Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021 12:39

Συνεχίζεται η καταστροφική πολιτική για τη σταφίδα - Ζητάμε εδώ και τώρα στήριξη

Συνεχίζεται η καταστροφική πολιτική για τη σταφίδα - Ζητάμε εδώ και τώρα στήριξη

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
“Χαριστική βολή” για τους σταφιδοπαραγωγούς και για το προϊόν της κορινθιακής σταφίδας χαρακτηρίζει ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας τη νέα πτώση της τιμής από τα “παιχνίδια κυβέρνησης και μεγαλεμπόρων”. Με παρέμβασή του ο Σύλλογος ζητά στήριξη του προϊόντος, εγγυημένες τιμές για τους παραγωγούς και πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. 

Ειδικότερα η παρέμβαση του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού και Περιφέρειας έχει ως εξής: 

“Για μια ακόμα φορά κυβέρνηση και μεγαλέμποροι παίζουν  παιχνίδια στην πλάτη των σταφιδοπαραγωγών, δίνοντας αυτή την φορά, αν δεν παρθούν μετρά, τη χαριστική βολή σε ένα από τα  προϊόντα του νομού μας.

Η ανακοίνωση της “Παναιγιάλειος” για αδιάθετες ποσότητες  σταφίδας που προμηνύουν κατρακυλά των τιμών παραγωγού   προκαλεί αναστάτωση στους σταφιδοπαραγωγούς την ώρα που  έχουν πληρώσει το αυξημένο κόστος καλλιέργειας σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση της επιδότησης τα τελευταία χρόνια, γίνεται κατανοητό ότι η όποια μειώσει στην τιμή θα είναι καταστροφή για το προϊόν και τους παραγωγούς

Βλέπουμε ότι συνεχίζουν την ίδια  πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις  μέχρι σήμερα και τη σταφίδα από ένα δυναμικό προϊόν  την κατάντησαν είδος προς εξαφάνιση.  

Ξεκινησαν με τις αποζημιώσεις εκρίζωσης σε όσους κατέστρεφαν την σταφίδα τους. Μετά ήρθε η διάλυση του ΑΣΟ και το ξεπούλημα της περιουσίας του που στόχο είχε την πλήρη εκμετάλλευση του αγρότη από τους έμπορους δίνοντας τους το δικαίωμα να αρπάζουν ό,τι  απέμεινε από τους σταφιδοπαραγωγούς.

Την περίοδο που εφαρμόστηκε κανονισμός του 1999   εγκαταλειφθηκαν πάρα πολλες σταφίδες, ο κανονισμός μας ανάγκαζε πριν ακόμα τρυγήσουμε να υπογράψουμε με τον εμπορα συμφωνητικό το οποίο περιλάμβανε τιμή πώλησης και ποσότητα, με εκβιασμό ότι αν δεν υπογράψουμε θα χάναμε την επιδότηση.  Πουλάγαμε 40 λεπτά και ο καταναλωτής την αγόραζε 6 ευρώ.   

Την ίδια καταστροφική πολιτική για τη σταφίδα συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση, αρνούμενη την όποια στήριξη της σταφίδας  και των σταφιδοπαραγωγών

Καλούμε  τους αγρότες να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και να οργανωθούν δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια βλέποντας να μας παίρνουν την παράγωγη για ένα κομμάτι ψωμί. Θα μας βρουν απέναντι τους.

-Ζητάμε εδώ και τώρα στήριξη της κορινθιακής σταφίδας, το κράτος  να δώσει λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την πανδημία   και τις αδιάθετες ποσότητες.  

-Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της καλλιέργειας.

-Ζητάμε άμεσα την αναδιάρθρωση - φύτευση νέων καλλιεργειών της κορινθιακής σταφίδας, η οποία, λόγω της παλαιότητας της καθιστά ασύμφορη την ενασχόληση των νέων αγροτών με το προϊόν και έχει ως αποτέλεσμα η καλλιέργεια της σταφίδας να εγκαταλείπεται

-Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή για τους μικρομεσαίους αγρότες”.