Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014 21:18

Εξαπλώνεται γρήγορα ο καταρροϊκός πυρετός αλλά με χαμηλή νοσηρότητα

Εξαπλώνεται γρήγορα ο καταρροϊκός πυρετός αλλά με χαμηλή νοσηρότητα

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ 
Ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού, που εξαπλώνεται στην Πελοπόννησο, έγινε με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Πάντως κτηνοτρόφοι της ΠΑΣΥ συγκρότησαν επιτροπή αγώνα και μιλούν για εγκληματικές ευθύνες της Περιφέρειας…

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ 
Ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού, που εξαπλώνεται στην Πελοπόννησο, έγινε με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Πάντως κτηνοτρόφοι της ΠΑΣΥ συγκρότησαν επιτροπή αγώνα και μιλούν για εγκληματικές ευθύνες της Περιφέρειας…

Την αντιμετώπιση της νόσου ανέλαβε η Περιφέρεια,  μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας, γεγονός το οποίο επίσης καταγγέλλει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), ενώ ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, τόνισε ότι η μετάθεση του προβλήματος στο υπουργείο δεν θα αποτελούσε λύση.
Ειδικότερα, σε δελτίο Τύπου της Περιφέρειας για τη σύσκεψη που έγινε για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού, σημειώνονται τα εξής: «Επιδιώξαμε να λύσουμε εμείς το πρόβλημα, όπως επιτυχημένα κάναμε και στην περίπτωση της ελονοσίας, και όχι να το παραπέμψουμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιδιώκοντας ταυτόχρονα το μέγιστο επίπεδο συνεργειών με το Υπουργείο, τις υπηρεσίες μας, τους ιδιώτες κτηνιάτρους και τους ίδιους τους κτηνοτρόφους» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια ευρείας τεχνικής σύσκεψης με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΑΤ κ. Μόσχο Κορασίδη για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού, τη Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014.
Ο κ. Κορασίδης από την πλευρά του τόνισε ότι η νόσος εμφανίστηκε σε εποχικό χρόνο νωρίτερο από αντίστοιχες περιπτώσεις, λόγω της κλιματικής αλλαγής, έκανε λόγο για αβλεψία ή αμέλεια διακινητών ζώων και επεσήμανε ότι ναι μεν η εξάπλωσή της είναι γρήγορη, το επίπεδο νοσηρότητας, ωστόσο, είναι χαμηλό. Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ δήλωσε επίσης κατηγορηματικά ότι η ασθένεια αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στον ανθρώπινο οργανισμό, ούτε βλάπτει τους καταναλωτές κατά την κατανάλωση κρέατος ή τυροκομικών προϊόντων.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε πλήρης ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση σχετικά με την εξάπλωση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της νόσου του καταρροϊκού πυρετού και εξετάστηκαν οι τρόποι παρέμβασης για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσής του, αλλά και για την αντιμετώπισή της. Άμεσα θα σταλεί από το ΥΠΑΑΤ ο οδικός χάρτης των επόμενων ενεργειών και αποφασίστηκε να επαναληφθεί η σύσκεψη προκειμένου να είναι αποτελεσματικότερη η παρακολούθηση της καταπολέμησης της νόσου.  
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας κ. Γιαννακούρας, Μεσσηνίας κ. Αργυράκης, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Στεφανόπουλος και Παπαφωτίου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Στρατηγάκος, η Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου κα Αθηνά Τραχήλη, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και ιδιώτες κτηνίατροι.  

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Από την πλευρά της, η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου σε ανακοίνωσή της για το θέμα τονίζει: «Το ψήφισμα που ακολουθεί είναι αυτό που μπήκε για ψηφοφορία στο Περιφερειακό Συμβούλιο και απορρίφθηκε.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα καλό από κυβέρνηση-ΕΕ και Περιφέρεια. Αυτοί νοιάζονται  για το πώς πιο γρήγορα θα ξεκληριστεί η ποιμενική κτηνοτροφία, πως θα κερδοσκοπήσουν ιδιώτες στο κακό που μας βρήκε με τον καταρροϊκό πυρετό.
Στο Περιφερειακό συμβούλιο που έγινε στις 20 Ιούνη, χωρίς κανένα ίχνος ντροπής που απέκρυβαν το πρόβλημα για μήνες και δεν έκαναν τίποτα, όλοι μαζί οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΙΡΙΖΑ καταψήφισαν το ψήφισμα των κτηνοτρόφων και ανάθεσαν σε ιδιώτες τη διαχείριση του προβλήματος, στην Πελοπόννησο ΑΕ με το αζημίωτο, 600.000€ σαν πρώτη δόση.
Έλαμψαν με την απουσία τους οι θεσμοθετημένοι αγροτοπατέρες για να στηρίξουν τους κτηνοτρόφους. Συμμετείχαν σε συσκέψεις με τον κ. Τατούλη και άλλους παράγοντες όχι για να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά μας, αλλά για να ρίξουν τις ευθύνες για το πρόβλημα και τη διαχείρισή του στους τσοπάνηδες. Μόνη εξαίρεση και τολμηρός ο γνωστός αγροτοπατέρας εκπρόσωπος των καπιταλιστών στην κτηνοτροφία κ. Πεβερέτος, που εν μέσω χαριεντισμών με τον κ. Τατούλη συμφώναγε με την εισήγηση της Περιφέρειας και συμπλήρωνε κατά πως είπε.
Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται, ξεπεράστε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου, αυτοί νοιάζονται μόνο για την πάρτη τους, οργανώστε σε κάθε χωριό, σε κάθε περιοχή επιτροπή αγώνα, ελάτε σε επαφή με την Παμπελοποννησιακή επιτροπή Αγώνα που συγκροτήσαμε για να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ: 
·                   Να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού
·                   Τώρα να πάνε οι κτηνίατροι στα κοπάδια, να δοθούν εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά στους κτηνοτρόφους για να ψεκάσουν, να δοθούν ζωοτροφές
·                   Να αποζημιωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι και για τα πρόβατα που ψοφούν σαν παραγωγικές μονάδες και για το χαμένο εισόδημα (από το γάλα, τα προβλήματα στην αναπαραγωγή κλπ)
Παίρνουμε την υπόθεση του αγώνα στα δικά μας χέρια. Ερχόμαστε τώρα σε επαφή με την Επιτροπή Αγώνα για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού στη Πελοπόννησο και για μέτρα ανακούφισης των πληγέντων.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6946199546 – 6973737362 – 6940698253

ΨΗΦΙΣΜΑ
Εμείς οι κτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 18 Ιουνίου 2014 στην Τρίπολη, μετά από πρόσκληση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης της ΠΑΣΥ για το σοβαρό πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού, αφού ακούσαμε τους εισηγητές και μετά από διαλογική συζήτηση καταλήξαμε στα παρακάτω.
Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της Περιφέρειας, και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης γιατί ενώ γνώριζαν για το σοβαρό πρόβλημα δεν έκαναν ότι έπρεπε για ν’ αντιμετωπιστεί.
Ιδιαίτερα η Περιφέρεια ενώ από το Δεκέμβρη του 2013 με την με αριθμό πρωτοκόλλου 4803/153138/10-12-2013 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας και Μεσσηνίας είχαν μπει στο πρόγραμμα επιτήρησης καταρροϊκού πυρετού στα πρόβατα, δεν έγινε τίποτα από ότι προβλέπει το πρόγραμμα. Ακόμα εδώ και ένα μήνα που είχαμε τα πρώτα κρούσματα δεν πάρθηκαν ουσιαστικά μέτρα.
Διαμορφώνεται πλέον μια οδυνηρή κατάσταση για την κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους στη Πελοπόννησο με την ταχύτατη εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού, που μαζί με τα χρόνια προβλήματα των κτηνοτρόφων (μειωμένες τιμές σε κρέας και γάλα για τον παραγωγό, πανάκριβες ζωοτροφές και εφόδια για τον κτηνοτρόφο, παντελή έλλειψη φροντίδας και υποδομών για την ποιμενική κτηνοτροφία από το κράτος κλπ) κάνουν αβέβαιο το μέλλον του κλάδου.
Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται, θεωρούμε ότι η περιοχή πρέπει να κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να εφαρμοστούν όσα προβλέπει η με αριθμό πρωτοκόλλου 258944/7-8-2008  απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το «Σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού».
Ιδιαίτερα άμεσα-τώρα-έπρεπε ήδη να είχε γίνει:
·                   Να ενταθεί το πρόγραμμα επιζωιτολογικής διερεύνησης για να προλάβουμε την επέκταση της ασθένειας και ταυτόχρονα να αποκτηθεί ακριβή εικόνα της έκτασης της ασθένειας. Αυτό σημαίνει άμεση κάλυψη του αναγκαίου αριθμού κτηνιάτρων και των δαπανών να επισκεφτούν όλα τα κοπάδια στη Πελοπόννησο ώστε:  
1.                να κάνουν μακροσκοπική εξέταση του κάθε κοπαδιού και να πάρουν δείγματα για έλεγχο.
2.                να εξετάσουν άμεσα και γρήγορα όλα τα δείγματα, που σημαίνει επάρκεια στα υλικά για να βγαίνουν γρήγορα τα αποτελέσματα.
·                   Να διατεθούν οι υποδομές των Δήμων και της Περιφέρειας, να προμηθευτούν τα περιφερειακά κτηνιατρεία και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες όλα τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά για να δοθούν δωρεάν και να γίνουν σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους οι αναγκαίοι ψεκασμοί.
·                   Να διατεθούν τώρα ζωοτροφές στα κοπάδια που είναι σε καραντίνα.
·                   Να αποζημιωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι για τα ζώα που ψοφούν σαν παραγωγικές μονάδες και να αποζημιωθούν ακόμα για το χαμένο εισόδημα τωρινό, (μειωμένο γάλα κλπ) αλλά και τυχόν μελλοντικό (πρόβλημα στην αναπαραγωγή κλπ).
·                   Να στελεχωθούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και τα περιφερειακά κτηνιατρεία με το αναγκαίο προσωπικό.
·                   Να γίνει πλατιά ενημέρωση χωριό το χωριό για το πρόβλημα και τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισής του.
Για την κλιμάκωση του αγώνα συγκροτούμε επιτροπή αγώνα κτηνοτρόφων Πελοποννήσου για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού και για μέτρα ανακούφισης των πληγέντων.  
Καλούμε τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους».