ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ 
Την σταδιακή απόσυρση των φυτοφαρμάκων για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς και την εφαρμογή βιολογικών μεθόδων για την αντιμετώπιση αυτού του εντόμου, προτείνει η περιφερειακή σύμβουλος, εκπρόσωπος της παράταξης “Πελοπόννησος Οικολογική”, Δήμητρα Λυμπεροπούλου, με ερώτηση που κατέθεσε στο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και η οποία αναμένεται ότι θα απαντηθεί στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης 8 Αυγούστου…

ΣΤΙΣ 16 ΚΑΙ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 
Είναι αξιοσημείωτο και παράδειγμα για μίμηση αυτό που καταφέρει ο Μορφωτικός Σύλλογος Πολυλόφου και συγκεκριμένα ότι επί 17 συνεχόμενα χρόνια η Γιορτή Σύκου συνεχώς αναβαθμίζεται. Ο στόχος δεν είναι βέβαια η διεξαγωγή μιας επιτυχημένης διασκεδαστικής βραδιάς, αφιερωμένης στο σύκο, αλλά να γνωρίσει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος τη θρεπτική αξία του σύκου και την ικανότητα του προϊόντος να απογειώνει γευστικά συνταγές όχι μόνο ζαχαροπλαστικής αλλά και μαγειρικής, καθώς επίσης να αναδείξει τα προβλήματα των συκοπαραγωγών με σκοπό την εφαρμογή πολιτικών για την αντιμετώπισή τους. Γι’ αυτό και εκτός από τη γνωστή Γιορτή Σύκου που γίνεται κάθε Αύγουστο στον Πολύλοφο ο Σύλλογος διοργανώνει σειρά άλλων εκδηλώσεων. Φέτος οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τον διαγωνισμό μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής στην Καλαμάτα, στα μέλη Ιουλίου, συνεχίζονται στον Πολύλοφο στις 16 Αυγούστου 2018 με το Street Food Festival και κορυφώνονται στις 17 Αυγούστου με τη Γιορτή Σύκου, όπου τον κόσμο θα διασκεδάσουν ο Παναγιώτης Λάλεζας και ο Γεράσιμος Ανδρεάτος!...

ΑΡΤΟΣ-ΟΙΝΟΣ-ΕΛΑΙΟΝ 
Ξεκίνησε χθες το απόγευμα, με πάρα πολλούς επισκέπτες, η εμφανώς μεγαλύτερη και καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια αγροτική έκθεση του Δήμου Καλαμάτας “Άρτος-Οίνος-Έλαιον”. Τα επίσημα εγκαίνια ωστόσο θα γίνουν απόψε, Παρασκευή 3 Αυγούστου, στις 8:30 το βράδυ, με τη συνοδεία μουσικής και τραγουδιού από τη Δημοτική Φιλαρμονική. Είναι πολλές οι επιχειρήσεις και οι φορείς που συμμετέχουν με περίπτερο στη φετινή έκθεση προβάλλοντας τα προϊόντα που παράγουν, μεταποιούν, παρασκευάζουν. Πολλές και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι ακόμη οι εκδηλώσεις της έκθεσης, οι οποίες εστιάζουν κυρίως στη γαστρονομία. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή, με το καθιερωμένο αφιέρωμα στην παράδοση, τα ήθη και τις παραδόσεις της περιοχής…

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ 
Κατά 80% έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος ψεκασμός για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στα όρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Μεσσηνίας. Ήταν επείγον ζήτημα η πραγματοποίηση του ψεκασμού, γιατί οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του πληθυσμού του δάκου. Και οι ψεκασμοί ξεκίνησαν ύστερα από εντολή του περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, ενώ μόλις προχθές δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η νομοθετική ρύθμιση, που είχε προτείνει από τον Απρίλη η Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την έναρξη της καταπολέμησης του δάκου πριν ακόμη από την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, εφόσον η διαδικασία καθυστερεί και με την προϋπόθεση ότι οι εργασίες αυτές επιβάλλεται να γίνουν άμεσα για λόγους δημοσίου συμφέροντος…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ-ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ 
Μια σημαντική απόφαση για τους καταναλωτές αλλά και τους παραγωγούς, απέναντι στους παράνομους τυποποιητές και διακινητές, λήφθηκε σε συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους εκπροσώπους της υπό σύσταση νέας Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου. Πρόκειται για τη θέσπιση μηχανισμού παρακολούθησης της ιχνηλασιμότητας του ελαιολάδου…

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ-ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ 
Το είπαν θησαυρό… Και λατρεία… Το μυρίσαμε, το δοκιμάσαμε με αρνάκι καρέ, μέσα σε καριόκα, μέσα σε κουλούρι Θεσσαλονίκης, σε παγωτό με γιαούρτι, σε σοκολατένιο σαλάμι και σε διάφορες άλλες υπέροχες συνταγές. Ο λόγος για το εμβληματικό σύκο της Μεσσηνίας, τον μεγάλο πρωταγωνιστή της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο ξενοδοχείο της Καλαμάτας “Elite City Resort”, από τον Μορφωτικό Σύλλογο Πολυλόφου, στο πλαίσιο των Μεσσηνιακών Ημερών Σύκου, που θα κορυφωθούν στις 17 Αυγούστου στον Πολύλοφο με την 17η Γιορτή Σύκου…

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΥΚΟΥ  
Μέρα αφιερωμένη στο σύκο, στον πλούτο της γεύσης του, στη διατροφική του αξία, στην ιδιαιτερότητά του να δημιουργεί μοναδικές τόσο γλυκές όσο και αλμυρές γεύσεις, η σημερινή. Στις εφτά το απόγευμα, στο Elite City Resort στην Καλαμάτα, θα πραγματοποιηθεί για 5η συνεχή χρονιά ο Μεγάλος Διαγωνισμός Ζαχαροπλαστικής-Μαγειρικής, με πρωταγωνιστή το Σύκο και με πλούσια έπαθλα και δώρα για τους νικητές. Ερασιτέχνες και επαγγελματίες μάγειρες και ζαχαροπλάστες προλαβαίνουν ακόμη να ετοιμάσουν το δικό τους πιάτο. Είναι μια διοργάνωση του Μορφωτικού Συλλόγου Πολυλόφου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Μεσσηνιακές Ημέρες Σύκου” και της 17ης Γιορτής Σύκου. Ο διαγωνισμός θα πλαισιωθεί από εισήγηση της διαιτολόγου-διατροφολόγου M.Sc Καρκατζούλη Νίνα με θέμα «Σύκο, ο θησαυρός της Μεσσηνίας» και από με σεμινάριο συνταγών ζαχαροπλαστικής με θέμα το σύκο από τη healthy food blogger Sofia Sofeto…

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΥΚΟΥ 
Διαγωνισμός νοστιμιάς και θρεπτικότητας, με πρωταγωνιστή το σύκο, θα πραγματοποιηθεί την άλλη Τετάρτη, 11 Ιούλη, στην Καλαμάτα. Είναι ο Μεγάλος Διαγωνισμός Ζαχαροπλαστικής-Μαγειρικής, που γίνεται για 5η συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Μεσσηνιακές Ημέρες Σύκου” και της 17ης Γιορτής Σύκου, από τον Μορφωτικό Σύλλογο Πολυλόφου. Ένας διαγωνισμός που συνδυάζεται και με την επιμόρφωση τόσο για τις ιδιότητες του σύκου στον ανθρώπινο οργανισμό όσο και για τη χρήση του σύκου στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Σας αρέσει λοιπόν η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική και οι φίλοι σας υποστηρίζουν πως ό,τι και αν φτιάχνετε είναι πεντανόστιμο; Έχετε συνταγές με πρωταγωνιστή το σύκο; Τότε μην περιμένετε, δηλώστε συμμετοχή στο διαγωνισμό…

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Η ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ 
“Καγιανά με φέτα ΠΟΠ Αρκαδίας και άγρια ρίγανη Ταϋγέτου, φάβα Φενεού με σύγκλινο Μάνης, μανιάτικα λαλάγγια με ελιές Kαλαμών, τηγανιά με παστά λουκάνικα με τσακώκινη μελιτζάνα”, δοκίμασαν, μεταξύ άλλων, περίπου 600 ευρωβουλευτές και στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλουγλου, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στο Βέλγιο και τον ΕΟΤ, για την ανάδειξη της ΠΟΠ γαστρονομίας και των ΠΟΠ προϊόντων της χώρας. Την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησε η αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης, Ντίνα Νικολάκου, η οποία πήρε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση ανάλογης εκδήλωσης, αποκλειστικά για τα προϊόντα της Πελοποννήσου, στο μέλλον…

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΑΓΙΝΕΤΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 
Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται κοντά στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους, τους ιχθυαλιείς, έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, ακούει τις απόψεις και τους προβληματισμούς του κόσμου, ανέφερε το πρωί, από την Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας, από την οποία ξεκίνησε την περιοδεία του στη Μεσσηνία, ο γραμματέας Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, τον οποίο συνόδευσαν η πρόεδρος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Νατάσσα Κυριακοπούλου, η πρόεδρος της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Καλαμάτας Αντζελα Σκλήκα και άλλα στελέχη…