Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019 13:05

Νέο βήμα για τη ρύθμιση των “πυροδανείων” με την εγγύηση του Δημοσίου

Νέο βήμα για τη ρύθμιση των “πυροδανείων” με την εγγύηση του Δημοσίου

ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ 
Ένα ακόμη βήμα γίνεται αύριο, Παρασκευή, για την επίλυση ενός τεράστιου οικονομικού προβλήματος για περιοχες που χαρακτηρίστηκαν πυρόπληκτες το 2007, όπως και η Μεσσηνία. Αύριο αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τους όρους για τη ρύθμιση των “πυροδανείων”, ενώ στο τέλος του 2018 νομοθετήθηκε η διατήρηση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για τα δάνεια αυτά. Ωστόσο είναι ακόμη στην ευχέρεια των τραπεζών το αν θα προχωρήσουν τελικά στη ρύθμιση των πυροδανείων, το συνολικό ύψος των οποίων μπορεί να φτάνει ή και να ξεπερνάει το ποσό του 1 δισ. ευρώ. Για την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί με τους όρους ρύθμισης των πυροδανείων έγινε ενημέρωση στο υπουργείο Οικονομίας, όπου από την περιοχή μας παραβρέθηκαν η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, ο οποίος έχει ασχοληθεί εντονότατα με το μεγάλο αυτό ζήτημα…

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου της βουλευτίνας Μεσσηνίας, Γιώτας Κοζομπόλη, “την Παρασκευή 08-02-2019 τίθεται σε ισχύ η Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, όπου τίθενται οι όροι και οι  προϋποθέσεις διατήρησης της ισχύος της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, σε περίπτωση ρύθμισης των δανείων που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και δάνεια που δόθηκαν για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές.

Για τα εν λόγω δάνεια υπήρχε κενό νόμου, με αποτέλεσμα τα πιστωτικά ιδρύματα που τα είχαν χορηγήσει, σε καμία περίπτωση δεν προέβαιναν στη ρύθμιση τους.

Με το νόμο 4549/2018 προβλέφθηκε η συγκεκριμένη δυνατότητα και ορίσθηκε, ότι με υπουργική απόφαση θα καθορίζονταν ο τρόπος ρύθμισης τους.

Με την  εν λόγω απόφαση που τίθεται σε ισχύ στις 8-2-2019, ο δανειολήπτης μπορεί να απευθυνθεί πλέον στην δανείστρια τράπεζα, να ρυθμίσει το χρέος του και να συνάψει νέα δανειακή σύμβαση. Τη νέα σύμβαση θα εγγυάται,  καθ' όλη τη διάρκειά της, το ελληνικό δημόσιο κατά το μέρος που του αναλογεί.

Είναι μία θετική εξέλιξη, που ανοίγει το δρόμο για τη ρύθμιση των πυροδανείων, που έχουν δοθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Σχετικά με το θέμα αυτό, έγινε ενημέρωση στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, από την Γενική Γραμματεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους και την Ειδική Γραμματεία ιδιωτικού χρέους. Στην ενημέρωση παρευρέθηκαν πρόεδροι των επιμελητηρίων Πελοποννήσου και οι  Βουλευτές Ηλείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Μεσσηνίας Παναγιώτα Κοζομπόλη”.