Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 08:12

Σε αναβρασμό οι παραγωγοί δωρίζουν την πατάτα, διαμαρτυρία σήμερα στον αντιπεριφερειάρχη

Σε αναβρασμό οι παραγωγοί δωρίζουν την πατάτα, διαμαρτυρία σήμερα στον αντιπεριφερειάρχη

ΜΕΣΣΗΝΗ  
Πατάτα δώρισαν στον κόσμο χθες παραγωγοί από την περιοχή της Μεσσήνης, το ίδιο θα κάνουν και σήμερα, ενώ στις 11 έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Στάθη Αναστασόπουλο, στο Διοικητήριο στην Καλαμάτα. Είναι κινητοποιήσεις και δράσεις με τη συμμετοχή του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης…

Ο Σύλλογος χαιρέτησε τη χθεσινή δυναμική κινητοποίηση των πατατοπαραγωγών της Μεσσήνης και υπογράμμισε ότι “εδώ και μέρες επικρατεί αναβρασμός με την εξευτελιστικά χαμηλή τιμή της πατάτας. Τιμή που δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής, πολύ δε περισσότερο δεν αφήνει εισόδημα για την χρονιά.

Οι πατατοπαραγωγοί πουλάμε την πατάτα σε μεγαλέμπορους - μεγαλοσυσκευαστές με τιμή κάτω από 0,25 λεπτά το κιλό και τελικά ο καταναλωτής την αγοράζει από το ράφι με 1,25 ευρώ το κιλό!”.

Τα αιτήματα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης είναι: 

  • Να αναπληρωθεί τώρα το χαμένο εισόδημα. Να δοθεί έκτακτη ενίσχυση από το κράτος ώστε να καλυφθεί το κόστος παραγωγής, να μείνει ένα εισόδημα για τις αγροτικές οικογένειες και να καλυφθεί το κόστος για την έναρξη της επόμενη παραγωγής.
  • Άμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ταυτόχρονα να υπάρξει  κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, σε είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος. 
  • Να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη και από τις εισφορές στον ΓΟΕΒ (που πληρώνουν για να ποτίζουν την παραγωγή τους). 
  • Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην πατάτα και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή. Επιπλέον έλεγχος της ποιότητα των εισαγωγών, πχ η πατάτα Αιγύπτου ραντίζεται με απαγορευμένα φάρμακα. 

Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και τα αρμόδιων υπουργών, που κατά τα άλλα είναι λαλίστατοι στα τηλεοπτικά πάνελ (ακόμα και από τα σπίτια τους).

Ο αγώνας συνεχίζεται!”.