Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016 00:11

Η χοντροκατσαρή τομάτα Μεταμόρφωσης και η αξία των τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών

Αναστάσιος Κώτσιρας, Γεωργία Κουτσούκου, Δημήτρης Καφαντάρης και Ηλίας Μπιτσάνης Αναστάσιος Κώτσιρας, Γεωργία Κουτσούκου, Δημήτρης Καφαντάρης και Ηλίας Μπιτσάνης

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Όσο και αν είναι της μόδας οι «γκουρμεδιές», οι υπετροφές και διάφορες …«τρίχες κατσαρές», με τη γεύση, το άρωμα και την αξία που ‘χουν οι χοντροκατσαρές τομάτες της Μεταμόρφωσης του Δήμου Πύλου - Νέστορος δεν μπορεί να υπάρξει καμία σύγκριση. Μια ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τα χαρακτηριστικά αυτού του προϊόντος αλλά και γενικά για την κορυφαία αξία των παραδοσιακών ποικιλιών της περιοχής, είχαμε το βράδυ του Σαββάτου «…στο κύμα» της παραλίας της Καλαμάτας, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μεταμόρφωσης, η οποία φυσικά περιελάμβανε και κέρασμα με τις υπέροχες αυτές τομάτες και με άλλες γεύσεις που περιείχαν χοντροκατσαρές τομάτες…

_2025495.JPG
Οι τρεις ομιλητές της εκδήλωσης, Αναστάσιος Κώτσιρας, Γεωργία Κουτσούκου και Ηλίας Μπιτσάνης
Για τις χοντροκατσαρές τομάτες της Μεταμόρφωσης, γενικά για τις παραδοσιακές ποικιλίες του τόπου, για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα παραδοσιακά προϊόντα στην τουριστική ανάπτυξη μίλησαν ο καθηγητής στο ΤΕΙ Πελοποννήσου Αναστάσιος Κώτσιρας, ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπιτσάνης και η μαγείρισσα-αρθρογράφος Γεωργία Κουτσούκου, ενώ παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν οι δήμαρχοι Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.
Ο Αναστάσιος Κώτσιρας εξήγησε ότι δυστυχώς σε ποσοστό 90% οι παραδοσιακές ποικιλίες έχουν εκλείψει από την εξάπλωση των υβριδίων, με τα οποία πετυχαίνεται μεγαλύτερος όγκος παραγωγής και με λιγότερο κόστος. Υπογράμμισε ωστόσο ότι τα υβρίδια σε καμία περίπτωση δεν δίνουν την ποιότητα που προσφέρουν τα προϊόντα των παραδοσιακών ποικιλιών και ιδιαίτερα τη γεύση και το άρωμα του προϊόντος. Επιπλέον σημείωσε ότι με τα υβρίδια η εξάρτηση από τις εταιρίες που εμπορεύονται σπόρους είναι απόλυτη, σε τέτοιο βαθμό που αν σταματήσουν την παραγωγή θα πεινάσει ο πλανήτης.
_2025502.JPGΕιδικά για την χοντροκατσαρή τομάτα ο κ. Κώτσιρας ανέφερε ότι ο σπόρος έφτασε στην Ελλάδα και τη Μεσσηνία στις αρχές του 20ου αιώνα, από τη Νότια Αμερική. Σημείωσε ότι η Μεταμόρφωση είναι από τις λίγες περιοχές της Μεσσηνίας όπου εξακολουθεί να υπάρχει ο παραδοσιακός σπόρος, ο οποίος βγάζει φυτό με αντοχές σε αντιξοότητες και τομάτες με εκπληκτική γεύση και άρωμα και με σημαντικά θρεπτικά συστατικά.
Ο καθηγητής του ΤΕΙ σημείωσε ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια στροφή των καταναλωτών στα προϊόντα παραδοσιακών ποικιλιών, τα οποία επιπλέον ανέφερε ότι πωλούνται με όχι ευκαταφρόνητα καλύτερη τιμή σε σχέση με τα υβρίδια.
_2025504.JPG
Και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, στην εκδήλωση για τη χοντροκατσαρή τομάτα της Μεταμόρφωσης και τις παραδοσιακές ποικιλίες
Επίσης σημείωσε ότι το ΤΕΙ διεξάγει πειράματα για τη χοντροκατσαρή τομάτα (και άλλες παραδοσιακές ποικιλίες της περιοχής) και μάλιστα μέσα στο 2017 θα καταφέρει να την εντάξει στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών, επισημαίνοντας ότι μόνο όσες ποικιλίες είναι στον κατάλογο αυτό θα μπορούν να εμπορεύονται.
Ο Ηλίας Μπιτσάνης τόνισε από την πλευρά του ότι τα προϊόντα των παραδοσιακών ποικιλιών με την εξαιρετική τους ποιότητα μπορούν να συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου, διότι οι επισκέπτες τα ζητούν. Πρόσθεσε ωστόσο ότι πολλοί επαγγελματίες, από μια κακή αντίληψη της έννοιας του κέρδους, δεν χρησιμοποιούν τα προϊόντα αυτά στην κουζίνα τους αλλά άλλα υποδεέστερης ποιότητας. Ο Ηλίας Μπιτσάνης ανέφερε ότι αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει, όπως επίσης όμως χρειάζεται να αυξηθεί η παραγωγή των προϊόντων παραδοσιακών ποικιλιών και να υπάρξει και μια προγραμματική συμφωνία παραγωγών-επαγγελματίων για σταθερότητα όσον αφορά στην τροφοδοσία και τις τιμές συναλλαγής.
Ο δημοσιογράφος σημείωσε ακόμη ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που είχε χρηματοδοτηθεί από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, στη Μεσσηνία καταγράφηκαν περίπου 250 παραδοσιακές ποικιλίες. Ανέφερε λοιπόν ότι πρέπει να αναπτυχθεί η παραγωγή τους, κάτι όμως για το οποίο πρόσθεσε ότι χρειάζονται «ενδιαφέρον, άνθρωποι και θεσμοί».
_2025496.JPGΗ Γεωργία Κουτσούκου ανέφερε από την πλευρά της ότι αν η ελληνική σαλάτα ήταν κινηματογραφικό έργο τότε θα έκανε παγκόσμια επιτυχία, πράγμα που δείχνει πόσο θαυμάσια είναι τα συστατικά της σαλάτας, η τομάτα, τα κρεμμύδι, το ελαιόλαδο κ.λπ. Η μαγείρισσα και αρθρογράφος κάλεσε τους γονείς να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με τις γεύσεις και τα αρώματα των φρούτων και λαχανικών που μεγάλωσαν και οι ίδιοι, ενώ προανήγγειλε ότι ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και άλλες στην Καλαμάτα.
Ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, έδωσε τα συγχαρητήριά του στις συνδημότισσές του από τη Μεταμόρφωση για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και υπογράμμισε την αναγκαιότητα στήριξης των παραγωγών παραδοσιακών προϊόντων.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας θυμήθηκε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια, όταν καλλιεργούσε και πωλούσε τομάτες στο χωριό του, όπως είπε, ενώ υπογράμμισε ότι οι κυβερνώντες είναι επιβεβλημένο να υποστηρίξουν τον αγροτικό τομέα και το ξαναζωντάνεμα των χωριών γιατί, τόνισε, μαζί με το θάνατο των χωριών πεθαίνει και η Ελλάδα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με παρουσίαση της Μεταμόρφωσης από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγγελική Μαθιοπούλου, ενώ έγιναν παρεμβάσεις και από το κοινό που γέμισε το κατάστημα του Ανδρέα Ζαγάκου.
Στ.Μ.