Σάββατο, 18 Αυγούστου 2018 13:03

Από μελέτες πάμε καλά και για το σύκο αλλά από πράξεις…

Ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ Παναγιώτης Παπαγεωργίου Ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ Παναγιώτης Παπαγεωργίου

SOLD OUT ΣΤΗ 17Η ΓΙΟΡΤΗ ΣΥΚΟΥ
Για άλλη μια χρονιά οι εκπρόσωποι των συκοπαραγωγών έθεσαν με ξεκάθαρο τρόπο το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης σύκων, επειδή δεν χρηματοδοτείται η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, ενώ οι ξένες αγορές αγορές ζητούν το προϊόν. “Σε λίγα χρόνια σύκο δεν θα υπάρχει”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, χθες το βράδυ, στην 17η Γιορτή Σύκου στον Πολύλοφο. Ωστόσο, αντί να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις, οι μεν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν για την έξοδο από τα μνημόνια, ο δε περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε σε μια μελέτη που τελειώνει και θα υποβληθεί για έγκριση στο υπουργείο και μετά θα αναζητηθεί χρηματοδότηση. Όμως ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ είπε ότι υπάρχει και άλλη μελέτη από πέρσι για την αναδιάρθρωση των συκεώνων, δεν υπάρχει όμως χρηματοδότηση.
Κατά τα άλλα, η 17η Γιορτή Σύκου σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεσάνυχτα είχαν εξαντληθεί φαγητά και ποτά, ενώ οι Γεράσιμος Ανδρεάτος και Παναγιώτης Λάλεζας απογείωσαν τη διασκέδαση…

“Να αναλάβουμε με τόλμη τα καθήκοντα που μας αναλογούν. Να γίνουν τα λόγια πράξη”, ζήτησε στην ομιλία του, αναφερόμενος στην ανάγκη ανάπτυξης της συκοκαλλιέργειας, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Πολυλόφου, Θανάσης Αναστασόπουλος. Ο Σύλλογος ξεκίνησε τη Γιορτή πριν από 17 χρόνια μέσα στα οποία έχει καθιερωθεί ως η σημαντικότερη γιορτή αγροτικού προϊόντος της Μεσσηνίας.

Όπως σημείωσε όμως ο Θανάσης Αναστασόπουλος, η Γιορτή Σύκου δεν είναι παρά η κορύφωση ενός κύκλου εκδηλώσεων και δράσεων του Συλλόγου γύρω από το σύκο, οι οποίες πραγματοποιούνται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και στον Πολύλοφο και στην Καλαμάτα και σε άλλες περιοχές της χώρας, υπό τον τίτλο Μεσσηνιακές Ημέρες Σύκου.


Ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Πολυλόφου, Θανάσης Αναστασόπουλος

Σκοπός των Μεσσηνιακών Ημερών Σύκου, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, είναι η ανάδειξη του γευστικού και διατροφικού πλούτου του σύκου, η αναγνώριση της ιδιότητάς του ως υπερτροφής. Αναφέρθηκε στις δράσεις του Συλλόγου ώστε το σύκο να χρησιμοποιείται καθημερινά στη κουζίνα των σπιτιών για το μαγείρεμα της τροφής, όπως επίσης τόνισε ότι μέσα από αυτές τις δράσεις σκοπός είναι η σύνδεση όλων των ανθρώπων που αποτελούν το κρίκο της αλυσίδας η οποία ξεκινάει από το συκεώνα και φτάνει μέχρι τον καταναλωτή και τον μάγειρα ή τη μαγείρισσα.

Κλείνοντας ο Θανάσης Αναστασόπουλος τόνισε ότι το σύκο αξίζει της υποστήριξης της πολιτείας, γιατί είναι ίσως το μόνο προϊόν που μπορεί να σπάσει τη μονοκρατορία, στην περιοχή μας τουλάχιστον, της ελιάς και του ελαιολάδου, ενώ αναφέρθηκε και στη ΣΥΚΙΚΗ, χαρακτηρίζοντάς την ως το σπίτι του συκοπαραγωγού.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Πολυλόφου και ο πρόεδρός του έγιναν δέκτες ιδιαίτερα επαινετικών αναφορών για τις δράσεις τους από όλους τους υπόλοιπους ομιλητές.

Στο χαιρετισμό της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη σημείωσε ότι η φετινή Γιορτή Σύκου συμπίπτει με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τόνισε ότι χώρα έχει την ευκαιρία να σχεδιάσει την ανάπτυξη του πρωτογενούς της τομέα χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, ώστε να μη χρειάζεται να ζει με δανεικά. Και ως λάθη του παρελθόντος περιέγραψε την αναδιάρθρωση των συκεώνων που έγινε στη δεκαετία του ‘90, η οποία απέτυχε και σπαταλήθηκαν χρήματα καθώς και στην κατασκευή του Φιλιατρινού Φράγματος χωρίς να υπάρχει πρόνοια για τα αρδευτικά δίκτυα, τα οποία είπε ότι δρομολογούνται από τη σημερινή κυβέρνηση.


Γεράσιμος Ανδρεάτος

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας από την πλευρά του σημείωσε ότι οι βουλευτές του Νομού καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την υποστήριξη των αγροτικών προϊόντων του Νομού, ενώ τόνισε ότι το κύριο βάρος πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή καινοτομιών που θα αυξήσουν την ποιότητα και την ποσότητα των προϊόντων.

Ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, αναγνώρισε ότι αν δεν παρθούν μέτρα για την ανάπτυξη της συκοκαλλιέργειας θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα και ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, από την πλευρά της, έχει ετοιμάσει μελέτη για ένα τριετές πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των συκεώνων, με προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ. Είπε ότι η μελέτη θα υποβληθεί για έγκριση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια θα αναζητηθεί η χρηματοδότηση.

Λίγο αργότερα όμως ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μελέτη της Περιφέρειας, είπε ότι και η ΣΥΚΙΚΗ με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν ετοιμάσει από πέρσι μια μελέτη για την αναδιάρθρωση των συκεώνων στη Μεσσηνία, την Αρκαδία και τη Λακωνία, με προϋπολογισμό 14.000.000 ευρώ. Όπως σχολίασε όμως, το θέμα δεν είναι να ετοιμαστούν μελέτες, γιατί αυτές υπάρχουν, αλλά να χρηματοδοτηθούν.

Κατά τα άλλα ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου υπογράμμισε ότι το σύκο είναι τεράστιος πλούτος για την περιοχή. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι περίπου το 95% εξάγεται, ότι είναι χιλιάδες οι άνθρωποι που εργάζονται για το σύκο ιδιαίτερα την περίοδο της συγκομιδής και της μεταποίησης, ότι φέρνει χρήμα στο Νομό. Ωστόσο υπογράμμισε ότι τα προβλήματα είναι μεγάλα και εκτός από τη μείωση της παραγωγής, λόγω της μη αναδιάρθρωσης των συκεώνων, αναφέρθηκε στην έλλειψη εργατών γης -τονίζοντας ότι για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα πρέπει να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η τεμπελιά, όπως είπε χαρακτηριστικά-, στην αφόρητη φορολόγηση των αγροτών, στη μη κάλυψη ζημιών από τον ΕΛΓΑ και στη μη εκπροσώπηση του αγροτικού κόσμου στον ΕΛΓΑ.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, σημείωσε ότι είναι θέμα ωρών η δημοπράτηση αρδευτικού έργου στο Τρίκορφο, το οποίο θα υποστηρίξει την πρωτογενή παραγωγή. Σημείωσε μάλιστα ότι πρόκειται για έργο που θα γίνει με τη βοήθεια του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, ο οποίος το έχει εγκρίνει.

Στην δραματική ερήμωση της υπαίθρου αναφέρθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, που τόνισε ότι προσυπογράφει όλα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ.

Στ.Μ.