ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΥΚΟΥ  
Μέρα αφιερωμένη στο σύκο, στον πλούτο της γεύσης του, στη διατροφική του αξία, στην ιδιαιτερότητά του να δημιουργεί μοναδικές τόσο γλυκές όσο και αλμυρές γεύσεις, η σημερινή. Στις εφτά το απόγευμα, στο Elite City Resort στην Καλαμάτα, θα πραγματοποιηθεί για 5η συνεχή χρονιά ο Μεγάλος Διαγωνισμός Ζαχαροπλαστικής-Μαγειρικής, με πρωταγωνιστή το Σύκο και με πλούσια έπαθλα και δώρα για τους νικητές. Ερασιτέχνες και επαγγελματίες μάγειρες και ζαχαροπλάστες προλαβαίνουν ακόμη να ετοιμάσουν το δικό τους πιάτο. Είναι μια διοργάνωση του Μορφωτικού Συλλόγου Πολυλόφου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Μεσσηνιακές Ημέρες Σύκου” και της 17ης Γιορτής Σύκου. Ο διαγωνισμός θα πλαισιωθεί από εισήγηση της διαιτολόγου-διατροφολόγου M.Sc Καρκατζούλη Νίνα με θέμα «Σύκο, ο θησαυρός της Μεσσηνίας» και από με σεμινάριο συνταγών ζαχαροπλαστικής με θέμα το σύκο από τη healthy food blogger Sofia Sofeto…

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΥΚΟΥ 
Διαγωνισμός νοστιμιάς και θρεπτικότητας, με πρωταγωνιστή το σύκο, θα πραγματοποιηθεί την άλλη Τετάρτη, 11 Ιούλη, στην Καλαμάτα. Είναι ο Μεγάλος Διαγωνισμός Ζαχαροπλαστικής-Μαγειρικής, που γίνεται για 5η συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Μεσσηνιακές Ημέρες Σύκου” και της 17ης Γιορτής Σύκου, από τον Μορφωτικό Σύλλογο Πολυλόφου. Ένας διαγωνισμός που συνδυάζεται και με την επιμόρφωση τόσο για τις ιδιότητες του σύκου στον ανθρώπινο οργανισμό όσο και για τη χρήση του σύκου στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Σας αρέσει λοιπόν η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική και οι φίλοι σας υποστηρίζουν πως ό,τι και αν φτιάχνετε είναι πεντανόστιμο; Έχετε συνταγές με πρωταγωνιστή το σύκο; Τότε μην περιμένετε, δηλώστε συμμετοχή στο διαγωνισμό…

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Η ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ 
“Καγιανά με φέτα ΠΟΠ Αρκαδίας και άγρια ρίγανη Ταϋγέτου, φάβα Φενεού με σύγκλινο Μάνης, μανιάτικα λαλάγγια με ελιές Kαλαμών, τηγανιά με παστά λουκάνικα με τσακώκινη μελιτζάνα”, δοκίμασαν, μεταξύ άλλων, περίπου 600 ευρωβουλευτές και στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλουγλου, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στο Βέλγιο και τον ΕΟΤ, για την ανάδειξη της ΠΟΠ γαστρονομίας και των ΠΟΠ προϊόντων της χώρας. Την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησε η αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης, Ντίνα Νικολάκου, η οποία πήρε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση ανάλογης εκδήλωσης, αποκλειστικά για τα προϊόντα της Πελοποννήσου, στο μέλλον…

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΑΓΙΝΕΤΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 
Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται κοντά στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους, τους ιχθυαλιείς, έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, ακούει τις απόψεις και τους προβληματισμούς του κόσμου, ανέφερε το πρωί, από την Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας, από την οποία ξεκίνησε την περιοδεία του στη Μεσσηνία, ο γραμματέας Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, τον οποίο συνόδευσαν η πρόεδρος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Νατάσσα Κυριακοπούλου, η πρόεδρος της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Καλαμάτας Αντζελα Σκλήκα και άλλα στελέχη…

ΣΑΒΒΑΤΟ 
Ο γραμματέας Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας και στελέχη της γραμματείας με τοπικά στελέχη του κόμματος θα περιοδεύουν το Σάββατο σε αγροτικές και τυποποιητικές μονάδες της Μεσσηνίας, ενώ το απόγευμα θα μιλήσουν σε ανοιχτή συζήτηση στον Αριστομένη του Δήμου Μεσσήνης…

ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, FOODPAIRING, ΓΕΥΣΕΙΣ, ΧΟΡΟΙ, ΜΟΥΣΙΚΕΣ 
Την άλλη εβδομάδα, από την Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο, 28-30 Ιούνη, θα πραγματοποιηθεί το 5ο Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής της Κορώνης. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι πλούσιο και ενδιαφέρον. Περιλαμβάνει ομιλίες, εκθέσεις, βιβλιοπαρουσείς, γευστικά παντρέματα, τοπικές γεύσεις. Συμμετέχουν το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, το Μανιατάκειον Ίδρυμα, Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής κ.ά….

“ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ” 
Από το 2012 έχει να παραλάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, δείγματα νερού άρδευσης για χημικές αναλύσεις. Αυτό ανακοίνωσε η περιφερειακή σύμβουλος της “Πελοπόννησος Οικολογική”, η οποία εργάζεται στο υπουργείο, Δήμητρα Λυμπεροπούλου,  που σχολιάζει επίσης ότι “φαίνεται ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για συνέχιση του προγράμματος” ελέγχου του νερού άρδευσης. Όπως τονίζει όμως, οι συγκεκριμένοι έλεγχοι θα έπρεπε να γίνονται κανονικά και με στα αποτελέσματα να βασίζεται ο σχεδιασμός των έργων για την ορθολογική διαχείριση του νερού άρδευσης...

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ 
Και ζημιά έπαθε η παραγωγή τους και αργούν δραματικά να αποζημιωθούν, ενώ πληρώσουν τις εισφορές τους και την συνδεδεμένη ενίσχυση χάνουν επειδή ο ΕΛΓΑ δεν έκανε αυτό που έπρεπε, δεν έστειλε δηλαδή στον ΟΠΕΚΕΠΕ τις καταστάσεις με το ποσοστό της ζημιάς από τον παγετό και τον καύσωνα. Ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας καταγγέλλει την ασυνεννοησία του ΕΛΓΑ με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ζητάει την παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να πληρωθούν οι παραγωγοί τα χρήματα που δικαιούνται…

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΡΩΤΑ-ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΗΜΟΣ* 
Ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας, της Περιφέρειας και του νομού μας. Οι απαραίτητες υποδομές και ιδιαίτερα αυτές της άρδευσης είναι βασική παράμετρος για την απόδοσή του. Δυστυχώς οι υπάρχουσες υποδομές των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ στην περιοχή μας και παρά το διευρυμένο δίκτυο, είναι παλαιωμένες και εγκαταλειμμένες...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ 
Με τη συμμετοχή περίπου 150 δημάρχων και περιφερειαρχών από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε σήμερα στο Δήμο Πύλου-Νέστορος η διήμερη διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με θέμα “Το ελαιόλαδο ως βάση της Μεσογειακής Διατροφής και πολύτιμος σύμμαχος της υγείας”. Ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος και α’ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, Δημήτρης Καφαντάρης, καλωσόρισε τους συνέδρους και υπογράμμισε τη σημασία που έχει για το Δήμο του, τη Μεσσηνία και όλη τη χώρα η φιλοξενία αυτής της διάσκεψης. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, επέμεινε από την πλευρά του ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάδειξη της Μεσογειακής Διατροφής ως συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας...