Τετάρτη, 06 Μαϊος 2015 03:00

Παρέμβαση από το υπουργείο Εσωτερικών για την Αναπτυξιακή της Περιφέρειας

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΣ-ΤΑΤΟΥΛΗΣ
Με παρέμβασή του το υπουργείο Εσωτερικών καλεί την περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου να δώσει στοιχεία για τη λειτουργία της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Πελοπόννησος ΑΕ». Τα στοιχεία έχει ζητήσει η μείζων μειοψηφία και η περιφερειακή αρχή όχι μόνο δεν τα δίνει αλλά τονίζει κιόλας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μετατραπεί σε λαϊκό δικαστήριο…

Στις 15 Απρίλη η «Πελοπόννησος Πρώτα», με επικεφαλής τον Νίκο Πατσαρίνο, ζήτησε στοιχεία από την περιφερειακή αρχή για τη λειτουργία της Αναπτυξιακής.
Η παράταξη απευθύνθηκε και στο υπουργείο Εσωτερικών, που με επιστολή του προς την Αναπτυξιακή και την Περιφέρεια, τους καλεί να προβούν στις «δέουσες κατά νόμο ενέργειες, τηρώντας ενήμερη την Υπηρεσία μας», όσον αφορά τα καταγγελλόμενα «προβλήματα που άπτονται της δημοσιότητας, διαφάνειας και λογοδοσίας σε σχέση με τη λειτουργία της εταιρείας σας».
Σε ανακοίνωσή της η «Πελοπόννησος Πρώτα» τονίζει ότι μετά την παρέμβαση του υπουργείου, ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, αντί να δώσει τελικά τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί εξαπέλυσε «ανεξήγητη και αδικαιολόγητη επίθεση». Ειδικότερα, η «Πελοπόννησος Πρώτα» τονίζει: «Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη διασφάλιση της ενημέρωσης, της διαφάνειας, της συμμετοχής και της Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Με επιστολή μας από 15-4-2015 έχουμε ζητήσει από τον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη την παροχή στοιχείων για τη λειτουργία της Αναπτυξιακής «Πελοπόννησος ΑΕ», όπου κύριος μέτοχος είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και Πρόεδρος της ο κ. Τατούλης, αλλά ακόμα δεν έχουμε λάβει απάντηση. Αντ΄αυτού ο Περιφερειάρχης στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο, με τη γνωστή τακτική του, μας εξαπέλυσε ανεξήγητη και αδικαιολόγητη επίθεση, για την επιμονή μας στην ενημέρωση. Μήπως αυτό οφείλεται στο ότι το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, απέστειλε στον Περιφερειάρχη το αριθμ. 14217/29-4-2015 έγγραφο του, που τον καλεί ν΄ ανταποκριθεί στο εύλογο αίτημά μας;».
Από την άλλη, ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, απάντησε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η απάντηση, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας, έχει ως εξής: «Βασικό αναπτυξιακό εργαλείο χαρακτήρισε για μια ακόμη φορά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης τις αναπτυξιακές εταιρείες της Περιφέρειας Πελοποννήσου επικρίνοντας παράλληλα την αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου γιατί «μεταχειρίζεται την ακραία λασπολογία, όπως έκανε και προεκλογικά, αφού δεν μπορεί να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει τις πολιτικές πρωτοβουλίες της Περιφερειακής αρχής». Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε «δήθεν πολιτικολογία» την προσπάθεια συκοφάντησης του έργου και του ρόλου των αναπτυξιακών εταιρειών και κάλεσε όποιον διαθέτει στοιχεία να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη «γιατί ούτε λαϊκά δικαστήρια υπάρχουν, ούτε η Κυβέρνηση μπορεί να μετατραπεί σε λαϊκό δικαστήριο. Αυτές οι συμπεριφορές δε δημιουργούν συνθήκες πολιτικής, αλλά συνιστούν στρεβλώσεις της δημοκρατίας». «Μια τέτοια άποψη», είπε ο περιφερειάρχης, «έχει αστικές και ποινικές ευθύνες και δεν είναι και πολιτικά έντιμο αυτό που έκανε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας» και επέκρινε την αντιφατική συμπεριφορά του, αφενός να μέμφεται την επιλογή της Περιφερειακής αρχής για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών εταιρειών και, αφετέρου, να επαινεί Αναπτυξιακές εταιρείες τις οποίες πολύ πρόσφατα επισκέφθηκε. Επεσήμανε δε ο κ. Τατούλης ότι η Πελοπόννησος Α.Ε., αφενός, ανήκει ισότιμα στην Περιφέρεια και τους Δήμους της Πελοποννήσου, αφετέρου, διοικείται από διοικητικό συμβούλιο και ελέγχεται διαρκώς από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς».
Στ.Μ.