Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018 11:00

Αναζήτηση της αρμονίας μεταξύ της προστασίας της παράκτιας φύσης και της τουριστικής ανάπτυξης

Παραλία βορειοδυτικά της Κυπαρισσίας Παραλία βορειοδυτικά της Κυπαρισσίας

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 
Με επικεφαλής εταίρο την Περιφέρεια Πελοποννήσου και με τη συμμετοχή 14 ακόμη εταίρων από χώρες της Μεσογείου, γίνεται σήμερα στην Τρίπολη, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, η εναρκτήρια συνεδρίαση της Ομάδας Διοίκησης του έργου «INHERIT - Sustainable tourism strategies to conserve and valorise the Μediterranean coastal and Maritime natural heritage». Ένα έργο που αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του τουρισμού, η οποία θα προστατεύει την παράκτια και τη θαλάσσια φυσική κληρονομιά…

Η εναρκτήρια συνεδρίαση γίνεται σήμερα και αύριο, Πέμπτη, ενώ το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διαπεριφερειακής Συνεργασίας Interreg-Mediterranean και έχει τετραετή διάρκεια (2018-2022).

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του επικεφαλής εταίρου, Περιφέρειας Πελοπόννησου, “σκοπός της συνάντησης είναι η συζήτηση μεταξύ των εταίρων για τον τρόπο υλοποίησης του έργου. Στο έργο INHERIT συμμετέχουν άλλοι 14 οργανισμοί από διαφορετικά κράτη της Μεσογείου:

-        Υπουργείο Τουρισμού – Κροατία

-        Περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια - Ιταλία

-        Περιφέρεια της Μούρθια, Γενική Διοίκηση Φυσικού Περιβάλλοντος, Γραφείο Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος - Ισπανία

-        Περιφέρεια της Aπουλίας, Τμήμα Τουρισμού, Οικονομίας του Πολιτισμού και Περιφερειακής Αξιοποίησης – Ιταλία,

-        Διαμερισματικό Συμβούλιο του Ερώ - Γαλλία

-        Δήμος της Ίζολα, Δημόσια υπηρεσία για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη έργων - Σλοβενία

-        Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας – Αμμοχώστου – Κύπρος

-        Ίδρυμα γα την Περιφερειακή Ανάπτυξη και τον Διάλογο στη Μάλτα - Μάλτα

-        Διεθνής Ένωση για τα Μεσογειακά Δάση - Γαλλία

-        Ίδρυμα Seneca, Υπηρεσία Επιστήμης και Τεχνολογίας της Περιφέρειας της Μούρθια - Ισπανία

-        Πανεπιστήμιο Πατρών - Ελλάδα

-        Ινστιτούτο Γεωργίας και Τουρισμού - Κροατία

-        Πάρκα Διναρίδες, Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών των Δειναρικών Άλπεων - Μαυροβούνιο

-        Ένωση για την Διαφύλαξη της Κληρονομιάς της Μέρτολα - Πορτογαλία

Το έργο INHERIT στοχεύει στην προστασία της παράκτιας και θαλάσσιας φυσικής κληρονομιάς από τις αρνητικές επιπτώσεις του τουρισμού και στην αξιοποίησή τους μέσω μιας νέας στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης που εστιάζει:

  1.    Στη δημιουργία προτύπων περιοχών INHERITURA όπου τα μέτρα προστασίας της φυσικής κληρονομιάς και οι πολιτικές τουριστικής ανάπτυξης θα αποφασίζονται και εφαρμόζονται μέσω μιας ανιούσας (bottom-up) διαδικασίας με τη συμμετοχή των τουριστικών επιχειρήσεων και κάθε ομάδας ενδιαφέροντος.
  2.     Στη διαμεσογειακή συνεργασία για την δημιουργία θεματικών τουριστικών πακέτων που θα αναδεικνύουν και θα συνδέουν τις περιοχές INHERITURA έτσι ώστε η φυσική κληρονομιά να γίνει το εργαλείο για την πράσινη ανάπτυξη του τουρισμού στη Μεσόγειο και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στις παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές της”.