Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017 17:37

Ο Αριστοτέλης και ο Όλυμπος συναντούν τον Ταΰγετο και την Αρχαία Μεσσήνη

ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Μικρές δόσεις από τα εκπληκτικά θέρετρα της Κεντρικής Μακεδονίας, τα κορυφαία πολιτιστικά μνημεία της, τα προϊόντα της και τα κρασιά της, πήραν όσοι παρακολούθησαν, χθες το μεσημέρι στην Καλαμάτα, την κοινή εκδήλωση των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, για τις συνέργειες που σχεδιάζουν στον τομέα της τουριστικής προβολής και όχι μόνο. Συνέργειες που δεν περιορίζονται στην προβολή της μιας Περιφέρειας στα όρια της άλλης, αλλά στην ενιαία ανάδειξη και προβολή των κοινών τους χαρακτηριστικών σε διεθνές επίπεδο…

Στην Καλαμάτα ήρθε χθες και μίλησε για την προώθηση αυτών των συνεργειών ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος, τον οποίο υποδέχθηκε η αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Ανάπτυξης Ντίνα Νικολάκου.


«Έχουμε και οι δύο Περιφέρειες, η Κεντρική Μακεδονία και η Πελοπόννησος, ίδια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, πανέμορφους τόπους, μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά, εξαιρετική γαστρονομία και αγροτική παραγωγή. Η φιλοσοφία αυτής της συνέργειας που κάνουμε οι δύο Περιφέρειες είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προβάλλουμε αυτά τα πλεονεκτήματα», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού, Αλέξανδρος Θάνος, που ήρθε στην Καλαμάτα με στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και μίλησε στην εκδήλωση που έγινε στο «REX» με θέμα «Η Κεντρική Μακεδονία συναντά την Πελοπόννησο».

«Είναι η αρχή μιας πάρα πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας των Περιφερειών Πελοποννήσου και Κεντρικής Μακεδονίας για να προχωρήσουμε βασισμένοι στις δικές μας δυνάμεις και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις οικονομίας και στην Κεντρική Μακεδονία και στην Πελοπόννησο», ανέφερε από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Ανάπτυξης, Ντίνα Νικολάκου.

Ο κ. Θάνος τόνισε ότι σκοπός της συνεργασίας των δύο Περιφερειών δεν είναι μόνο η προβολή της Κεντρικής Μακεδονίας στην Πελοπόννησο και αντίστροφα, ώστε να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός στις δύο περιοχές. Όπως σημείωσε, «είναι πολύ σημαντικό οι Περιφέρειες να αποκτήσουν έναν ηγετικό ρόλο στην τουριστική προβολή σε εθνικό επίπεδο. Να πάμε σε ενιαίους θεματικούς άξονες σε διαπεριφερειακό επίπεδο, αναπτύσσοντας μια έντονη συνεργατικότητα. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει μια πολύ μεγάλη δυναμική τα τελευταία χρόνια επάνω στο κομμάτι του τουρισμού, έχει αποκτήσει εξειδικευμένη γνώση στο κομμάτι της προβολής, έχει εξαιρετικά προϊόντα. Ακριβώς αντίστοιχα χαρακτηριστικά έχει και Κεντρική Μακεδονία. Πάμε λοιπόν μαζί να τα παντρέψουμε αυτά και μέσα από αυτή την πρωτοβουλία να ανοίξουμε και το δρόμο για ένα μεγάλο δίκτυο, εθνικό πλέον, ώστε να αποκτήσει και μια ενιαία ταυτότητα αυτή η πρωτοβουλία και στο εξωτερικό».

Η Ντίνα Νικολάκου πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να είμαστε ενωμένοι. Δεν είναι τυχαίες αυτές οι δύο επιλογές. Αποτέλεσε και θέμα συζήτησης στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας η συνεργασία των δύο Περιφερειών, το ότι μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να μην τα περιμένουν όλα από το κεντρικό κράτος, το οποίο, σήμερα τουλάχιστον, στον τομέα του τουρισμού δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Δεν θα υπήρχε η παρουσία της Ελλάδας στα μεγάλα διεθνή γεγονότα εάν δεν στήριζαν οι αιρετές Περιφέρειες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα μέσα από το ΕΣΠΑ να έχουν προγράμματα προβολής».

Στην παρουσίαση που έκανε ο Αλέξανδρος Θάνος μίλησε για τα αξιοθέατα, το τουριστικό προϊόν, τη Χαλκιδική, τον Όλυμπο και ιδιαίτερα για το πολιτιστικό απόθεμα της Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα για τον Αλέξανδρο, τον Αριστοτέλη, τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Μάλιστα, τόσο ο Αλέξανδρος Θάνος όσο και η Ντίνα Νικολάκου, τόνισαν ότι είναι εφικτό να συνδεθεί ο πλούτος αυτός της Κεντρικής Μακεδονίας με τον αντίστοιχο της Πελοποννήσου, όπως την Επίδαυρο, τις Μυκήνες, το Μυστρά, την Αρχαία Μεσσήνη, τον Ταΰγετο κ.λπ.


Η Ντίνα Νικολάκου ανέφερε ακόμη ότι ώθηση στη συγκεκριμένη συνέργεια έδωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης, Αντώνης Γυφτόπουλος, ο οποίος, πρόσθεσε, αποφάσισε να διατεθεί χώρος στην πλατεία Αριστοτέλους ώστε να χρησιμοποιείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την έκθεση προϊόντων του Μοριά.

Ακόμη τόσο ο Αλέξανδρος Θάνος όσο και η Ντίνα Νικολάκου σημείωσαν ότι ο εσωτερικός τουρισμός μεταξύ Κεντρικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό με την εύκολη πλέον μετακίνηση που παρέχεται από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αλλά και από το σύγχρονο πια οδικό δίκτυο που συνδέει τις δύο περιοχές.

Την εκδήλωση παρακολούθησε η αρμόδια για τον τουρισμό αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτα Ντίντα, που σημείωσε ότι στο ίδιο πλαίσιο συνεργασίας κινείται και ο Δήμος Καλαμάτας με το Δήμο Θεσσαλονίκης και μάλιστα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης στην Καλαμάτα και της Καλαμάτας στη Θεσσαλονίκη.

Την παρακολούθησαν ακόμη ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος και εκπρόσωποι του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας και του Σχολείου Ελαιολάδου.

Η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Ντίνα Νικολάκου, σημείωσε επίσης ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μπορεί να ενταχθεί και στην πολιτική διεκδίκηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, που έχει υιοθετηθεί από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, για την μετατροπή της περιφερειακής αυτοδιοίκησης σε περιφερειακή διακυβέρνηση, δεδομένου ότι, όπως τόνισε, οι οριζόντιες αποφάσεις του κράτους δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές γιατί οι ανάγκες κάθε περιοχής είναι διαφορετικές. Αντίθετα, πρόσθεσε, οι περιφέρειες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα και έφερε ως παράδειγμα την τόσο μεγάλη βελτίωση των δεικτών απορρόφησης και υλοποίησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από το 2011 και μετά, οπότε τη σχετική ευθύνη ανέλαβαν οι αιρετές περιφέρειες.

Δηλώσεις έκανε και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για τον τουρισμό στη Μεσσηνία, Αντωνία Μπούζα.

Στ.Μ.