Σάββατο, 18 Απριλίου 2015 01:09

Στην Καλαμάτα χτυπάει η καρδιά του ελαιολάδου και της ελιάς…

Στην Καλαμάτα χτυπάει η καρδιά του ελαιολάδου και της ελιάς…

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 
Το βαθύ πράσινο του χυμού της ελιάς… Οι θαυμάσιες συσκευασίες με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παραγωγών από τη Μεσσηνία αλλά και από άλλες περιοχές… Οι υπηρεσίες που προσφέρουν επιχειρήσεις και εταιρίες του ελαιοκομικού τομέα… Αυτά και όχι μόνο μπορεί να δει ο επισκέπτης της έκθεσης που ξεκίνησε χθες, στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας. Φεστιβάλ που συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο με πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ειδικών από διάφορες περιοχές αλλά και με άλλες δραστηριότητες… 
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 
Το βαθύ πράσινο του χυμού της ελιάς… Οι θαυμάσιες συσκευασίες με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παραγωγών από τη Μεσσηνία αλλά και από άλλες περιοχές… Οι υπηρεσίες που προσφέρουν επιχειρήσεις και εταιρίες του ελαιοκομικού τομέα… Αυτά και όχι μόνο μπορεί να δει ο επισκέπτης της έκθεσης που ξεκίνησε χθες, στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας. Φεστιβάλ που συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο με πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ειδικών από διάφορες περιοχές αλλά και με άλλες δραστηριότητες…

Είναι το Φεστιβάλ που έχει διοργανώσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, το οποίο λαμβάνει χώρα στο Elite City Resort.
Η έναρξη έγινε το απόγευμα της Παρασκευής και όσον αφορά το συνεδριακό κομμάτι του Φεστιβάλ, το ενδιαφέρον των παραγωγών, συνεταιριστών, επιχειρηματιών, αυτοδιοικητικών και επιστημόνων επικεντρώθηκε στην εισήγηση του Τζανέτου Καραμίχα, προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, για τις προοπτικές της ελαιοκομίας και τον συνεργατισμό.
Ο Τζανέτος Καραμίχας τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο για την ελαιοκομία αλλά συνολικά για τη γεωργία είναι ότι δεν υπάρχει καμία εθνική στρατηγική, εξαιτίας της αδιαφορίας των εκάστοτε κυβερνήσεων. Εκτίμησε ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει και με τη σημερινή κυβέρνηση, γι’ αυτό και κάλεσε όσους εμπλέκονται στον ελαιοκομικό τομέα να συνεργαστούν ώστε να χαραχτεί από τη βάση η εθνική στρατηγική που χρειάζεται για την ανάπτυξη του τομέα αυτού.
Άλλο μεγάλο πρόβλημα υπογράμμισε ότι είναι η πολυδιάσπαση των δυνάμεων, το γεγονός ότι ο κάθε συνεταιρισμός σχεδόν και η κάθε μεταποιητική επιχείρηση φτιάχνουν το δικό τους λάδι, αντί να ενωθούν, να συνεργαστούν και να καταφέρουν κάτω από μια κοινή ετικέτα να φτιάξουν ένα λάδι σε επαρκείς ποσότητες. Ο Τζανέτος Καραμίχας τόνισε ότι υπάρχουν ξένα δίκτυα και στην Αμερική και στην Κίνα και σε άλλες χώρες, που θέλουν να πάρουν λάδι από την Ελλάδα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν βρίσκουν τις ποσότητες που θέλουν. Είπε λοιπόν ότι αν συνεργαστούν συνεταιρισμοί και ιδιώτες θα καταφέρουν να πετύχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα απ’ ότι σήμερα, όπως επίσης θα αποτρέψουν την πώληση του ελαιολάδου χύμα, κάτι που ρίχνει τις τιμές παραγωγού.
Το συνέδριο στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Πέτρο Βλαχογεωργακόπουλο, με εισήγηση του αντιπροέδρου του Συνεταιρισμού, Μιχάλη Αντωνόπουλου, για τους σκοπούς του Φεστιβάλ, που είναι η ενημέρωση παραγωγών και όλων όσων εμπλέκονται στον ελαιοκομικό τομέα, η ανάδειξη του μεγάλου συγκριτικού πλεονεκτήματος του ελαιολάδου της περιοχής μας, που εκτός από την ποιότητά του είναι το όνομα Καλαμάτα και η παρέμβαση στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς που χαράσσουν την πολιτική για το ελαιόλαδο. Χαιρετισμούς έκαναν η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη (η Περιφέρεια είναι συνδιοργανώτρια του Φεστιβάλ), ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Δημήτρης Βεργόπουλος (ο Δήμος έχει θέσει υπό την αιγίδα του το Φεστιβάλ), ο πρόεδρος του Περιφερειακού Παραρτήματος του ΓΕΩΤΕΕ Σωτήρης Λαμπρόπουλος (το Παράρτημα επίσης έχει θέσει υπό την αιγίδα του το Φεστιβάλ), ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Αριστομένης Αδαμόπουλος, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο πρόεδρος της ΜΕΣΥΝΕΛ και το Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέρνας Σταύρος Αδαμόπουλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Τάσος Προσηλιακός, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Πελοποννησιακή Συνεργασία Παναγιώτης Αλευράς. Το συντονισμό έκανε ο Γιώργος Βασιλόπουλος, από την εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων «Ανέλιξη» που έχει αναλάβει οργανωτικό ρόλο στο Φεστιβάλ.
Στ.Μ.

Σήμερα και αύριο το Φεστιβάλ συνεχίζεται με το εξής πρόγραμμα:

Σάββατο 18/4

10:15 Προσέλευση - Εγγραφές

10:30 Κυριακόπουλος Ιωάννης,  Διευθυντής Δ.Α.Ο.Κ. Μεσσηνίας: «Μεσσηνιακό ελαιόλαδο. Υφιστάμενη κατάσταση. Δυνατότητες. Προοπτικές»

10:45 Κολυβάς Ιωάννης, Γεωπόνος, Μηχανικός, Γεν. Δ/ντής ΠΑΣΕΓΕΣ: «Η ελαιοκαλλιέργεια στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ»

11:00 Παρασκευόπουλος Αντώνιος, Διευθυντής Δ.Α.Ο.Κ. Μεσσηνίας: «Καινοτομικές προσεγγίσεις και γεωργία ακριβείας στην ελαιοκαλλιέργεια»

11:15 Γκέρτσης Θανάσης, Καθηγητής PerrotisCollege Θεσσαλονίκης: «Νέα συστήματα πυκνών φυτεύσεων ελιάς για μηχανική συγκομιδή»

11:30 Συζήτηση

12:00 Διάλειμμα για καφέ

12:15 Σταυριανός Στάθης, Γεωπόνος ΥΠΑΠΕ, Δ/νση αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, τμ. αγροτικής ανάπτυξης Ν. Φωκίδας: «Ο παραδοσιακός ελαιώνας της Άμφισσας. Οικονομική και κοινωνική συμβολή»

12:30 Ζαχαριάδης Νίκος, Πρόεδρος ΑΣ Κριτσάς: «Ο Ελαιοκομικός τομέας στην Κρήτη»

12:45 Τερτιβανίδης Κωνσταντίνος,  Διευθυντής Δ.Α.Ο.Κ. Χαλκιδικής: «Ελαιοκομικός τομέας στην βόρεια Ελλάδα με έμφαση στην ελιά ΠΟΠ Χαλκιδικής»

13:00 Συζήτηση

13:30 Διάλειμμα για μεσημέρι

17:30 Προσέλευση - Εγγραφές

17:45 Χατζηπαυλίδης Ιορδάνης, Επ. καθηγητής γενικής & γεωργικής μικροβιολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών: «Τα υγρά απόβλητα ελαιοτριβείων είναι απόβλητα;»  

18:00 Φριτζαλάς Σταύρος Μηχανολόγος. Γενικός διευθυντής GEAWestafaliaHellasS.A.: «Τεχνολογία και ποιότητα Ελαιολάδου»

18:15 Καμβύσης Βασίλης, Χημικός: «Ποιότητα και καινοτομία στην παραγωγή Ελαιοκομικών προϊόντων: κινητήριες δυνάμεις ανταγωνιστικότητας για την Ελλάδα»

18:30 Δρυς Στέλιος, Γεωπόνος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της FoodStandard: «Οργανώσεις παραγωγών Ελαιόλαδου και νέα προγραμματική περίοδος 2014 -2020. Η μεγάλη ευκαιρία για το Ελληνικό Ελαιόλαδο»

18:45 Συζήτηση

19:15 Διάλειμμα για καφέ

19:30 Χαρτζουλάκης Κώστας,  Γεωπόνος, Ινστιτούτο Ελαίας και Υποτροπικών Χανίων: «Η ελαιοκομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρούσα κατάσταση και προοπτικές»

19:45 CoricelliAntonio, Τυποποιητής ελαιολάδου (Ιταλία): «Οι τάσεις στην παγκόσμια αγορά του ελαολάδου»

20:00 Καραντώνης Παναγιώτης, Οικονομολόγος , διευθυντής του ΕΣΒΙΤΕ και μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Εθνικής Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου (Ε.Δ.Ο.Ε.Ε.): «Ελληνικό Ελαιόλαδο : σε αναζήτηση εθνικής στρατηγικής»

20:15 Συζήτηση

Κυριακή 19/4

10:30 1oWorkshop - «Ορθές ελαιοκομικές πρακτικές»

Τσορώνης Κωνσταντίνος, χημικός - ελαιολόγος, γευσιγνώστης ελαιολάδου: «Ορθές πρακτικές στη συγκομιδή, ελαιοποίηση, αποθήκευση και τυποποίηση για την παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου υψηλής αξίας»

Ποντίκης Θεόδωρος, Γεωπόνος, εκπρόσωπος συλλόγου γεωπόνων ελευθέρων επαγγελματιών Ν. Μεσσηνίας: «Θρέψη και φυτοπροστασία της ελιάς»

Τζάμος Ελευθέριος, Φυτοπαθολόγος – φυτίατρος, ομ. Καθηγητής φυτοπαθολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών: «Φυτοπαθολογικά προβλήματα της Ελιάς στη δυτική Ελλάδα»

Ερωτήσεις - Συζήτηση

12:00 2oWorkshop - «Marketing και εξαγωγές ελαιοκομικών προϊόντων»

Γιώργος Παναγόπουλος, Σύμβουλος καινοτομίας, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ: «Το Δίκτυο EnterpriseEuropeNetwork στην υπηρεσία των τοπικών επιχειρήσεων: Πως μία τοπική επιχείρηση στο χώρο των τροφίμων και του τουρισμού  μπορεί να επωφεληθεί από διεθνικές συνεργασίες και ευρωπαϊκά προγράμματα»

Ιγνατιάδης Παναγιώτης, Σύμβουλος μεταφοράς τεχνολογίας, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ: «Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων: Πως μπορεί να επηρεάζει τη ανάπτυξη μίας επιχείρησης»

Βασιλόπουλος Γιώργος ΑΝΕΛΙΞΗ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων: «Συνεργατικά σχήματα – clusters στην προώθηση των εξαγωγών»

Ερωτήσεις - Συζήτηση

13.30 Εκδήλωση γαστρονομίας - μπουφέ

16:00 3oWorkshop - «Δυνατότητες χρηματοδότησης για ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών»

Γιώργος Παναγόπουλος, Σύμβουλος καινοτομίας, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ: «Horizon 2020: Χρηματοδοτικές ευκαιρίες για δράσεις έρευνας και καινοτομίας στο χώρο των τροφίμων, της αγροτικής παραγωγής και της βίο-οικονομίας»

Ιγνατιάδης Παναγιώτης, Σύμβουλος μεταφοράς τεχνολογίας, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ: «Ευκαιρίες χρηματοδότησης από τη Στρατηγική Αδριατικής –Ιονίου 2014-2020. Πως μία τοπική επιχείρηση μπορεί να συμμετέχει σε προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας. Συνέργειες σε το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-2020»

Ερωτήσεις - Συζήτηση

17:30 Απονομή βραβείων του διαγωνισμού ποιότητας ελαιολάδου «Πανέλαιον» του ΣΥΜΕΠΟΠ

Μαυρούλης Αθανάσιος, πρόεδρος ΣΥΜΕΠΟΠ

Δημόπουλος Βασίλειος, επιστημονικός υπεύθυνος εργαστηρίου γευσιγνωσίας ελαιολάδου

18:00 Στρογγυλό τραπέζι - «Τα προβλήματα και οι προοπτικές των Ελαιοκομικών ΠΟΠ προϊόντων»