Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013 19:37

Το βιοδυναμικό ελαιόλαδο του «Επίκουρου» κορυφαίο στην Ευρώπη

Το βιοδυναμικό ελαιόλαδο του «Επίκουρου» κορυφαίο στην Ευρώπη

ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ
Ο αρχαίος Επίκουρος έμεινε διάσημος και καταξιωμένος για την φιλοσοφική του θεωρία. Υπάρχει όμως και ο σύγχρονος «Επίκουρος», η εταιρία βιολογικών προϊόντων της Καλαμάτας, που πέτυχε κορυφαίες διακρίσεις στη Νυρεμβέργη, στη  σπουδαιότερη ίσως έκθεση βιολογικών προϊόντων της Ευρώπης…

Και είναι τόσο σημαντική έκθεση γιατί διαγωνίζονται τα περισσότερα βιολογικά ελαιόλαδα που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή και ιδιαίτερα στη Γερμανική αγορά. Βαθμολογούνται δε από ειδικούς γευσιγνώστες αλλά και από απλούς βιοκαταναλωτές και βιοκαλλιεργητές.
Στην έκθεση της Νυρεμβέργης λοιπόν, που πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 16 Φεβρουαρίου, ο «Επίκουρος» της Μεσσηνίας συμμετείχε με δικό του περίπτερο για πολλοστή φορά. Ο ανταγωνισμός ήταν πολύ δυνατός, με περίπου 100 διαφορετικά βιολογικά ελαιόλαδα. Ωστόσο το «epikouros demeter», ελαιόλαδο βιοδυναμικής γεωργίας 500ml, κατέκτησε τη 2η θέση! Το δε «epikouros-βιολογικό ελαιόλαδο» 500ml κέρδισε τη 12η θέση!
Τρεις νέοι, οραματιστές και δημιουργικοί γεωπόνοι, ο Νίκος Πλάτανος, ο Λάμπης Χριστόπουλος και ο Μιχάλης Μαγκουρίλος το 1995 πήραν την πρωτοβουλία να ασχοληθούν  αποκλειστικά με τη βιολογική γεωργία. Ήταν τότε ένα πρωτοποριακό και δύσκολο βήμα.
Απόφαση σταθμός στην πορεία των τριών γεωπόνων ήταν η ίδρυση, το 2002, της Επίκουρος Βιολογικά Προϊόντα. Σκοπός ήταν πάντα η προώθηση ποιοτικών βιολογικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
Τα θετικά αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν και έτσι σήμερα η εταιρεία πραγματοποιεί εξαγωγές σε 17 χώρες!
Η εταιρεία κάνει μόνο εξαγωγές, βιολογικών προϊόντων.
Έχει περίπου 120 παραγωγούς συνεργάτες. Επίσης πρωτοπορώντας και πάλι, όπως το 1995 με την προώθηση της βιολογικής γεωργίας, ο  Επίκουρος έχει προχωρήσει τώρα και στη βιοδυναμική καλλιέργεια (demeter) με 13 συνεργάτες παραγωγούς στην παραγωγή ελαιολάδου και ελιών καλαμών (στην Μεσσηνία και τη Λακωνία) και ενός παραγωγού - οινοποιού του Γιάννη Παπακωνσταντίνου από το Σχηματάρι.
Οι παραγωγοί ακολουθούν τις οδηγίες των γεωπόνων της εταιρείας και το αποτέλεσμα είναι υψηλής ποιότητας α’ ύλη.
Από το 2010 οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις τυποποίησης των παραγόμενων βιολογικών και βιοδυναμικών προϊόντων της επιχείρησης στην Καλαμάτα βοηθούν στην περαιτέρω βελτίωση της προσφερόμενης τελικής ποιότητας στον τελικό καταναλωτή βιολογικών προϊόντων, ο οποίος είναι απαιτητικός και επιθυμεί να γνωρίζει τις περισσότερες δυνατές πληροφορίες για την παραγωγή και τυποποίηση των προϊόντων.
Στον «Επίκουρο» γνωρίζουν καλά ότι οι ευρωπαίοι καταναλωτές επιθυμούν να καταναλώνουν Ελληνικά βιολογικά προϊόντα, ελαιόλαδο, ελιές και όχι μόνο, γιατί γνωρίζουν την ποιότητα των προϊόντων μας. Τονίζουν λοιπόν ότι η πολιτεία οφείλει και έχει συμφέρον να στηρίξει τις προσπάθειες των νέων παραγωγών και γεωπόνων και να τους δώσει δυνατότητες και ευκαιρίες για εξωστρέφεια.
Τέλος, η συνταγή της επιτυχίας για τον «Επίκουρο» είναι η σοβαρότητα σε κάθε βήμα και η πολλή δουλειά.
Σημειώνεται ότι διακρίσεις στη Νυρεμβέργη πέτυχε άλλη μια εταιρία από τη Μεσσηνία και ειδικότερα τη Μάνη, η Μπλάουελ.
Στ.Μ.