Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016 17:26

Στο Χανδρινού αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ στο δρόμο και προετοιμάζονται για Σουληνάρι

Στο Χανδρινού αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ στο δρόμο και προετοιμάζονται για Σουληνάρι

ΖΕΣΤΕΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ 
Τα τρακτέρ τους στο δρόμο έβγαλαν το μεσημέρι αγρότες από το Χανδρινού Πυλίας, που φαίνεται ότι ετοιμάζονται για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στην κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό. Ανάλογα ετοιμάζονται να πράξουν αγρότες και από άλλα χωριά της Πυλίας και η λογική επόμενη κίνηση είναι μετακίνηση των τρακτέρ όλης της περιοχής στο Σουληνάρι και εφόσον υπάρχει μαζικότητα και αποφασιστικότητα τα τρακτέρ θα κινηθούν προς Μεσσήνη και στην κορύφωση προς Καλαμάτα…

Ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού καλεί όλους τους αγρότες στον αγώνα και στα μπλόκα, υπογραμμίζοντας ότι «η επίθεση στο ασφαλιστικό είναι αιτία πολέμου».
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού «καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία μαζί με την ΕΕ, τη στήριξη βιομηχάνων, καταργεί ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης. Υλοποιούν το 3ο μνημόνιο, που ψήφισαν μαζί με ΝΔ – ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ.
Πρόκειται για ένα τερατούργημα σε βάρος των φτωχών και μεσαίων αγροτών, των εργατοϋπαλλήλων, των συνταξιούχων, των μισοανέργων, της νέας γενιάς.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, από το β' εξάμηνο 2015 ξεκινάει η σταδιακή αύξηση του συντελεστή των ασφαλιστικών εισφορών για σύνταξη, ο οποίος από 7% που είναι σήμερα θα φτάσει στο 20% το 2019.
•        Από το β' εξάμηνο, λοιπόν, του 2015 και για το 2016, αυξάνεται από 7% στο 10% ο συντελεστής, με αποτέλεσμα να επέρχονται αυξήσεις που στην κατώτερη πρώτη κλίμακα ασφάλισης θα είναι από 753 σε 950 ευρώ το χρόνο. Ανάλογα ανεβαίνουν και οι επόμενες κλίμακες.
•        Από 1/1/2017 ο συντελεστής ανεβαίνει στο 14%, το 2018 στο 17% και το 2019 στο 20%. Επιπλέον, από το 2017 αυξάνεται η εισφορά για την Υγεία από 2,5% στο 6,95%, ενώ θα υπάρχει και εισφορά 0,5% για την αγροτική εστία.
•        Έτσι, η συνολική επιβάρυνση του αγρότη/κτηνοτρόφου για την ασφάλισή του θα είναι 27,45% στο ασφαλιστικό εισόδημά του το 2019.
•        Από 1/1/2017 καταργούνται οι 7 κλίμακες των ασφαλιστικών εισφορών που ισχύουν για τους αγρότες και η ασφαλιστική εισφορά θα υπολογίζεται στο 80% του κατώτερου μισθού του άγαμου εργαζόμενου άνω των 25 ετών, ο οποίος σήμερα είναι 586 ευρώ και το 80% είναι 468,80 ευρώ το μήνα, δηλαδή 5.625,60 ευρώ το χρόνο.
Αυτό λοιπόν το ποσό είναι το κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα, στο οποίο θα υπολογίζονται οι ελάχιστες εισφορές για σύνταξη και Υγεία που θα υποχρεούται να καταβάλλει κάθε αγροτοκτηνοτρόφος, οι οποίες είναι: 5.625,60 Χ 27,45% = 1.544,23 ευρώ, ακόμη κι αν τον προηγούμενο χρόνο είχε ζημιές ή μικρότερο εισόδημα.
Με το ίδιο κατώτατο ποσό επιβαρύνεται η αγρότισσα και κάθε άλλο ασφαλιζόμενο ενήλικο μέλος της ίδιας οικογενειακής εκμετάλλευσης που δεν έχει άλλη ασφάλιση.
Αν το πραγματικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από 5.625,60 ευρώ, η εισφορά για τον επόμενο χρόνο θα είναι ανάλογη και προφανώς μεγαλύτερη.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τα άλλα χαράτσια που επιβάλλονται στους αγρότες (πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές για τον ΕΛΓΑ, φορολογία από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος με συντελεστή 26% και 100% προκαταβολή του φόρου για την επόμενη χρονιά, ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, οικόπεδα και χωράφια, αύξηση στο 23% του ΦΠΑ για αγροτικά μέσα και εφόδια, κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου κ.ά.), γίνεται φανερό ότι πολύ περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και θα μείνουν χωρίς ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη, αφού το 38% των αγροτών δεν μπορεί να καταβάλλει ούτε τις σημερινές εισφορές που είναι πολύ χαμηλότερες.
Αλλά και όσοι καταφέρουν και βγουν στη σύνταξη (67 χρονών), δεν θα είναι σε καλύτερη κατάσταση, αφού θα παίρνουν την "εθνική" σύνταξη των 384 ευρώ και ανάλογα με τα χρόνια που πληρώνουν θα παίρνουν ένα ελάχιστο ποσό επιπλέον, το οποίο για 20 χρόνια εισφορές είναι περίπου 100 ευρώ.
Το αντιλαϊκό μέτρο της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, όπως και τα άλλα εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα, που παίρνουν η ΕΕ και η κυβέρνηση με τη νέα ΚΑΠ και το τρίτο μνημόνιο, αποτελούν "αιτία πολέμου".
Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα των μικρομεσαίων αγροτών που έχουμε ήδη αντιδράσει αγωνιστικά και συντονισμένα με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων,  ετοιμαζόμαστε να κλιμακώσουμε και να συντονίσουμε πανελλαδικά την πάλη μας με το στήσιμο νέων μπλόκων σ' όλη τη χώρα της επόμενες μέρες.
Καλούμε τους αγρότες σε κάθε χωριό να συντονιστούν μαζί μας. Ετοιμαζόμαστε να κατεβούμε σε μπλόκα. Με τα μηχανήματά μας, μαζί με τα παιδιά μας και το υπόλοιπο λαό απαιτούμε:
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο – να μην έρθει καν στην Βουλή
Ο αγώνας θα είναι μακρύς και σκληρός. Δεν κάνουμε πίσω.
Βάζουμε φραγμό στα νέα μέτρα, Κυβέρνησης – ΕΕ – ΚΑΠ που  επιδιώκουν το ξεκλήρισμα μας, τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτικού τομέα.
Ο Αγροτικός Σύλλογος θα περιόδευσει στα χωριά για τον συντονισμό και τη δράση.
Όλοι στον αγώνα. Όλοι στα μπλόκα».
Στ.Μ.

 

Πολυμέσα