Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2019 14:08

“Τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη” στη Γιορτή Σύκου, που έκανε πάλι “sold out”

“Τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη” στη Γιορτή Σύκου, που έκανε πάλι “sold out”

ΠΟΛΥΛΟΦΟΣ 
Νέες πολιτικές και αυτοδιοικητικές αρχές στον τόπο και οι ανακοινώσεις με αισιόδοξο περιεχόμενο κυριάρχησαν χθες το βράδυ στον Πολύλοφο, στη 18η Γιορτή Σύκου, την κορυφαία γιορτή που πραγματοποιείται στη Μεσσηνία και συνδέεται με αγροτικό προϊόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι και φέτος ο χώρος γέμισε ασφυκτικά από επισκέπτες που πρέπει να πλησίασαν ή και να ξεπέρασαν τους 4.000! Στη Γιορτή Σύκου λοιπόν ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Πολυλόφου -ο οποίος διοργανώνει την εκδήλωση- Θανάσης Αναστασόπουλος, περιέγραψε την αντικειμενική εικόνα των τελευταίων χρόνων, η οποία δείχνει ότι κάθε χρονιά το μέγεθος της παραγωγής συρρικνώνεται, με κίνδυνο, αν δεν υποστηριχθεί από την πολιτεία η φύτευση νέων συκιών, να χαθεί αυτό το προϊόν που έρχεται από τα βάθη της αρχαιότητας…

Ωστόσο, τόσο ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, της συνεταιριστικής οργάνωσης των συκοπαραγωγών, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, όσο και οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ανακοίνωσαν στο κοινό ότι είχαν συνάντηση για το θέμα της αναδιάρθρωσης των συκεώνων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ο οποίος με τη θετική του στάση έχει δημιουργήσει αισιόδοξες προσδοκίες.

Στη 18η Γιορτή Σύκου στον Πολύλοφο ο κόσμος διασκέδασε με ένα υπέροχο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τον Κώστα Καραφώτη και τη Ζωή Παπαδοπούλου. 

Στην είσοδο της Γιορτής λειτούργησε μπουφές με γλυκά εδέσματα που περιείχαν σύκο και τα οποία προσφέρθηκαν στους επισκέπτες. Επίσης λειτούργησε έκθεση με διάφορα προϊόντα που περιέχουν σύκο. 


Ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Πολυλόφου Θανάσης Αναστασόπουλος

Ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Πολυλόφου “Ο Άγιος Δημήτριος”, Θανάσης Αναστασόπουλος, στην ομιλία του καλωσόρισε τον κόσμο στη 18η Γιορτή Σύκου, αναφέρθηκε στην πλούσια και δημιουργική δραστηριότητα του Συλλόγου, που υπογράμμισε ότι έχει σκοπό την ανάδειξη του σύκου και μέσα από αυτή τη στήριξη των συκοπαραγωγών και στη συνέχεια μίλησε για το πρόβλημα στη συκοπαραγωγή, το οποίο υπογράμμισε ότι δεν μπορεί άλλο να μένει χωρίς αντιμετώπιση γιατί η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Ο κ. Αναστασόπουλος ανέφερε ότι η ΣΥΚΙΚΗ έχει έτοιμη μελέτη για την αναδιάρθρωση και κάλεσε τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας να δράσουν. Έκανε αναφορά και στους ίδιους τους συκοπαραγωγούς, σημειώνοντας δεν μπορεί να είναι το αποκλειστικό τους ενδιαφέρον η τιμή του προϊόντος και τους ζήτησε να βλέπουν τα πράγματα σε βάθος χρόνου, να αναλογιστούν τον κίνδυνο της συνεχούς συρρίκνωσης του όγκου της παραγωγής. Τέλος ευχήθηκε στους βουλευτές και δημάρχους, τον περιφερειάρχη, τα δημοτικά και το περιφερειακό συμβούλιο καλή και αποδοτική θητεία, ενώ ευχαρίστησε για τη συνεργασία τις απερχόμενες αυτοδιοικητικές αρχές. Δεν παρέλειψε δε να ευχαριστήσει θερμά τους χορηγούς, τους υποστηρικτές, τους συνεργάτες και τα μέλη του Συλλόγου. 

Χαιρετισμό απεύθυναν οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς και Μίλτος Χρυσομάλλης, που υπογράμμισαν ότι τάσσονται στο πλευρό της ΣΥΚΙΚΗΣ και των παραγωγών για την αναδιάρθρωση των συκεώνων και τη δημιουργία υποδομών που χρειάζονται για την ανάπτυξη της καλλιέργειας. Αναφέρθηκαν επίσης σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, με τη συμμετοχή του προέδρου της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτη Παπαγεωργίου, τονίζοντας ότι η στάση που κράτησε ο υπουργός ήταν θετική όσον αφορά το αίτημα για την οικονομική υποστήριξη της αναδιάρθρωση της καλλιέργειας. 


Ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ Παναγιώτης Παπαγεωργίου

Χαιρετισμό έκανε η εκπρόσωπος της περιφερειακής αρχής, αντιπεριφερειάρχης Αντωνία Μπούζα, που υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια στηρίζει θερμά τη Γιορτή Σύκου, συγχαίρει για το έργο του τον Μορφωτικό Σύλλογο Πολυλόφου, ενώ για την αναδιάρθρωση των συκεώνων τόνισε ότι αρμόδιο είναι το κεντρικό κράτος, προς το οποίο έχουν υποβληθεί σχετικά σχέδια από την Περιφέρεια, χωρίς όμως μέχρι σήμερα αυτά να προωθηθούν προς υλοποίηση. 

Ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου και απερχόμενος δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η Γιορτη Σύκου δεν είναι πανηγύρι, σχολιάζοντας μάλιστα ότι “εγώ δεν είναι με τα πανηγύρια και με τους πανηγυρτζήδες”, αλλά αντίθετα την περιέγραψε ως μια εκδήλωση που στηρίζει τον αγροτικό τομέα της περιοχής. Ο κ. Νίκας δεσμεύτηκε ότι ως περιφερειάρχης Πελοποννήσου θα έρχεται κάθε χρόνο στη Γιορτή Σύκου και δεν θα κάνει ομιλία με “κούφια λόγια”, όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά θα παρουσιάζει το έργο του για τη στήριξη του αγροτικού τομέα και ιδιαίτερα του σύκου. 


Κώστας Καραφώτης και Ζωή Παπαδοπούλου διασκέδασαν τον κόσμο

Τέλος ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, ανέφερε ότι το πρόγραμμα της συνεταιριστικής οργάνωσης για την αναδιάρθρωση της συκιάς δεν έχει μεγάλο κόστος, ανέρχεται περίπου στα 14.000.000 ευρώ. Τόνισε ότι η συκιά δημιουργεί μεγαλύτερο εισόδημα στον τόπο και από την ελιά, γιατί απασχολεί πολλούς εργάτες. Στόχος είναι, είπε ο κ. Παπαγεωργίου, να αυξηθεί η παραγωγή και πάλι περίπου στους 5.000 τόνους. Ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ δήλωσε επίσης ότι με την αντιμετώπιση που είχε ο υπουργός Μάκης Βορίδης απέναντι στο αίτημα για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας, είναι πιο αισιόδοξος για το μέλλον. Επιπλέον όμως ο κ. Παπαγεωργίου υπογράμμισε ότι η φετινή χρονιά είναι και πάλι δύσκολη για τους συκοπαραγωγούς και αυτό επειδή δεν υπήρξε καλή γονιμοποίηση των συκιών λόγω καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι πολύ μειωμένη. Τόνισε λοιπόν ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να αποζημιωθούν γι’ αυτή τη ζημιά, προσθέτωντας ότι ο ΕΛΓΑ μπορεί να μην αποζημιώνει τέτοιου είδους καταστροφές, υπάρχουν όμως άλλα ταμεία που μπορούν να πληρώσουν και τα οποία, συνέχισε, ποτέ δεν έχουν δώσει αποζημιώσεις για το σύκο. 

Τέλος σημειώνεται ότι χαιρετισμό απηύθυνε ο νέος δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, ενώ παραβρέθηκε ο νέος δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος. 

Στ.Μ.