Σάββατο, 25 Απριλίου 2020 20:24

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό σε τηλεδιάσκεψη με Χαρίτση και Νοτοπούλου

ΜΕΣΣΗΝΙΑ 
- Ένα μεγάλο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού από το κράτος, για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, με έμφαση σε προγράμματα νεολαίας, ειδικά σε ηλικίες μέχρι 30 ετών. 
- Την ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων με (άτοκο) κεφάλαιο κίνησης, με την εγγύηση του δημοσίου αλλά και άτοκα δάνεια, εκπτώσεις επί των επιτοκίων και ειδικά επενδυτικά προγράμματα. 
- Την αναβολή αποπληρωμής των δανείων και οφειλών στο δημόσιο.
- Τη στοχευμένη κατανομή πόρων στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στα πλαίσια της σχεδίασης και εξειδίκευσης του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 και αξιοποίηση των μέχρι τώρα αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-20 . 
- Την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΤ και την αναμόρφωση της στρατηγικής προβολής της χώρας. 
Αυτές είναι μεταξύ των προτάσεων που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας της Μεσσηνίας και στην οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκπροσώπησαν ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης και η Τομεάρχης Τουρισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου…

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακόμη οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας και τα μέλη του Τμήματος Τουρισμού της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δημήτρης Καραλής, το μέλος της Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας και αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Τουρισμού του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βασίλης Τριγκιλίδας, το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Μεσσηνίας Θεόδωρος Μαθιός, ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καλαμάτας Ανδρέας Ζαγάκος και ο Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος, συνιδρυτής Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας με τον Ανδρέα Ζαγάκο.

Όπως σημειώνει το Τμήμα Τουρισμού της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, “οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στον κλάδο του τουρισμού, για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν και σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 70% του κλάδου και αντιμετωπίζουν σοβαρό θέμα βιωσιμότητας. 

Όπως τόνισαν, κλειστές επιχειρήσεις δεν σημαίνει επιχειρήσεις χωρίς έξοδα, το αντίθετο.

Σε ότι αφορά στην επόμενη μέρα εξέφρασαν επιφυλάξεις για τα πρωτόκολλα λειτουργίας και πως αυτά θα μπορέσουν να εφαρμοστούν άμεσα όταν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Επιπλέον εξέφρασαν αγωνία και ανησυχία για τους εποχικά εργαζόμενους που δεν έχουν τα απαιτούμενα ένσημα για επίδομα ανεργίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ζήτησαν να υπάρξει μέριμνα για αυτούς.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισαν την ανάγκη στοχευμένων πολιτικών στήριξης για να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις. Επεσήμαναν πως η χώρα μας είναι ουραγός στο μέγεθος του πακέτου στήριξης της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στον τουρισμό είναι μέχρι στιγμής ανεπαρκή. 

Τόνισαν πως τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν σχεδιαστεί με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και το δημοσιονομικό χώρο που διαθέτει η ελληνική οικονομία χάρη στο μαξιλάρι των 35δις που άφησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όπως και χρηματοδοτικά εργαλεία από κοινοτικούς πόρους. 

Υπήρξε συμφωνία όλων των συμμετεχόντων στην αναγκαιότητα μιας γενναίας, εμπροσθοβαρούς πολιτικής και μέτρων στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας. 

Καθώς μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο το πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα, η Πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα και ουσιαστικά οριζόντια μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και ανακούφισης επιχειρήσεων και εργαζομένων στον Τουρισμό”.