Κυριακή, 08 Μαρτίου 2020 17:59

Ένωση Ξενοδόχων: Πρώτα συμπτώματα συγκράτησης κρατήσεων και ακυρώσεων λόγω κορονοϊού

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ 
Την ανησυχία του κόσμου του τουρισμού διακρίνει κανείς σε ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, στην οποία σημειώνεται ότι έχουν ήδη εκδηλωθεί “τα πρώτα συμπτώματα συγκράτησης των κρατήσεων και ακυρώσεων” λόγω του κορονοϊού. Την ανακοίνωση υπογράφει ο πρόεδρος, Δημήτρης Καραλής, ο οποίος υπογραμμίζει ότι ο κόσμος του τουρισμού είναι ανοχύρωτος γιατί το κράτος, αντί να τον υποστηρίζει, “λειτουργεί ως χωριστή επιχείρηση” που ενδιαφέρεται πως θα διασφαλίσει τα έσοδά του. Η Ένωση Ξενοδόχων ζητάει μέτρα στήριξης του κλάδου…

Ειδικότερα, η παρέμβαση της Ένωσης Ξενοδόχων (η οποία παρουσιάζει και προτάσεις προς τους ξενοδόχους για να καταστήσουν την επιχείρηση τους ως ανθεκτική στους ιούς προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη ανησυχούντων υποψήφιων παραθεριστών), έχει ως εξής: 

“Οι επιπτώσεις από τη μετάδοση του κορωναϊού ήδη έχουν προσβάλει τις διεθνείς αγορές, από τις οποίες δεν θα μπορούσε, φυσικά, να εξαιρεθεί η Ελλάδα. 

Ωστόσο, η χώρα μας, όπως και η Μεσσηνία, βρίσκεται ημερολογιακά στο στάδιο έναρξης της τουριστικής περιόδου από την οποία αναμένεται να στηριχθεί η εθνική μας οικονομία. Ειδικά δε, η περιοχή μας που παρόλο ότι  είναι προικισμένη από τη φύση, την ιστορία , τον πολιτισμό και με τον πλούτο του πρωτογενούς τομέα, έχει πολλά να προσφέρει στην οικονομική ανάπτυξη, βιώνει ήδη τα πρώτα συμπτώματα συγκράτησης των κρατήσεων και ακυρώσεων με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον.

Και ενώ, υγειονομικά, έχει καταφέρει να μετριάσει τις επιπτώσεις, σε αντιστοίχιση με την Ιταλία αλλά και άλλες χώρες, τουριστικά παραμένει ανοχύρωτη, με τις συνέπειες να φορτώνονται, ως είθισται, στις πλάτες των επαγγελματιών που μόνοι τους και πάλι καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Και τούτο, την ίδια στιγμή που έχουν απέναντί τους ένα κράτος που, παραδοσιακά, λειτουργεί ως χωριστή «επιχείρηση» με μόνο μέλημά του πώς θα διασφαλίσει τις δικές του εισπράξεις είτε αυτές έχουν να κάνουν με ρυθμίσεις σε Εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία είτε και με αποδόσεις ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και ότι άλλο έχει επινοηθεί ώστε όλοι, πολίτες και επιχειρήσεις να λειτουργούν πλέον ως τροφοδότες ενός κορβανά που δεν έχει ανταποδοτικό ούτε προστατευτικό χαρακτήρα. 

Σήμερα, μαζί με την υγειονομική , αντιμετωπίζουμε και την επιδημία του φόβου που μας κρατάει, προς το παρόν ελπίζουμε, μακριά από τις αγορές. Και σήμερα, καλούμαστε και πάλι μόνοι μας να καλύψουμε αυτό το κενό χωρίς την έμπρακτη συμπαράσταση, όχι μόνο της κεντρικής κυβέρνησης αλλά ούτε καν της Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων.

Επειδή δεν πρέπει να  συνταχθούμε με τους έμπορους του φόβου αλλά να παραμένουμε μαχητές στον αγώνα της επιβίωσης, ΚΑΛΟΥΜΕ όλους όσους έχουν λόγο και ρόλο σε αυτή τη χώρα να προχωρήσουν σε άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου, αλλά και όλων όσων συναρτώνται ή εξαρτώνται από αυτόν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στον ορίζοντα. Ο αγώνας πρέπει να είναι διμέτωπος. Και οικονομικός και επικοινωνιακός. Εμείς θα είμαστε συμπαραστάτες. Άλλοι όμως πρέπει να στοιχηθούν μπροστά μας. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο 

Ο Πρόεδρος

Δημήτριος Καραλής”

 

Σημειώνεται ότι η Ένωση Ξενοδόχων έδωσε και οδηγίες προς τις επιχειρήσεις για το πως μπορούν να θωρακίσουν τα ξενοδοχεία με πρακτικές Virus –Resistant. Τις οδηγίες θα παρουσιάσουμε σε επόμενο θέμα.