Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 22:14

Καραλής-Ξυγκώρος: “Πολυτραυματίας” ο τουρισμός, “σοβαρότατη” η οικονομική επίπτωση και στη Μεσσηνία

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ξενοδόχων, Δημήτρης Πατριαρχέας και Δημήτρης Καραλής

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ξενοδόχων, Δημήτρης Πατριαρχέας και Δημήτρης Καραλής

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ 
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος, είπε ξεκάθαρα ότι οι συνέπειες του κορονοϊού θα είναι και στη Μεσσηνία “σοβαρότατες”, ακόμη και αν δεν υπάρξει κρούσμα στο Νομό. Ο δε πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής, είπε τα ίδια αλλά με ήπιες αναφορές. Αυτά έγιναν το απόγευμα, στη μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Αριστομένους, με το δήμαρχο, Θανάση Βασιλόπουλο, με συντονίστρια την αντιδήμαρχο Ελένη Αλειφέρη και με τη συμμετοχή των διευθυντών του Δήμου, του αερολιμενάρχη Δημήτρη Μανδηλάρη, του κεντρικού λιμενάρχη Νικόλαου Γιαννουλάτου, των εκπροσώπων των μέσων μαζικής μεταφοράς, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, του Συλλόγου Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος κ.ά…

“Ο πολυτραυματίας από τη συγκεκριμένη ασύμμετρη απειλή θα είναι ο τουρισμός”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Δημήτρης Καραλής. Τόνισε ότι για τους επισκέπτες η Πελοπόννησος είναι μια ενιαία γεωγραφική ενότητα οπότε και μόνο το γεγονός ότι στην Ηλεία και την Αχαΐα εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα για την ανάσχεση της μετάδοσης του κορονοϊού δημιουργεί πρόβλημα σε όλη την Πελοπόννησο. 

Πρόσθεσε ο Δημήτρης Καραλής ότι “ημερολογιακά βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου. Οι πελάτες μας ήταν εκδρομικά, σχολικά, περιηγητικά γκρουπ για το προσεχές δίμηνο. Αυτά θα πρέπει να τα ξεχάσουμε. Συνέδρια κ.λπ. Η απώλεια είναι σοβαρή, είναι μεγάλη”.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων χαρακτήρισε “άκρως εσφαλμένη” την στάση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, λέγοντας: “Δεν βλέπω να αφήνουν περιθώρια στο λεγόμενο δημοσιονομικό χώρο για κάποια στήριξη των επιχειρήσεων. Ακρως εσφαλμένη κυβερνητική θέση”. 

Τέλος ο Δημήτρης Καραλής υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις του τουρισμού “είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε ένα μεγάλο αγώνα. Και ο μεγαλύτερος αγώνας από εμάς πρέπει να δοθεί στο χώρο της επικοινωνίας και να μπορέσουμε να αντιπαρατεθούμε με την επιδημία του φόβου”.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΞΥΓΚΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος πρόσθεσε, μιλώντας πιο ξεκάθαρα: “Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το χτύπημα θα είναι πολύ μεγάλο. Δεν θέλουμε να πανικοβάλουμε κανέναν, το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο στον τουρισμό… Που δεν είναι ο τουρισμός μόνο, είναι όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα που επηρεάζονται”.

Επιπλέον ο κ. Ξυγκώρος σημείωσε ότι “η οικονομική επίπτωση τους επόμενους μήνες και στο Νομό, που μπορεί να μην έχει κανένα κρούσμα τελικά, θα είναι σοβαρότατη”. Ζήτησε να υπάρχει κοινή στάση από όλους τους φορείς, “να απαιτήσουμε να ληφθούν μέτρα που σε πρώτο χρόνο, ένα εξάμηνο, να ανακουφίσουν τις τοπικές κοινωνίες, που μετά από μια δεκαετία κρίσης είναι τρομακτικά πολύ πιο ευάλωτες από τις άλλες. Πρέπει να συντονιστούμε με την Περιφέρεια οι Δήμοι, τα Επιμελητήρια και όλοι οι φορείς γιατί θα υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα”. 

Σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ότι “εμείς ως Επιμελητήριο έχουμε στείλει εδώ και 2,5 εβδομάδες στα αρμόδια υπουργεία δέσμη μέτρων που προτείνουμε”.

Σημειώνεται ότι η αντιδήμαρχος, Ελένη Αλειφέρη, απευθυνόμενη στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου ανέφερε ότι η κατάσταση, εφόσον πάρει ακόμη πιο κρίσιμες διαστάσεις, δεν θα πρέπει να αξιοποιηθεί από κάποιες επιχειρήσεις για να κερδοσκοπήσουν. Ο πρόεδρος Βαγγέλης Ξυγκώρος απάντησε ότι πράγματι υπάρχει κερδοσκοπία σε ορισμένα προϊόντα, τόνισε όμως ότι αυτό το ζήτημα δεν έχουν αρμοδιότητα να το αντιμετωπίσουν ούτε τα Επιμελητήρια ούτε και οι Δήμοι, “προληπτικά θα έπρεπε να έχει γίνει από άλλους χώρους αυτό. Έπρεπε κεντρικά να είχε ήδη προβλεφθεί και δεν έχει γίνει”. 

Στ.Μ.