Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2013 21:39

Το Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής στην Κορώνη και η ημερίδα για το ελαιόλαδο

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, στις αγνές και χειροποίητες πίτες της Ελπίδας από τη "Λιόπιτα" Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, στις αγνές και χειροποίητες πίτες της Ελπίδας από τη "Λιόπιτα"

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ
Απλά επιβεβαίωσε το υψηλό της επίπεδο η ομάδα παραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης «Νηλέας», που πέτυχε άλλη μια διάκριση, κέρδισε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό γευσιγνωσίας ελαιολάδου, ο οποίος συνδυάστηκε με το Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής που έγινε στην Κορώνη…

(φωτογραφίες)

Το βραβείο, που ήταν ένα πιστό αντίγραφο οινοχόης από τους γεωμετρικούς χρόνους και επιμελήθηκε ο Θανάσης Μαυρούλης, απένειμε ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης. Το δεύτερο βραβείο κέρδισε η «Αγροβίμ» και το απένειμε ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος, ενώ το τρίτο βραβείο κατέκτησε ο «Οίκος Blauel Ελληνικά βιολογικά προϊόντα» και το απένειμε ο Θανάσης Μαυρούλης.
Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός γευσιγνωσίας, που ονομάστηκε «Πανέλαιον», έγινε από την ομάδα του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Καλαμάτας, επικεφαλής της οποίας είναι ο καθηγητής Δρ. Βασίλης Δημόπουλος.
Κατά την ημερίδα για το ελαιόλαδο, που πραγματοποιήθηκε τη δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ, το Σάββατο, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος ανακοίνωσε τη εφαρμογή Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας αλλά και την υποστήριξη δημιουργίας πάνελ δοκιμαστών, με στόχο την ανάδειξη της περιοχής σε προορισμό γευσιγνωσίας, ενώ έδωσε το στίγμα για την αναγκαιότητα επέκτασης του ΠΟΠ ελαιολάδου σε όλο το νομό Μεσσηνίας, μια πάγια διεκδίκηση πολλών ετών που φαίνεται ότι επιτέλους υλοποιείται.
Το φεστιβάλ παρακολούθησε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, που στην ομιλία του κατά την ημερίδα για το ελαιόλαδο αναφέρθηκε στις εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας και σημείωσε ότι στον κατάλογο με τα δέκα πρώτα εξαγώγιμα προϊόντα, τα έξι είναι αγροτικά. Η διαπίστωση αυτή αποτυπώνει ξεκάθαρα το καθήκον της Πολιτείας στο να υποστηρίξει τα αγροτικά προϊόντα και το «χρυσό» που έχουμε στα χέρια μας, το ελαιόλαδο. Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επέκταση του ΠΟΠ ελιάς και ελαιολάδου.
Η Μεσογειακή Διατροφή είναι ένα εργαλείο, σημείωσε ο υπουργός. Το λάδι θα πρέπει να χρησιμεύσει ως ο «καταλύτης» για τη διάχυση της Μεσογειακής Διατροφής και τη διάδοση της πληροφορίας και της γνώσης. Ευχή του υπουργού η προσπάθεια να μη μείνει στα λόγια, αλλά σε συνεργασία με τα αρμόδια Ινστιτούτα, τους φορείς και φυσικά την υποστήριξη του Υπουργείου να ενισχυθούν τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπέρ Μεσσηνιακών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, Θανάσης Μαυρούλης, παρουσίασε αναλυτικά την αναγκαιότητα των ΠΟΠ και των ΠΓΕ, γιατί με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η διατήρηση και η ποικιλομορφία των προϊόντων της αγροτικής παραγωγής και ενισχύεται η καλλιεργητική δυνατότητα κάθε τόπου.
Το Μέλος της Ομάδας Δοκιμαστών του οργανοληπτικού Εργαστηρίου ΕΣΒΙΤΕ, Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, με την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίασή του έθιξε όλα τα κακώς κείμενα και όσα πρέπει να αποφεύγονται από τους παραγωγούς, προκειμένου να προστατεύουν το παραγόμενο προϊόν τους. Μετά το τέλος της ημερίδας η βραδιά συνεχίστηκε στην πλατεία του Μώλου στην Κορώνη όπου και έγινε η Ανακήρυξη της Νεαρής Πρέσβεως της Μεσογειακής Διατροφής για το έτος 2013. Η Μαρία-Ελένη Σιψά, μαθήτρια της Α΄ Τάξης Γυμνασίου Κορώνης ανακηρύχθηκε Νεαρή Πρέσβης και στη συνέχεια ανάγνωσε την έκθεσή της με τίτλο: «Η Μεσογειακή Διατροφή Για Εμένα».
Τη βραδιά έντυσε με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου «Εν Χορώ» της Ελένης Γκλεγκλέ. Οι χορεύτριες και οι χορευτές παρουσίασαν ένα εξαιρετικό θέαμα ευφραίνοντας τις καρδιές των παρευρισκομένων.