Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015 19:02

Σε περίπου 8.000 ανέρχονται οι κάτοικοι στο Νομό που χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια

Σε περίπου 8.000 ανέρχονται οι κάτοικοι στο Νομό που χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια

ΘΑ ΒΟΗΘΗΘΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΟΙ 
Ευρεία σύσκεψη για την προώθηση του προγράμματος στο οποίο έχει ενταχθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με σκοπό την υποστήριξη των ατόμων που χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια, πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Διοικητήριο της Καλαμάτας. Από τη Μεσσηνία υπολογίζεται ότι θα υποστηριχθούν περίπου 4.000 άνθρωποι, όμως οι έχοντες ανάγκη είναι άλλοι τόσοι…

Κατά τη συζήτηση αναφέρθηκαν πράγματα αποκαλυπτικά για το μέγεθος της κρίσης που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του προέδρου του Συλλόγου Τρίτεκνων Οικογενειών, Χρήστου Κορομηλά, ότι ο αριθμός των ατόμων και οικογενειών που βρίσκονται σε ένδεια μεγαλώνει καθημερινά. Ως ένδειξη ανέφερε το γεγονός ότι κάθε χρόνο συρρικνώνεται το εισοδηματικό όριο προκειμένου να προσφερθεί βοήθεια σε κάποια οικογένεια που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Είπε λοιπόν ότι πριν λίγα χρόνια για να προσφερθούν κάποια τρόφιμα σε μια φτωχή τρίτεκνη οικογένεια έπρεπε να έχει ετήσιο εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ, ενώ τώρα το ύψος του εισοδήματος έχει συρρικνωθεί στα περίπου 7.500 ευρώ. Αυτό δείχνει, εξήγησε, ότι οι πολύ φτωχοί αυξάνονται συνεχώς και για να καλυφθούν με βοήθεια διακόπτεται η προσφορά βοήθειας σε άλλους φτωχούς που ξεπερνούν το πολύ χαμηλό εισοδηματικό όριο των 7.500 ευρώ περίπου.
Η Αγγελική Πουλοπούλου, αρμόδια υπηρεσιακή παράγων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την υλοποίηση του προγράμματος, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχαν οι συνεργαζόμενοι φορείς της Μεσσηνίας και την επεξεργασία τους που έγινε τον Φεβρουάριο, οι άνθρωποι που κατοικούν στο Νομό και έχουν ανάγκη υποστήριξης ανέρχονται σε περίπου 8.000. Ωστόσο σημείωσε ότι τα κριτήρια του υπό υλοποίηση προγράμματος εκτιμάται ότι πληρούνται περίπου από 4.000 άτομα. Άρα θα βοηθηθούν μόνοι οι μισοί από όσους χρειάζονται βοήθεια, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος.
Η σύσκεψη έγινε με σκοπό να ζητηθεί η συνδρομή των φορέων του Νομού που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι Μητροπόλεις Τριφυλίας-Ολυμπίας, Μάνης, Μεσσηνίας, Σύλλογοι, Δήμοι κ.λπ, ώστε οι υποψήφιοι δικαιούχοι του προγράμματος να ετοιμάσουν τα χαρτιά τους και να μπορέσουν να λάβουν βοήθεια. Οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα πρέπει να υποβληθούν το διάστημα από την 1η έως τις 30 Ιουλίου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προσφορά συσσιτίου, προσφορά τροφίμων, ρουχισμού και άλλου εξοπλισμού, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, κοινωνικά φροντιστήρια κ.ά
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τη Μεσσηνία ανέρχεται σε 5.000.000 ευρώ, 1.000.000 ευρώ για κάθε χρόνο μέχρι το 2020.
Τη σύσκεψη συντόνισε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, συμμετείχε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης για κοινωνικά θέματα Θεοφάνης Στεφανόπουλος και εκπρόσωποι πολλών φορέων.
Στ.Μ.