Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 12:49

Τιμοκαταλόγους σε γραφή Μπράιγ ζητεί ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ
Να φτιάξουν τιμοκαταλόγους σε γραφή Μπράιγ (Braille), προκειμένου να διευκολύνουν τα άτομα με προβλήματα όρασης, καλεί τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος της Κυπαρισσίας, ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης. Άλλωστε, αυτό επιτάσσει ο νόμος εδώ κι έναν χρόνο…

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Σύλλογος "Η Πρόοδος", «μετά την πρωτοβουλία που πήρε μέλος του συλλόγου μας (Mojo Café) για την ύπαρξη τιμοκατάλογου σε γραφή Μπράιγ στο κατάστημά του, καλεί και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλη μας, αν δεν το έχουν πράξει, να πράξουν το ίδιο», συμμετέχοντας στη δράση του συλλόγου με στόχο την ύπαρξη τουλάχιστον ενός τέτοιου τιμοκαταλόγου σε κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας καλεί τα μέλη του που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δράση, να στείλουν μήνυμα στην σελίδα του Συλλόγου στο Facebook (inbox), μέχρι και την Τρίτη 26 Νοέμβριου 2019, με την ένδειξη «Ενδιαφέρον για τιμοκατάλογο σε γραφή Braille – Mπράιγ» και αναγράφοντας:

1.Επωνυμία Επιχείρησης
2.Όνομα Υπευθύνου
3.Τηλέφωνο Επικοινωνίας

Η δράση δεν είναι δεσμευτική. 

Για πρόσθετες πληροφορίες:
Δημήτρης Τερζής : 6970 015 033
Δημήτρης Τσάγκος: 6932 241 828
Άννα Κόντου: 6942 492 917

Διευκρινίζεται ότι οι κατάλογοι που θα κατασκευαστούν θα τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές που ορίζει η κείμενη νομοθεσία. Τα εσωτερικά των καταλόγων θα γραφούν σε ειδικό χαρτί, διάστασης 30,5×23, το οποίο θα διατηρεί το ανάγλυφο της επιφάνειας και θα τοποθετηθούν σε σκληρά καπάκια για την προστασία της γραφής.

Η αναλογία της γραφής Μπράιγ με την απλή γραφή στο θέμα χώρου είναι 1 σελίδα Α4 προς 4 σελίδες Μπράιγ περίπου. Για παράδειγμα, για έναν κατάλογο 4 σελίδων A4 απλής γραφής, ο κατάλογος με μορφή γραφής Μπράιγ είναι 16 σελίδες, αλλά δεν έχει διαφορετικά μεγέθη γραμμάτων και γραμματοσειρές. Σημειώνεται ότι τα έντυπα της γραφής Μπράιγ περιέχουν μόνο καθαρό κείμενο, χωρίς φωτογραφίες και γραφικά, γεγονός που μειώνει σημαντικά τον όγκο μετεγγραφής.

Η ύπαρξη τουλάχιστον ενός καταλόγου με γραφή Μπράιγ σε καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής είναι υποχρεωτική βάση νόμου. Το κόστος συμμετοχής θα διαμορφωθεί από το πλήθος των συμμετεχόντων. Σε πρώτη φάση θα συγκεντρωθεί ο αριθμός των ενδιαφερόμενων.

Παρέχονται οι εξής τρεις επιλογές: κατάλογος στα ελληνικά, κατάλογος στα αγγλικά, κατάλογος στα ελληνικά & αγγλικά. Μπράιγ. Προϋπόθεση συμμετοχής αποτελεί η ύπαρξη του υπάρχοντος καταλόγου σε ηλεκτρονική  μορφή και σε μορφή κειμένου (word)

Γραφή Braille
Ονομάζεται το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών. Το όνομά του οφείλεται στον εφευρέτη του Λουδοβίκο Μπράιγ (γαλλ. Louis Braille).
Ο Λουδοβίκοs είχε τυφλωθεί πολύ μικρός και δεν ήταν ευχαριστημένος από το σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν οι τυφλοί επειδή ήταν δύσχρηστο με χοντρούς χαρακτήρες. Έτσι, βάλθηκε να δημιουργήσει ένα καινούριο ειδικό αλφάβητο για τυφλούς. Του πήρε πέντε χρόνια αλλά στο τέλος τα κατάφερε. Αυτό το αλφάβητο που έφτιαξε ο Μπράιγ ήταν μια αντικατάσταση του γραμματικού αλφάβητου με ανάγλυφες στιγμές, που με διάφορους συνδυασμούς αποδίδουν ένα κείμενο. Ο τυφλός μπορεί μ’ αυτό το σύστημα να διαβάζει ψηλαφώντας τις στιγμές με το δάχτυλο, δηλαδή, έχουμε ανάγνωση με την αφή. Το σύστημα Μπράιγ έχει έξι ανάγλυφες κουκκίδες σαν το κεφαλάκι μιας καρφίτσας. Είναι τοποθετημένες ανά τρεις και μ’ αυτές γίνονται 63 συνδυασμοί, που αντιστοιχούν στα γράμματα και τους αριθμούς. Η γραφή Μπράιγ διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, όπως ακριβώς και η γραφή των «βλεπόντων».