Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018 10:16

Πρωταγωνιστής το σύκο σήμερα στην Καλαμάτα, μεγάλος διαγωνισμός ζαχαροπλαστικής-μαγειρικής

Πρωταγωνιστής το σύκο σήμερα στην Καλαμάτα, μεγάλος διαγωνισμός ζαχαροπλαστικής-μαγειρικής

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΥΚΟΥ  
Μέρα αφιερωμένη στο σύκο, στον πλούτο της γεύσης του, στη διατροφική του αξία, στην ιδιαιτερότητά του να δημιουργεί μοναδικές τόσο γλυκές όσο και αλμυρές γεύσεις, η σημερινή. Στις εφτά το απόγευμα, στο Elite City Resort στην Καλαμάτα, θα πραγματοποιηθεί για 5η συνεχή χρονιά ο Μεγάλος Διαγωνισμός Ζαχαροπλαστικής-Μαγειρικής, με πρωταγωνιστή το Σύκο και με πλούσια έπαθλα και δώρα για τους νικητές. Ερασιτέχνες και επαγγελματίες μάγειρες και ζαχαροπλάστες προλαβαίνουν ακόμη να ετοιμάσουν το δικό τους πιάτο. Είναι μια διοργάνωση του Μορφωτικού Συλλόγου Πολυλόφου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Μεσσηνιακές Ημέρες Σύκου” και της 17ης Γιορτής Σύκου. Ο διαγωνισμός θα πλαισιωθεί από εισήγηση της διαιτολόγου-διατροφολόγου M.Sc Καρκατζούλη Νίνα με θέμα «Σύκο, ο θησαυρός της Μεσσηνίας» και από με σεμινάριο συνταγών ζαχαροπλαστικής με θέμα το σύκο από τη healthy food blogger Sofia Sofeto…

Πληροφορίες για το διαγωνισμό μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι  στη σελίδα Μεσσηνιακές Ημέρες Σύκου στο Facebook.

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν είτε γλυκά είτε αλμυρά πιάτα,  πάντα όμως με πρωταγωνιστή το σύκο. Οι διοργανωτές έχουν ανακοινώσει ότι το πιάτο μπορεί να είναι “μια δροσερή σαλάτα, μια χορταστική αλμυρή δημιουργία ή ένα γλυκό επιδόρπιο, όπου θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως βασικό συστατικό ανάλογα με την έμπνευση σας φρέσκα ή ξερά σύκα, μια σπιτική μαρμελάδα ή ένα γλυκό κουταλιού! Κατά την προσέλευση σας στο χώρο του διαγωνισμού θα πρέπει να προσκομίσετε γραπτώς τη συνταγή αναλυτικά (υλικά κι εκτέλεση). Τα πιάτα θα καταχωρηθούν, θα βάλουμε νούμερο στο καθένα και θα τοποθετηθούν σε ειδικό πάγκο για να φωτογραφηθούν.

Μετά οι συμμετέχοντες και οι τυχόν συνοδοί τους θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ομιλία από την διαιτολόγο - διατροφολόγο M.Sc Καρκατζούλη Νίνα με θέμα «Σύκο, ο θησαυρός της Μεσσηνίας».

Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει σεμινάριο συνταγών ζαχαροπλαστικής με θέμα το σύκο από τη healthy food blogger Sofia Sofeto (sofeto.gr).

Κατά τη διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων, η κριτική επιτροπή θα βαθμολογήσει ανεξάρτητα την κάθε παρασκευή με κριτήρια γεύση, εμφάνιση, πρωτοτυπία, τεχνική κλπ. Επίσης η επιτροπή δύναται να ρωτήσει εκτενώς κάθε διαγωνιζόμενο αναλυτικές πληροφορίες για τα υλικά της συνταγής τους καθώς και για την εκτέλεση της βήμα-βήμα. Οι βαθμολογίες θα συγκεντρωθούν και θα βγουν οι 3 νικητές σύμφωνα με το μέσο όρο της βαθμολογίας τους, οι οποίοι θα ανακοινωθούν από την κριτική επιτροπή αμέσως μετά το τέλος του διαγωνισμού, και θα παραλάβουν τα δώρα τους”.

Στον πρώτο νικητή θα προσφερθεί έπαθλο 200 ευρώ, στον δεύτερο ένα πολυμίξερ KENWOOD, προσφορά του καταστήματος “Ευμάρεια” και στον τρίτο νικητή σκεύη και εργαλεία μαγειρικής από την εταιρεία NAVA.

Στ.Μ.