Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020 08:14

Ξενοδόχοι Μεσσηνίας: Καταστροφική πολιτική για χιλιάδες οικογενειακές μικρές επιχειρήσεις

Δημήτρης Πατριαρχέας και Δημήτρης Καραλής από την Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας

Δημήτρης Πατριαρχέας και Δημήτρης Καραλής από την Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας

“ΓΝΗΣΙΟΙ ΕΚΦΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ” 
Εμπαιγμό για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις αποτελούν τα μέτρα που μέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων απέναντι στα κρίση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, υπογραμμίζει σε παρέμβασή της η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας. Τονίζει ότι οι υπεύθυνοι “έχουν άγνοια της πραγματικότητας” και λειτουργούν ως “γνήσιοι εκφραστές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής” που οδηγεί στην αυτοδιάλυση χιλιάδων τουριστικών επιχειρήσεων. Επίσης στην παρέμβαση της Ένωσης Ξενοδόχων, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός της, Δημήτρης Καραλής, υπογραμμίζεται ότι οι υπεύθυνοι ουσιαστικά αποκλείουν από τη στήριξη τις μικρές επιχειρήσεις και αντίθετα παραχωρούν προνόμια στους μεγάλους και τους ισχυρούς. Τέλος, καλεί τους βουλευτές και τους αυτοδιοικητικούς της Μεσσηνίας να συμπαρασταθούν στα δίκαια αιτήματά της…

Η παρέμβαση έχει ως εξής: “Τα εξαγγελθέντα από την Κυβέρνηση και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών  μέτρα για τη δήθεν διευκόλυνση των δανειακών υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς αυτοαναιρούνται και αποτελούν εμπαιγμό για τις μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν σε περιφερειακό επίπεδο με μηδενικές πληρότητες. Προβλέπουν απαλλαγή από την καταβολή δόσεων χρεολυσίων για 4 μήνες υποχρεώνοντας τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν την καταβολή τόκων τη στιγμή που  δεν υπάρχουν έσοδα για την εξυπηρέτησή τους και, το χειρότερο, ακόμα για να έχουν αυτή τη δυνατότητα, θέτουν ως προϋπόθεση να είναι ενήμερα τα δάνεια στις 31/12/2019, τη στιγμή που, αφενός τα ξενοδοχειακά δάνεια πληρώνονται ανά εξάμηνο (Δεκέμβριο και Ιούνιο) και αφετέρου, σύμφωνα με την τραπεζική πρακτική, θεωρούνται ως ενήμερα έως και 90 ημέρες από την ημέρα καταβολής της δόσης, την οποία πληρώνουν οι δανειολήπτες ακόμα και τμηματικά στην δύσκολη οικονομική συγκύρια που διανύουμε. Επιπλέον εξαιρούνται από τα μέτρα χιλιάδες οικογενειακές ξενοδοχειακές μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν νομική μορφή λειτουργίας ως Α.Ε. και Ε.Π.Ε.

Είναι πλέον σαφές ότι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν άγνοια της πραγματικότητας και ως γνήσιοι εκφραστές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής οδηγούν στην αυτοδιάλυση  χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις που αποτελούν και την πλειοψηφία του νόμιμου ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας. Ταυτόχρονα τέτοιες πολιτικές δημιουργούν ρωγμή στο μέτωπο ομοψυχίας που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Και όλα αυτά, τη στιγμή που, για λόγους εντυπώσεων και μόνο,  μας απάλλαξαν δήθεν από την καταβολή ΦΠΑ και άλλων φορολογικών επιβαρύνσεων μεταθέτοντας τις υποχρεώσεις για λίγους μήνες χωρίς δέσμευση πλαισίου αποπληρωμής. Η δήθεν αντικειμενική προσέγγιση και η έγνοια για την διατήρηση της υφιστάμενης καταστάσεως των εργαζομένων είναι υποκριτική διότι γνωρίζουν ότι επιχειρήσεις χωρίς έσοδα οδηγούνται σε λουκέτο και τουρισμός χωρίς αεροπλάνα και συγκοινωνίες δεν υπάρχει.

Είναι καιρός να εγκαταλειφθεί η πολιτική των αποκλεισμών των μικρών επιχειρήσεων με εξαιρέσεις και προνόμια υπέρ των μεγάλων και ισχυρών. Αυτή η καταστροφική πολιτική είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στη χώρα με συνέπειες οδυνηρότερες ακόμα και από την αιτία για την οποία θεσπίστηκε. Γιατί,  η διασφάλιση της ζωής των ανθρώπων από την επέλαση του κορωνοϊού θα είναι, ταυτόχρονα, καταδικαστική για τη βιωσιμότητα των ΜΜΕ, της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας αφού οι άνθρωποι θα ζουν αλλά πάνω στα ερείπια των επιχειρήσεών τους.

Καλούμε τους έχοντες την εξουσία λήψης των αποφάσεων να επανεξετάσουν τη θέση τους και να προχωρήσουν σε μέτρα που να εξυπηρετούν την  ισοτιμία και ισονομία του συνόλου των πληττόμενων επιχειρήσεων του Τουρισμού και, εν αναμονή της αναθεώρησης των εξαγγελιών, χρεώνουμε τα αιτήματά μας στους Βουλευτές της Πελοποννήσου όλων των κομμάτων και τους 

Περιφερειακούς και Δημοτικούς παράγοντες από τους οποίους αναμένουμε να μην επιλέξουν να είναι απόντες και να συνταχθούν μαζί μας στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας από την κυβέρνηση.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Δημήτριος Καραλής”