέα κυβέρνηση αλλάξει τα σχέδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων. «Κανένας δεν μπορεί να παρέμβει στην Πελοπόννησο αγνοώντας την Περιφερειακή αρχή και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, ο οποίος…

…έχει ήδη ψηφιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο και έχει πρόσφατα επιβραβευθεί από τους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Στην ίδια συνεδρίαση αναφέρθηκε στις απουσίες από τις συνεδριάσεις του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Οδυσσέα Βουδούρη, τονίζοντας ότι επιβεβαιώνονται οι προεκλογικές του αναφορές περί αλεξιπτωτιστή, ενώ εξαπέλυσε και τα βέλη του κατά του βουλευτή Θανάση Πετράκου, σημειώνοντας ότι με τις παρεμβάσεις του χάθηκαν 2.000.000 ευρώ για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ανακύκλωση.
Ειδικότερα, σε σχετικό δελτίο Τύπου της περιφερειακής αρχής για τη χθεσινές αναφορές του περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, σημειώνονται τα εξής: «Έχουμε ευθύνη προς τους Πελοποννήσιους πολίτες να υλοποιούμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και να υλοποιήσουμε το σχεδιασμό μας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη συζήτηση του θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα προς όλους όσους το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες ότι δήθεν η Περιφερειακή αρχή αλλάζει το σχεδιασμό της.
Εκφράζοντας την ακλόνητη πίστη του στο σχεδιασμό της περιφερειακής αρχής, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ότι «κανένας δεν μπορεί να παρέμβει στην Πελοπόννησο αγνοώντας την Περιφερειακή αρχή και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, ο οποίος έχει ήδη ψηφιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο και έχει πρόσφατα επιβραβευθεί από τους πολίτες». 
Μήνυμα προς «τους Υπουργούς που δεν έχουν άποψη για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ότι τη Μεγαλόπολη, όσο πονηρές και αν είναι οι σκέψεις τους, δεν θα τη χρησιμοποιήσουν» απηύθυνε επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και διέψευσε κατηγορηματικά «όσους υποστήριξαν ότι έχω συνεννοηθεί με την κα Δούρου για τη δημιουργία δύο εργοστασίων, ένα στην Αττική και ένα στη Μεγαλόπολη. Τη στιγμή μάλιστα που έχω ξεκάθαρα διατυπώσει την άποψη στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι η Μεγαλόπολη είναι κορεσμένη και ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει οποιαδήποτε μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, σύμφωνα άλλωστε με το συγκεκριμένο σχέδιό μας».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου επεσήμανε επίσης τη συνεχή απουσία του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Βουδούρη από τις συνεδριάσεις, την οποία χαρακτήρισε προσβολή προς το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους πολίτες, αλλά και επιβεβαίωση της άποψης «που προεκλογικά είχαμε διατυπώσει περί στέλεχος - αλεξιπτωτιστή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όταν μάλιστα ο αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΕΚΑ, κατά την πρόσφατη συμμετοχή του στη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ, ανέφερε ότι είχε ενημερωθεί από τον συνεχώς απόντα του επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας».
Ο κ. Τατούλης επέκρινε επίσης στέλεχος της μείζονος μειοψηφίας «που καταφέρεται εναντίον του σχεδίου της Περιφερειακής αρχής, κάνοντας λόγο για τρία φαραωνικά εργοστάσια, τη στιγμή που ο ίδιος αντιπροτείνει τη δημιουργία ενός και μόνο εργοστασίου. Έχετε τη δυνατότητα να προτείνετε κάτι τέτοιο, τη στιγμή που η πρόταση αυτή αντιβαίνει τον ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου; Σε ποιο σχεδιασμό, σε ποιο νόμο υπακούει η πρόταση αυτή; Έχει το κόμμα σας δομές που θα αντικαταστήσουν τις δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης;»
Αναφερόμενος στο θέμα της ανακύκλωσης ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο καμία δημοτική αρχή δεν εφάρμοσε, παρά το γεγονός ότι η περιφερειακή αρχή προσφέρθηκε να βοηθήσει τεχνικά και οικονομικά. Απ’ την άλλη πλευρά πρόκειται για μία δύσκολη διαδικασία παιδείας, αλλαγής νοοτροπίας και μύησης των πολιτών στην ανακύκλωση, και σε αυτή τη διαδικασία η αντιπολίτευση επαίρεται για το απώλεια των δύο εκατομμυρίων ευρώ του προγράμματος ευαισθητοποίησης, μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις βουλευτή της, ο οποίος είναι επικεφαλής του τομέα ενέργειας του κόμματός του.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κατέθεσε στα πρακτικά του συμβουλίου τη σύμβαση με το ΕΠΠΕΡΑΑ, σύμφωνα με την οποία παραχωρούνται 68,5 εκατομμύρια ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, «εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση άνω του 50% του έργου, επιτυγχάνοντας παράλληλα σημαντική μείωση του κόστους στον πολίτη».
«Όταν η μαφία των σκουπιδιών όργωνε την Πελοπόννησο δεν μίλησε κανένας, ούτε για την άθλια κατάσταση των ΧΑΔΑ, ούτε για τη δημόσια υγεία, ούτε για τα προβλήματα του περιβάλλοντος» σημείωσε ακόμη ο κ. Τατούλης και τόνισε ότι «πλέον το πρόβλημα στην Πελοπόννησο έχει ημερομηνία λήξης, αφού, από τη στιγμή υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο και μετά από οχτώ μήνες θα αναλάβει την προσωρινή διαχείριση. Εμείς δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα επί της ευθύνης των Δημοτικών Αρχών. Εμείς είχαμε υποδείξει από την αρχή τη λήψη μέτρων, αλλά δεν το έκαναν».   
Αναφερόμενος τέλος στο έργο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι στόχος της περιφερειακής αρχής είναι η αποκατάστασή τους και η επαναχρησιμοποίηση τους από τους πολίτες και ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο ότι οι 3-4 ΧΑΔΑ που δεν έχουν ακόμα δημοπρατηθεί, θα δημοπρατηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, «αφού λόγω του όγκου τους απαιτείται ειδική νομοθετική ρύθμιση». 
Στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι είναι πλέον ο καιρός να επικρατήσει το «κίνημα της ευθύνης» και έκανε αναφορά στην ελπίδα που καλλιεργείται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με το τεράστιο έργο που επιτελείται».