Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 11:37

Εκδήλωση για την ανάπτυξη των παραδοσιακών οικισμών του ΒΔ Ταϋγέτου

Αρτεμισία Αρτεμισία

ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ 
Η Ομάδα «Πάμε βόλτα» και το Τουριστικό Τμήμα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Βιώσιμη ανάπτυξη ορεινών παραδοσιακών οικισμών Βορειοδυτικού Ταϋγέτου», την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, στις 11:00, στο Τουριστικό Ταϋγέτου...

Η εκδήλωση επιδιώκει να θέσει προβλήματα για την ανάπτυξη με σύγχρονους όρους και προϋποθέσεις και να προβάλει τα χωριά μέσα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους.

Στην εκδήλωση της Κυριακής, θα μιλήσουν οι:
- Γιώργος Ζακυνθινός, Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών
- Κώστας Μαρκάκης, εκ μέρους του Συλλόγου ‘'Οι φίλοι της Βέργας''
- Μιχάλης Ξηρόκωστας- Ελένη Παπαγεωγίου, Αρχιτέκτονες
- Γιάννης Σχίζας, συγγραφέας του βιβλίου ''Ο άλλος τουρισμός'', στέλεχος του οικολογικού κινήματος.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος του Επιμελητηρίου, Παύλος Γκραίκης.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, «οι ορεινοί παραδοσιακοί οικισμοί αποτελούν οικιστικά σύνολα που εξελίσσονται στο χρόνο, ανάλογα με τις συνθήκες. Η αγροτική οικονομία τους γνώρισε ανάπτυξη χάρη στο εμπόριο. Το εμπόριο - μέσω μονοπατιών στην αρχή, των δρόμων αργότερα - καλλιέργησε δεσμούς με την Καλαμάτα.

Οι αλλαγές στον τρόπο παραγωγής στον 20ο αιώνα, είχαν ως αποτέλεσμα την παρακμή και ερήμωσή τους. Η ερήμωση μπορεί ν' ανατραπεί με τον Τουρισμό και την παραθεριστική κατοικία (τριτογενής τομέας). Οι ανάγκες που θα προκύψουν από την επισκευή των κτιρίων θα οδηγήσουν στην άνθηση του κατασκευαστικού κλάδου.

Δυστυχώς, όμως, τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε αλλοίωση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Είναι, επομένως, ανάγκη ν' ανοίξει μια συζήτηση γύρω από τις προοπτικές ανάπτυξης σε άλλο πλαίσιο».

Προσθέτουν, τέλος, ότι «η βιώσιμη ανάπτυξη των έξι (6) οικισμών του ΒΔ Ταϋγέτου συνδέεται με τον πρωτογενή τομέα, τη διατήρηση της παραδοσιακής φυσιογνωμίας και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη».