Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 08:05

Το Επιμελητήριο υπογραμμίζει την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα, για ξεκάθαρες δικλείδες προστασίας επιχειρήσεων

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΞΥΓΚΩΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ 
Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και ξεκάθαρες δικλείδες προστασίας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις δανειακές τους υποχρεώσεις, σημειώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος, σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Σταϊκούρα, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη αντίστοιχα. Ο κ. Ξυγκώρος τονίζει ότι τα μέτρα στήριξης που μέχρι τώρα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση πρέπει να ισχύσουν οριζόντια για όλες τις επιχειρήσεις, διότι ακόμη και αυτές που συνεχίζουν να λειτουργούν βιώνουν μια δραματική συρρίκνωση των εσόδων τους, ενώ ακόμη υπογραμμίζει ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον πρωτογενή τομέα, στις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, καθώς και στις εξαγωγικής επιχειρήσεις…

Ειδικότερα η επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλη Ξυγκώρου, έχει ως εξής: “Μετά την κήρυξη, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού σε πανδημία και των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν, η Κυβέρνηση με ετοιμότητα έχει προχωρήσει ως τώρα στην εκπόνηση Εκτάκτων Μέτρων Στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων της χώρας. 

Μέριμνα όλων μας αυτή την κρίσιμη στιγμή επιβάλλεται να είναι η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και η προστασία του κοινωνικού συνόλου. 

Τα Επιμελητήρια καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να συνεισφέρουμε στο έργο των αρμόδιων Υπουργείων, στη διεύρυνση της λίστας με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που θα έχουν πρόσβαση στα μέτρα στήριξης, με σκοπό την αποφυγή τυχόν λαθών ή αδικιών. 

Όμως, οι ραγδαίες εξελίξεις καθιστούν κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση άσκοπη, με τις συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται συνέπεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Είναι πλέον άνευ αντικειμένου κάθε συζήτηση περί στοχευμένης βοήθειας όταν όλοι βιώνουν μια δραματική συρρίκνωση στον κύκλο εργασιών τους. 

Πιστεύουμε ότι πρέπει να στραφούμε σε οριζόντιες λύσεις, χωρίς εξαιρέσεις, με σκοπό όχι τόσο την αποφυγή πιθανών αδικιών ή λαθών όσο την πράξη κάθε δυνατής προσπάθειας αποφυγής ανεπανόρθωτης καταστροφής της οικονομίας συνολικά. 

Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να στηριχτεί άμεσα με σοβαρά μέτρα, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια τροφίμων, ασφάλεια τροφίμων και εργαζομένων στην αγροδιατροφική αλυσίδα. 

Να παρθούν μέτρα στήριξης όλων των επιχειρήσεων, που σχετίζονται με τον αγροδιατροφικό τομέα, για να μπορέσει γρήγορα και αποτελεσματικά, να ανακάμψει ο τομέας της γεωργίας στη χώρα μας. 

Επιπλέον επιβάλλεται άμεσα να νομοθετηθούν ξεκάθαρες δικλείδες προστασίας των επιχειρήσεων (Νομικών Προσώπων και Ατομικών Επιχειρήσεων) και των φυσικών προσώπων, όσον αφορά το Τραπεζικό Σύστημα και τους Διαχειριστές Απαιτήσεων και Δανείων (Servicers, κτ.λ), αλλά και εξυπηρέτησης κεφαλαίου και τόκων των δανειοληπτών. 

Τέλος, αποτελεί αναγκαιότητα να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες και προγράμματα στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα αυτών της μεταποίησης και τυποποίησης προϊόντων του πρωτογενή τομέα, οι οποίες μετά τα επαγγέλματα που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στο Τουριστικό μας προϊόν, έχουν πρώτες δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την υφιστάμενη κατάσταση του παγκόσμιου εμπορίου. 

Βρισκόμαστε όλοι μπροστά σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Αναμένουμε άμεσα από την Πολιτεία την εκπόνηση πρόσθετων μέτρων για τη σωτηρία του συνόλου του επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου της χώρας και των εργαζομένων, με σκοπό την προστασία της κοινωνικής συνοχής, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. 

Με την πεποίθηση ότι θα πράξετε τα δέοντα, αυτή τη δύσκολη περίοδο, τις οικονομικές επιπτώσεις της οποίας θα βιώνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα αφού παρέλθει κάθε κίνδυνος για την υγεία των πολιτών”.