Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020 14:42

Αγρότες από όλη τη Μεσσηνία στην Καλαμάτα, “είμαστε στους δρόμους γιατί μας τελειώσανε”

Αγρότες από όλη τη Μεσσηνία στην Καλαμάτα, “είμαστε στους δρόμους γιατί μας τελειώσανε”

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 
Αγρότες από την Τριφυλία, την Πυλία, τη Μεσσήνη, την Άνω Μεσσηνία μπήκαν σήμερα με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους αυτοκίνητα στην Καλαμάτα και διαδήλωσαν για την καταστροφική κατάσταση που βιώνουν σε όλους τους τομείς. Η κινητοποίηση είχε ως προορισμό το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Στάθη Αναστασόπουλου, όπου περιέγραψαν απλά και καθαρά το πως έχει η κατάσταση: Τιμές κάτω του κόστους στο ελαιόλαδο, υψηλό κόστος παραγωγής, έλλειψη εργατικών χεριών, διαλυμένο το αγροτικό οδικό δίκτυο, διαλυμένα τα αρδευτικά δίκτυα, κίνδυνος απώλειας καλλιεργειών από τους δασικούς χάρτες και πολλά άλλα. Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι αναγνωρίζει πως τα πράγματα είναι όπως του τα περιέγραψαν οι αγρότες, δήλωσε την υποστήριξή του στα αιτήματά τους και παρουσίασε το σχεδιασμό της Περιφέρειας για την υποστήριξη της πρωτογενούς παραγωγούς. Ωστόσο οι αγρότες δεν έμειναν ικανοποιημένοι, τονίζοντας ότι εδώ και πολλά χρόνια έχουν τη συμπαράσταση των αιρετών στα λόγια, ακούνε τα ίδια πράγματα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, ωστόσο κάθε χρόνο η κατάσταση γίνεται χειρότερη…

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το κύριο αίτημα των αγροτών, τη θέσπιση κατώτερης εγγυημένης τιμής για τα αγροτικά προϊόντα, οι αγρότες δεν πήραν απάντηση από τον περιφερειάρχη. Τον κάλεσαν πάντως να μεταφέρει τα αιτήματά τους και τις απόψεις τους στον περιφερειάρχη, όπως και να συζητηθεί το θέμα σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, τις επόμενες ημέρες, κάτι που αποδέχτηκε ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος. 

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους αυτοκίνητα στο δρόμο μπροστά από το Διοικητήριο. Την κινητοποίηση διοργάνωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων, Χανδρινού και Μεσσήνης, με τη συμμετοχή του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών και του νεοσύστατου Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κοντοβουνίων. 

Στους αγρότες μίλησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού, Κώστας Αποστολόπουλος, που παρουσίασε και τα αιτήματα που έχουν διαμορφωθεί από τους αγροτικούς συλλόγους που διοργάνωσαν την κινητοποίηση. Χαιρέτησε επίσης η πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού και Τουρισμού Μεσσηνίας, Ντίνα Στραβάκου, ενώ ανακοίνωση συμπαράστασης εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας. 

Ακολούθως αντιπροσωπεία των αγροτών και των αγροτικών συλλόγων συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο, στο γραφείο του στο Διοικητήριο. 

Στον αντιπεριφερειάρχη μίλησαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Κώστας Αποστολόπουλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Σπύρος Πετρόπουλος, ο εκπρόσωπος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κοντοβουνίων Δημοσθένης Ρέμπελος, ο αγρότης Παναγιώτης Θλιμμένος. 

Οι αγρότες περιέγραψαν την αφόρητη κατάσταση που βιώνουν, τόνισαν χαρακτηριστικά ότι το λάδι αγοράζεται από τους παραγωγούς όσο σχεδόν 1,5 λίτρο νερού στα περίπτερα, ότι το γάλα αγοράζεται από τους κτηνοτρόφους σε εξευτελιστικές τιμές αλλά πωλείται στα καταστήματα σε πολύ υψηλές τιμές, το ίδιο το λάδι, το τυρί, το κρέας και άλλα προϊόντα. Αναφέρθηκαν στο πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες, τονίζοντας ότι υπάρχουν αγρότες που έχουν αγοράσει περιβόλια, έχουν επίσημους τίτλους ωστόσο έχουν βγει δασικά. Μίλησαν για το ζήτημα της έλλειψης εργατικών χεριών και ιδιαίτερα για τους μετανάστες εργάτες γης τους οποίους δεν μπορούν να ασφαλίσουν κ.ά

Ο Στάθης Αναστασόπουλος σημείωσε ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά τα θέματα που βάζουν οι αγρότες και αφορούν το κεντρικό κράτος. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα όμως ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι είναι προτεραιότητα για την περιφερειακή αρχή η υποστήριξη του αγροτικού τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι ετοιμάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, μίλησε για την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, για την δημιουργία κινήτρων ώστε αγρότες να επενδύσουν και σε άλλες καλλιέργειες πέρα από την ελιά κ.ά

Σημειώνεται, τέλος, ότι κατά τη συγκέντρωση των αγροτών κάτω από το Διοικητήριο ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής των Αγροτικών Συλλόγων, Κώστας Αποστολόπουλος, κατήγγειλε τη στάση της αστυνομίας, τονίζοντας ότι το πρωί αστυνομικοί επιχείρησαν να καταγράψουν τις πινακίδες των τρακτέρ που βρίσκονται παραταγμένα κατά μήκος του δρόμου στο Χανδρινού. Είπε ότι το κράτος φοβάται τους αγρότες και θέλει να τους εμποδίσει να βγουν στους δρόμους, τόνισε όμως ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Επίσης κατήγγειλε ότι για πρώτη φορά όλα τα αυτά τα χρόνια των αγροτικών κινητοποιήσεων η αστυνομία έσπασε την πορεία των αγροτών, κόβοντας την και διασπώντας τους διαμαρτυρόμενους αγρότες σε διαφορετικά σημεία της πόλης. 

Στ.Μ.