Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018 18:34

“Εγώ, του χρόνου θα ξανάρθω στην Αλαγονία”

“Εγώ, του χρόνου θα ξανάρθω στην Αλαγονία”

33Η ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΤΑΤΑΣ 
Σχηματίστε την εικόνα: Βραδάκι, ανεβαίνεις τον Ταΰγετο, όλο και δροσίζει. Και όσο ανεβαίνεις τόσο αφήνεις πίσω μικρές έννοιες. Και μπαίνεις στο παλιό κεφαλοχώρι της Αλαγονίας. Και ακούς τα νερά που κελαριζουν στα ρυάκια δίπλα στο δρόμο. Και ο δρόμος για την πλατεία έχει κόσμο, μικρούς και μεγάλους που πάνε στη Γιορτή Πατάτας. Και στο καφενείο περνάς μπροστά από τους παππούδες που κάθονται και “παρακολουθούν” τους ξένους επισκέπτες. Φτάνεις στην πλατεία, που έχει ήδη γεμίσει κόσμο. Συνεχίζεις πιο πάνω στο μικρό πλακόστρωτο που τηγανίζονται υπαίθρια οι πατάτες. Το βουνίσιο αεράκι ανακατεύεται με τη μυρωδιά της πατάτας, που παρά τον κόπο ετοιμάζουν με ζηλευτό μεράκι κυρίες και κύριοι του χωριού. Και μετά αρχίζουν οι μουσικές, οι χοροί, συναντάς γνωστούς και φίλους, πίνεις λίγο και περνάς άλλη μια υπέροχη Γιορτή Πατάτας στην Αλαγονία. Αυτή η Γιορτή, που γίνεται μετά τον Δεκαπενταύγουστο επί 33 χρόνια, είναι από τις πιο ωραίες που μπορεί να περάσει κανείς στη Μεσσηνία. Δεν είναι το γλέντι τρελό, ούτε η ορχήστρα “τοπ”, είναι ο τόπος και οι άνθρωποι της Αλαγονίας που κάθε χρονιά σε κάνουν να λες “εγώ, του χρόνου θα ξανάρθω”!...

Ό,τι και να γίνει του χρόνου θα ξαναπάμε στην Αλαγονία όμως σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, που διοργανώνει τη Γιορτή Πατάτας, Αντώνης Καζάκος, σε ένα χρόνο μάλλον θα είναι ακόμη πιο εύκολο να φτάσουμε στο ορεινό κεφαλοχώρι. Κι’ αυτό γιατί θα έχουν ξεκινήσει τα έργα για τη βελτίωση του οδικού δικτύου, τα οποία ο πρόεδρος ανέφερε ότι θα προχωρήσουν μετά τον “ευήκοον ους” που έτεινε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, στο σχετικό αίτημα των Συλλόγων, των προέδρων και των κατοίκων της περιοχής.


Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας, Αντώνης Καζάκος

Ο Αντώνης Καζάκος αναφέρθηκε στον αναπληρωτή υπουργό, Αλέξη Χαρίτση και για την ανταπόκρισή του ώστε να υποστηριχθεί η αναβίωση της Μουσικής Σύναξης Ταϋγέτου, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο.

Στη Γιορτή Πατάτας παραβρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Μεσσηνίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, τον οποίο ο πρόεδρος του Συλλόγου κάλεσε να μεριμνήσει, ως κυβερνητικό στέλεχος, ώστε να παύσει η εγκατάλειψη των ορεινών χωριών της Αλαγονίας.


Ο βουλευτής Μεσσηνίας και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, η Μαρία Βεργινάδη αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου που εκτελεί χρέη προέδρου και συντονίστρια της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Πατσαρίνος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης Στέλλα Καρλαύτη και συνεργάτες τους

Ο Αντώνης Καζάκος δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε σοβαρά προβλήματα της περιοχής, για την αντιμετώπιση των οποίων η ανταπόκριση του Δήμου Καλαμάτας δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχει δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα, έχει υποστεί ζημιά ο δρόμος για το νεκροταφείο της Αλαγονίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάει ο κόσμος να ανάψει ένα κεράκι ή να περιποιηθεί τα μνήματα των ανθρώπων του. Ο πρόεδρος του Συλλόγου τόνισε ότι τέτοια ζητήματα δεν θα έπρεπε καν να υφίστανται και όχι να αποτελούν αιτήματα που δεν βρίσκουν ανταπόκριση.

Και φέτος σε όλο τον κόσμο που ανέβηκε στην Αλαγονία, ο οποίος ήταν πολύς, προσφέρθηκε από το Σύλλογο, τους κατοίκους του χωριού, εξαιρετική πατάτα που καλλιεργείται στην περιοχή. Γυναίκες και άντρες της Αλαγονίας έφτιαξαν περίπου 1.000 κιλά πατάτες τηγανιτές, βραστές, ψητές, σκορδαλιά και κέρασαν όλον τον κόσμο.


Παρά τον κόπο μεγάλη χαρά από τις κυρίες του χωριού που μόχθησαν για το κέρασμα του κόσμου. "Φάε πατάτα και λάδι και έλα βράδυ" γράφει η μία ποδιά, "φάε μία πατατούλα και θα είσαι πάντα νοστιμούλα" γράφει η άλλη

Σχεδόν όλο το χωριό δούλεψε για τη διεξαγωγή της γιορτής και για να περάσει ο κόσμος ωραία. Όμως μόχθησαν ιδιαίτερα οι κυρίες και οι κύριοι του χωριού που καθάρισαν το πρωί τις πατάτες, τις έκοψαν, τις έβρασαν, τις έψησαν και το βράδυ τις τηγάνισαν. Το μόχθησαν όμως είναι σχετικό γιατί οι κυρίες και οι κύριοι αυτοί μέχρι που τελείωσε η δύσκολη αποστολή τους ήταν μέσα στη χαρά και στο κέφι. Και όταν τελείωσαν, πήγαν κατευθείαν για χορό!...


Μέλη του συνεργείου που μόχθησε με χαρά για το κέρασμα του κόσμου

Σημειώνεται ότι στη Γιορτή Πατάτας είδαμε τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, Νίκο Πατσαρίνο με την περιφερειακή σύμβουλο Στέλλα Καρλαύτη, την αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας που εκτελεί χρέη προέδρου του Σώματος Μαρία Βεργινάδη (και συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ), τον επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών” στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλο, τον πρόεδρο της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Μπάκα.

Τέλος να σημειώσουμε ότι ο Σύλλογος θα πρέπει να δείξει μια προσοχή ώστε του χρόνου ο κόσμος να μπορεί να προμηθεύεται σουβλάκια και γουρνοπούλα με μικρότερη καθυστέρηση. Έτυχε να χρειαστεί να περάσουν 45΄μέχρι να εξυπηρετηθούν κάποιοι επισκέπτες.

Σταύρος Μαρτίνος