Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015 00:00

Κόλλησε η επέκταση του αστικού λεωφορείου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

ΑΝΕΒΑΛΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
Υπάρχουν νομικά αλλά και άλλα ζητήματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν, τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, που προκάλεσε την αναβολή λήψης απόφασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο, για την επέκταση του Αστικού ΚΤΕΛ στο Νοσοκομείο. Ο Νίκος Πατσαρίνος μιλάει από την πλευρά του για νομικά τερτίπια, συμφέροντα και σκοπιμότητες που επέβαλαν την αναβολή…

Σε δηλώσεις της στην «Kalamata Journal» η Ελένη Αλειφέρη τόνισε ότι το θέμα δεν είναι ακόμη ώριμο ώστε το Περιφερειακό Συμβούλιο να λάβει απόφαση. Όπως σημείωσε, υπάρχουν νομικά ζητήματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν, όπως η διάταξη που παρουσίασε το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, σύμφωνα με την οποία ο φορέας που εκτελεί το μεταφορικό έργο σε μια περιοχή, συνεχίζει αυτό το έργο και όταν η συγκεκριμένη περιοχή μπει στην αστική περιοχή. Δηλαδή το Υπεραστικό ΚΤΕΛ υποστηρίζει ότι σύμφωνα με το νόμο η αστική εξυπηρέτηση του Νοσοκομείου δεν μπορεί να του αφαιρεθεί. Πέρα όμως και από τα νομικά ζητήματα, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας σημείωσε ότι πρέπει να εξεταστούν και οι δυνατότητες κάθε συγκοινωνιακού φορέα όσον αφορά το συγκοινωνιακό έργο που του ανατίθεται, καθώς επίσης και σειρά άλλων θεμάτων, όπως η πυκνότητα των δρομολογίων, η ασφαλής και η καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών κ.λπ
Η Ελένη Αλειφέρη μας είπε ότι το θέμα θα μελετηθεί σε βάθος και θα τεκμηριωθεί απόλυτα όσον αφορά τις νομικές του διαστάσεις, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα και διαβεβαίωσε το θέμα δεν αναβλήθηκε επ’ αόριστον.
Από την πλευρά του ο Νίκος Πατσαρίνος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, σημειώνει σε γραπτό του κείμενο: «Στην 10η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015 συζητήθηκε το από 11/5/2015 (εξ αναβολής θέμα) της επέκτασης της αστικής περιοχής Καλαμάτας, προκειμένου να εξυπηρετείται με αστική συγκοινωνία το Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Ετέθη υπόψη του συμβουλίου η από 11/2/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας όπου με συντριπτική πλειοψηφία πλην δυο λευκών ψήφων όλες οι παρατάξεις υποστηρίζουν την ανάγκη επέκτασης της γραμμής 2 του αστικού ΚΤΕΛ στο Νοσοκομείο για λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι είναι αυτονόητοι και κατανοητοί στον καθένα (πχ. αυξημένη προσέλευση ασθενών  στο νοσοκομείο, φθηνότερο εισιτήριο, εξυπηρέτηση ΑμεΑ κα).
Ωστόσο, έκπληξη προκάλεσε η προφορική εισήγηση της αντιπεριφεριάρχη Μεσσηνίας κ. Αλειφέρη για αναβολή της απόφασης λόγω νομικών ασαφειών παρά την αναλυτική παρουσίαση των νομικών συμβούλων τόσο του αστικού όσο και του υπεραστικού ΚΤΕΛ και παρά το γεγονός ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε αποσταλεί από τις 5/3/2015 στην περιφέρεια και υπήρχε απεριόριστος χρόνος μελέτης του θέματος. Στην συνέχεια και η κ. Νικολάκου τάχθηκε υπέρ της αναβολής η οποία και τελικά αποφασίστηκε από την πλειοψηφία.
Εύλογα προκύπτει το ερώτημα ποιον και σε τι εξυπηρετεί η αναβλητικότητα και η καθυστέρηση μιας υπόθεσης για την οποία έχει αποφασίσει σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας και όλοι οι φορείς της πόλης πλην του αστικού ΚΤΕΛ από τις 11 Φεβρουαρίου.
Η  «Πελοπόννησος Πρώτα» πιστεύει ότι μόνος γνώμονας των αποφάσεων του συμβουλίου πρέπει να είναι αποκλειστικά το δημόσιο συμφέρον και εν προκειμένω η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού με τον καλύτερο τρόπο, η απρόσκοπτη μεταφορά του από και προς το Νοσοκομείο της Καλαμάτας με συχνά δρομολόγια και χαμηλό κόμιστρο.
Το περιφερειακό συμβούλιο
•        οφείλει να σέβεται τις δημοκρατικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων που εκφράζουν  και αυτά την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και την λαϊκή βούληση
•        να συνεργάζεται μαζί τους, αν υπάρχει αντίθετη άποψη και
•        να στέκεται μακριά από συμφέροντα και σκοπιμότητες.
Δυστυχώς πίσω νομικά τερτίπια ματαιώθηκε επ’ αόριστον μια απόφαση καθαρά πολιτική με σοβαρές κοινωνικές επεκτάσεις».